Det händer på internet under 2014

Av Måns Jonasson den 8 januari, 2014

Internetstiftelsens egen siare Måns Jonasson tar dig med på en resa in i framtiden!

Under 2014...

Äntligen kan sakerna prata

Vi har pratat om ”sakernas internet” i många år nu, men det är inte så mycket som har hänt. Nu börjar det dock röra på sig! En av de stora trenderna under 2013 har varit det som kallas ”quantified self”, eller kanske ”mätbara du” på svenska. Det handlar bland annat om små, bärbara enheter som mäter saker som puls, antal steg du tar på en dag, din sovrytm och mycket annat. Dessa små maskiner kan sen skicka den insamlade datan till en eller flera webbtjänster på nätet som gör beräkningar på din data och kan i bästa fall ge dig lite fina rapporter kring dina vanor som gör att du kan förändra ditt beteende för att få bättre hälsa.

Med prylar som Fitbit eller Pebble så börjar miniatyriseringen nå vettiga nivåer och vi har riktigt smarta prylar som är små nog att ha på sig utan att det stör. Även Samsung släppte en ”smartklocka” under 2013, men den har än så länge inte blivit någon succé, och jag tror att det är en bit kvar innan prylarna är så små, lätta och smarta att de fyller någon funktion för andra än oss inbitna tekniknördar.

Under 2014 får vi se den första riktiga storsäljaren inom ”bärbar teknik” som genren kallas. Blir det Apple som släpper en iWatch som slår igenom? Jag vet inte, men jag misstänker att den tillverkare som släpper en tillräckligt liten och lätt pryl som dessutom fyller en verklig nytta hittar en marknad som kommer att bli gigantisk. Och det skulle ju inte skada om de här prylarna också började prata ett gemensamt och öppet protokoll så att vi kan ta kontrollen över vår egen data istället för att tvingas skicka personlig data som vikt, blodtryck eller stressnivåer till molnet.

Ta tillbaka kontrollen över din data!

En av de riktigt stora missarna jag gjorde i mina förutsägelser förra året var att jag trodde att Facebookanvändningen skulle gå ner i Sverige under 2013. Det visade sig att jag hade tokfel och Facebook behåller greppet om svenskarna. Användningen går till och med upp något. Facebook har helt enkelt blivit en naturlig del av våra internetliv, och det är både på gott och ont.

Gott, för att Facebook är en fantastisk plattform som för människor samman. Det är på Facebook jag i dag har de mest givande diskussionerna med människor, i stället för de webbforum som förut var så viktiga. Det är på Facebook man bjuder in varandra till kalas, spelningar, träffar och mycket annat. Men det är också så att Facebook är en svart låda, en helt sluten plattform som inte är öppen, och det är oroande därför att internet annars bygger på att öppna protokoll och standarder gör informationen fri.

När du är missnöjd med din e-postleverantör kan du enkelt byta, och alla som tidigare kunde mejla dig kan fortsätta att göra det – om du har ditt eget domännamn behöver du inte ens byta adress! Men om du är missnöjd med Facebook, vad kan du göra då? Du kan lämna Facebook, men du kan inte ta dina vänner med dig, och du kan inte längre bli nådd via samma kanal. Det är en brist, och en allvarlig sådan, för det betyder att vi lägger allt större del av vår viktiga kommunikation i ett system vi inte kan byta ut. Jag är på allvar oroad över den här utvecklingen och därför är just den här förutsägelsen kanske mer av en önskedröm än något som bottnar i verkligheten, men ändå:

Under 2014 kommer fler svenskar att inse vikten av personlig datahygienSnowden-läckorna, NSA, FRA, Säpo och datalagringsdirektiv om vartannat. Någon gång kommer vi till en gräns när det finns en marknad för tjänster som låter dig själv kontrollera din egen data. Tyvärr kräver detta att något av de öppna Facebook-alternativen växer sig större, och det ser segt ut på den fronten. Jag skulle vilja se en plattform som liknar Facebook, men som är öppen och distribuerad. Snyggast av allt vore förstås om Facebook själva genomförde dessa ändringar, men det lär inte hända så länge de har en så pass dominant ställning.

