Svenskarna och internet 2022

Undersökningen Svenskarna och internet 2022 visar att de allra flesta svenskar använder internet och dess tjänster. Även om mycket är gemensamt för alla ser det digitala livet olika ut för olika människor. Många vidtar också åtgärder för att skydda sig från de risker som finns på nätet. Publicerad 2022-10-11.

I Sverige år 2022 använder fler svenskar än någonsin nätets tjänster dagligen i sin vardag. Under coronapandemins första år talade man om en chockdigitalisering, och vi ser att många av de som då tvingades ut på nätet har omfamnat flera olika e-tjänster. En tredjedel av svenskarna handlar nu kläder mestadels via nätet, liksom julklappar och presenter. Användningen av e-legitimation har ökat ordentligt – på ett år har andelen som dagligen använder mobilt Bank-id gått upp från 47 till 71 procent.

Internetanvändarna har utmaningar i form av krånglig teknik samt en oro för sin personliga integritet och att drabbas av olika nätbrott. Samtidigt ser vi att många vidtar åtgärder för att på olika sätt skydda sig från de risker som finns. En tredjedel brukar tänka på de digitala spår de lämnar efter sig på nätet, och hela 8 av 10 skyddar sin personliga integritet på olika vis. Allt detta och mycket mer kan du läsa om i Svenskarna och internet 2022.