Svenskarna och internet – Valspecial 2018

Internet har blivit en allt viktigare källa att vända sig till för att hitta politiskt information. Internetstiftelsen släpper därför Valspecial 2018 som är en del av undersökningen Svenskarna och Internet. Publicerad 2018-06-25.

Inför riksdagsvalet 2018 kommer många fler än tidigare att vända sig till internet för politisk information. Vid det förra riksdagsvalet, 2014, tog inte ens hälften av svenskarna del av politisk information på internet. Nu gör en stor majoritet det. Därför tillåter vi oss att påstå att det första riktiga internetvalet är här. Trenden är särskilt tydlig hos förstagångsväljarna, som även värderar webbsidor som en av de viktigaste informationskällorna inför valet. De värderar också sociala medier mycket högre än övriga väljare. Varannan anser att internet gör det enklare för fler att delta och engagera sig i politiken. Siffran är ännu högre bland förstagångsväljare. Och politiskt engagemang behöver inte betyda partipolitik på riksnivå. Två av fem uppger att de har diskuterat lokala sakfrågor på internet det senaste året. Extra vanligt är det bland föräldrar där barnen bor hemma.

Det första internetvalet för dock med sig flera utmaningar. En av fyra har avstått från att uttrycka sin politiska åsikt på internet för att undvika hård kritik, hat och hot under det senaste året. Många personer har också drabbats av näthat, och politiskt intresserade drabbas oftare än andra. Statistiken visar även att de som har blivit utsatta för näthat också oftare undviker att uttrycka politiska åsikter på nätet. Allt fler motsätter sig också att man ska få uttrycka extrema åsikter på internet. Nu är en majoritet emot att människor ska få uttrycka extrema åsikter på internet. Förra gången vi ställde den frågan, i samband med valet 2014, var det tvärtom – en majoritet ansåg att människor skulle få uttrycka extrema åsikter på internet.

När vi i slutet av 2017 satte oss ner för att planera årets upplaga var diskussionen om hur internet och sociala medier påverkar politiken intensiv. Därför bestämde vi oss för att lägga till några frågor om det politiska internet och publicera svaren innan den stora rapporten, Svenskarna och internet 2018 som vi släppte under hösten 2018. Diskussionen om internet och politik har knappast blivit mindre. Vi hoppas att den här rapporten ska bidra med ökad kunskap om attityder, beteenden och val hos de som utgör grunden för det svenska internet, det vill säga användarna. Vill du hellre läsa rapporten på webben så gör du det här: Svenskarna och internet – Valspecial 2018