Hur kommer den personliga datahygienen då att utveckla sig? Kanske blir det några fler som bestämmer sig för att säkerställa att deras tjänster finns i Sverige för att undvika FRA och NSA. Initiativet Based in Sweden är ett av alla initiativ som syftar till att informera användare om vilka tjänster som är övervakade och inte.

Mobilt krossar desktop

Det här känns som en riktigt feg förutsägelse, för det har blivit så självklart, men det har gått rysligt fort. Jag tittade just på webbstatistiken för www.internetstiftelsen.se och för bara ett par år sedan, helåret 2011, låg antalet besökare från en mobil enhet på under 8%. Under 2013 var andelen nästan 30%, och detta är ju inte en webbplats som direkt lockar mobila användare.

Den här dramatiska ökningen var mycket snabbare än jag någonsin hade kunnat gissa, och jag är inte ensam. Vi är många som under 2012 och 2013 snabbat på utvecklingen av våra responsiva webbplatser för att kunna ge mobilanvändarna en lika bra upplevelse som de som surfar från desktop, men alla har inte hängt med. När jag försöker slå upp en pryl på Kjell.com från mobilen blir jag lika förvånad och ja, nästan förbannad för att de inte har responsiv design.

Många har alltså blivit tagna på sängen, men det är inte dags att fundera på vad som gick snett nu utan det är dags att köra för fullt och gå all in på mobilt. Det här gäller särskilt e-handlarna! Jag är säkert inte ensam om att vilja kunna beställa julklapparna på bussen, men det kräver långt bättre sajter än de flesta e-handlarna presterar idag. För att inte tala om betalningslösningarna! Jag tänker inte plocka upp mitt VISA-kort på bussen när jag står där med en hand på ledstången och försöker surfa. Här behövs nya krafttag för att skapa enkla betalningslösningar som funkar i mobilen, utan kort!

Kolla in den här grafen! För bara tre år sen låg alltså mobilanvändningen av internet på runt 20%, och i år låg den på över 60%. Det här är bara antalet som använder internet i mobilen, men jag tror att vi snart ser slutet på desktop som plattform, även om det kanske inte blir i år. Enligt den här grafen från vår rapport Svenskarna och internet är det fortfarande väldigt få som bara har mobil eller surfplatta, och som inte också har en ”stor” dator. Jag tror att den här grafen kommer att se rätt annorlunda ut redan nästa år, och under 2014 blir det fler svenskar som släpper datorn och endast surfar från mobil och platta.

Sociala medier: Vi delar med oss av allt, och oftare

Under året som gick hann vi med att bevittna hur bloggen dödförklarades och att ”Facebook är trasigt och kommer att falla sönder under sin egen vikt”. Min slutsats av dessa resonemang blir att vi skriver mindre, men delar med oss mer av annat innehåll. Korta statusuppdateringar, bilder på mat, bilder på husdjur, bilder på bilder, ja bilder på allt! Den här utvecklingen har pågått ett tag och är verkligen ingen nyhet för 2014, men jag tror att under året som kommer ser vi de första tecknen på en bred backlash på delandet.

Det här kommer knappast att betyda att vi kommer att dela med oss mindre, tvärtom tror jag att allt fler av våra prylar kommer att börja dela med sig automatiskt. Visst är det lite konstigt att nästan alla digitalkameror som säljs saknar internetuppkoppling? Vi tar visserligen nästan alla våra bilder med smartphones i dag, men när man plockar fram sin ”riktiga” kamera och tar bilder måste man hem, plugga in den i datorn med sladd, tanka över bilderna till sin ”stordator” och sen ladda upp dem på nätet. Fler och fler kameror dyker upp med wi-fi-kort i sig nu, men jag tycker det är jättekonstigt att inte alla kameror redan kommer med Android och wi-fi, så att vi kunde fota med Instagram eller Facebook redan i kameran.

