Registrera domännamn med alla bokstäver

De flesta domännamn innehåller bara tecknen a-z, 0-9 och bindestreck. Men vad gör du om ditt företag heter “Björns åkeri” eller “Guðrúns islandshästar”? Med hjälp av IDN, Internationalized Domain Names, kan du använda en stor mängd tecken utöver de som du tidigare varit begränsad till.

Tangentbord på en touchskärm.

Många vill kunna uttrycka sin identitet eller sitt varumärke på det egna språket på internet, och en webbplats kan kännas enhetligare om domännamnet skrivs på samma språk som innehållet på sidan.

Innan år 2003 tillät Domännamnssystemet (DNS) endast bokstäverna a-z, siffrorna 0-9 och bindestreck i domännamn, men genom utökningen IDN, Internationalized Domain Names, kan du använda andra bokstäver och tecken i domännamnet. IDN öppnar upp för en stor mängd tecken från det som kallas Unicode. Unicode är en teckenuppsättning som i princip innehåller alla tecken som används för att skriva all världens språk plus en lång rad andra tecken som inte lämpar sig för domännamn som till exempel matematiska tecken och emojis.

IDN för .se och .nu

Varje toppdomän (till exempel .se, .com och .nu) avgör själv om man ska göra utökningen med IDN och i så fall vilka tecken som ska tillåtas.

För .se har listan utökats med å, ä, ö, ü och é, de nordiska språkens bokstäver, samt alla bokstäver i de officiella svenska minoritetsspråken: finska, meänkieli (tornedalsfinska), samiska, romani och jiddish. En fullständig förteckning över alla tecken som går att använda i .se-domäner hittar du i denna teckentabell.

För .nu har listan utökats med å, ä, ö, ü och é, samt ett stort antal bokstäver i de västeuropeiska språken och språken i Norden. En fullständig förteckning över alla tecken som går att använda i .nu-domäner hittar du i denna teckentabell.

Omkodning av IDN-domännamn

Allt är inte enkelt med IDN. När IDN-domännamn ska användas i DNS-systemet så måste det kodas om enligt en speciell formel så att allt utom a-z, 0-9 och bindestreck omvandlas till just a-z, 0-9 och bindestreck (detaljerna för hur det går till tar vi inte upp här). IDN-domännamnet räksmörgås.se blir då xn--rksmrgs-5wao1o.se men det är något som helst inte bör visas. När allt fungerar som det ska så är det endast tekniker som behöver se omkodade versionen, men tyvärr så dyker den upp ibland. Det är bra att veta att om ett domännamn börjar på xn-- så är det ett IDN-domännamn som inte har hanterats fullt ut. Det går att använda den omkodade formen i webbläsaren, till exempel xn--rksmrgs-5wao1o.se, men det är något som bör undvikas.

När du registrerar ett IDN-domännamn så behöver du inte tänka på omkodningen, för den tas om hand av systemet, men du kommer att kunna se den omkodade formen om du söker efter ditt domännamn i Internetstiftelsens register över .se- och .nu-domännamn.

Än så länge har inte Internetstiftelsens alla återförsäljare (registrarer) stöd för IDN. För att ta reda på vilka som har stöd för IDN kan du filtrera listan genom att bocka i ”Erbjuder registrering av IDN-domännamn”.

Varierat mjukvarustöd för IDN

Alla de vanliga webbläsarna har stöd för IDN om man inte använder en väldigt gammal version, så du behöver inte vara orolig för att tappa besökare till din webbplats om du använder ett IDN-domännamn. Däremot är stödet hos e-postprogram mera begränsat. Andra program kan också ha begränsat stöd, men som nödåtgärd så går det att använda den omkodade versionen.

Vår rekommendation är att den som vill registrera ett IDN-domännamn också ska ha ett vanligt domännamn som komplement. Det räcker inte med att programmet, till exempel webbläsaren, ska klara IDN-domännamnet. Om man ska skriva av det, från exempelvis tryckt information, så måste tangentbordet ha stöd för samma teckenuppsättning. En länk på en webbsida kan man alltid klicka på, även om man inte kan skriva samma sak från tangentbordet.

När du har läst så här långt om IDN-domännamn så vill vi även berätta att det finns toppdomäner, motsvarigheten till .se och .nu, som är IDN-domäner. Det finns idag bland annat toppdomäner som består av kinesiska tecken eller arabiska bokstäver.