Mer delat alltså, men hur går det då med backlashen? Jo, jag tycker mig se tecken på att fler och fler av mina vänner i sociala medier har börjat klaga på frekvensen i delandet hos andra. Vi kan kalla det ”delningsutmattning” kanske. De människor som inte till 100% anammat den nya delningshysterin i sociala medier börjar få nog, helt enkelt. Och med de svårigheter att filtrera och justera flödet som finns på exempelvis Facebook ser jag tecken på att en del av dessa människor rage-quittar Facebook för att ”slippa se bilder på vad du åt till frukost”.

Kanske ser vi nu flera olika typer av användare i sociala medier? ”Sländorna” som delar allt, alltid och bara känner sig fullständigt levande när de dricker nätet direkt från brandslangen. ”Humlorna” som förnöjt surrar runt och deltar i sociala medier på en ”lagom” nivå. Och så ”Broms”, en dovt, elakt surrande jättefluga som biter allt och alla som har lite för kul på nätet.

Memes, en bild säger mer än tusen ord

Under året som gick upptäckte många svenskar ordet ”memes”, det där ordet som är svårt att säga för alla, men som uttalas ”miims” på engelska och ”Mem” på svenska fast ingen säger det.

Memes har alltid funnits på nätet, men under de senaste åren har användningen av ordet exploderat i Sverige. Och nu när ordet är mainstream kommer användningen, och skapandet, av memes att fortsätta att öka. Några fina svenska memes har vi haft genom åren, min favorit ”Swedish problems” har väl somnat in efter att ha uttömt ämnet, och under 2013 blev ”When you work as statlig tjaensteman” otroligt poppis och fick många efterföljare. Under ett kort tag lär det till och med ha funnits en Tumblr som hette ”When you work at allmaennyttig stiftelse” om vår arbetsplats, men den tycks ha försvunnit spårlöst.

På nätet i stort florerar memen överallt, och en del av de som mer eller mindre slumpmässigt blivit memes (som ”Overly Attached Girlfriend” och ”Success kid”) blir mer eller mindre kändisar på grund av den virala kapaciteten i bilderna som skapas.

Tyvärr har vi ganska få helsvenska memes, och här hoppas jag se en ordentlig skärpning under 2014. Kom igen SWÄRJE, visa vad ni går för!

Billigare burkar

Den dator som verkligen sprängde vallar när det gäller billiga datorer var Raspberry Pi. Det handlar om minimal hårdvara för att köra en Linux-distribution, men kostnaden är bara 25 dollar. Denna lilla dator har sålts i enorma mängder och används nu för att skapa allt från ”sakernas internet”-projekt i hemmen till att agera mediaspelare under teven i vardagsrummet. I år kom också en kickstarter som heter Kano som övertecknades 15 gångar. Kano är en liten ”hemdator” baserad på en Raspberry Pi, men med komplett innehåll för att faktiskt vara ett alternativ till en PC eller Mac hemma, om än med mycket lägre kapacitet.

Nu har det börjat dyka upp mängder av små, energisnåla och resurssmala datorer och för första gången ser vi något som egentligen är resultatet av, men verkar vara motsatsen till Moores lag – långsammare datorer är poppis. Det är så klart inte den långsamma hastigheten i sig som gör dem populära, utan storleken och framförallt priset. Men det är intressant – våra skolor skulle kunna ge alla elever varsin dator baserad på Raspberry Pi till en väldigt låg kostnad, och datorn är dessutom väldigt hackvänlig vilket skulle kunna skapa en ny ”Hem-PC”-revolution. Våra barn behöver egna datorer, och i stället för att ge dem stängda plattor och telefoner kan vi ge dem ännu billigare, men öppna datorer som de kan hacka själva!

Nu ligger mängder av företag och lurpassar på Raspberry Pi. Intel har exempelvis släppt en enhet de kallar ”Minnowboard” och det finns mängder av små, strippade datorer att välja mellan. Ingen har dock lyckats knäcka Raspberry Pi än, främst för att de ofta är dyrare och mer kraftfulla, vilket visar på att man missförstått ”pajens” stora dragkraft.

Nästa år vill jag se massor av Raspberry Pi i svenska hem. Köp en i födelsedagspresent till dina barn, eller grannens ungar eller vem som helst egentligen. Sätt er tillsammans och fundera ut roliga projekt att bygga som kräver en liten dator. Raspberry Pi är billig, drar nästan ingen ström, och det bästa av allt är att ni måste lära er lite Linux för att använda den. Det är smart.

Barnhack

Föregående post leder mig osökt in på programmering för barn. 2013 var ett roligt år för mig – jag anordnade ett antal ”Barnhack” här på Internetstiftelsen där jag fick tillfället att lära barn att programmera i Scratch. Under två timmar lär sig barnen att göra ett eget litet spel, från scratch! Varje gång är det lika roligt att se glimten som tänds i barnens ögon när de plötsligt förstår vilken makt de har när de behärskar datorn. De kan själva bestämma exakt vad som ska hända i spelet de skapar.

Under 2014 kommer massor av goda initiativ i den här frågan att bli mer synliga, och den ständiga frågan om skolan kommer att stötas och blötas. Jag bloggade om skolan och programmering tidigare i år, och ämnet är verkligen spännande. Vi är nog alla överens om att skolan behöver bli mer digitaliserad, och flera otroligt bra saker görs redan – exempelvis Karin Nygårds, lärarinna på Sjöstadsskolan i Stockholm som tagit saken i egna händer och själv skapat ett helt nytt skolämne. Vi träffade Karin i ett avsnitt av Ping! som vi helt ägnade åt programmering i skolan. Lyssna här!

Från Internetstiftelsens håll har vi ju i flera år uppmanat skolor att publicera sig på nätet i vår tävling Webbstjärnan och årets upplaga fortsätter att växa. I skrivande stund finns det 2 713 webbplatser som deltar i årets tävling och det är mångdubbelt fler elever än så som är med och skapar webb i skolan.

Under 2014 kommer diskussionen om programmeringskunskap i nästa generation att bli hetVi på Internetstiftelsen vill göra mer för att inspirera och utbilda den kommande generationen internetanvändare. Vi har redan tagit fram en ny guide kring hur man anordnar Barnhack och under nästa år tar vi nya tag med fler barnhack på kvällarna här på Internetstiftelsen. Kanske blir det en liten Sverigeturné också så att jag får chansen att åka runt och lära barn att programmera på andra ställen än här i Stockholm.

Skapa mer!

En övergripande önskan jag har för 2014 är att fler internetanvändare ska skapa mer eget innehåll på nätet, och helst på platser där de själva har kontrollen över sin dataDet är inte längre svårt att starta en blogg, en webbsajt, fota och dela med sig, skapa ett galleri av dina virkade vantar eller pärlplattor. Gör det! Fler än du tror vill se vad du gör och tillsammans bygger vi nätet.

När webben kom till var nästan allt innehåll användargenererat och egenpublicerat. Långsamt har vi sedan marscherat mot dagens webb där de stora, kommersiella webbtjänsterna står för en allt större andel av vår tid på nätet. Jag vill tro att nästa stora webbsuccé inte kommer från Facebook, Hollywood eller ens SVT, utan från någon som sitter hemma och klurar ut något riktigt smart på kammaren.

Men det du pysslar med – oavsett om det är programmering, fotografi, mode eller cupcakes förtjänar ett bättre öde. Dela med dig! Gå med i forum och facebookgrupper! Registrera en domän och muta in ditt eget hörn av webben!

Eller för att låna Bo Holmströms legendariska ord: LÄGG UT!

Illustrationerna är licenserade under Creative Commons – CC-BY. Illustratör: Jesper Wallerborg.

Mer på vår webb: