Nya Barnhacksvideor inspirerar unga

Av Måns Jonasson den 8 juni, 2016

När jag för två år sedan spelade in min första Scratch-kurs på video för att läggas på YouTube var det nästan mest som ett experiment. Skulle det gå att göra en handledning som både barn och vuxna kunde följa med i enkelt, och skulle tittarna förstå och lära sig något?

Därför är jag både nöjd och stolt när jag ser att över 20 000 har tittat på kursen, och med jämna mellanrum hör jag från föräldrar och lärare att de haft stor glädje och nytta av både den första och min fortsättningskurs på YouTube.

Med något ojämna mellanrum håller jag Barnhack i våra lokaler här i Stockholm. Det är lika roligt varje gång att se den där gnistan tändas i barnens ögon när de för första gången själva får bestämma vad som händer i datorn, i spelet de får bygga. När vi bygger vårt första spel tillsammans är det en katt som springer över skärmen, och vi lägger in att man får en poäng varje gång man klickar på den. Jag ber barnen att försöka få så många poäng som möjligt under 30 sekunder, och sen frågar jag dem vem som fick flest poäng. När jag frågar om något barn fått över 1000 poäng stirrar de på mig med misstrogna ögon: Hur skulle det ha gått till? Hur skulle man hinna klicka 1000 gånger på katten på 30 sekunder?

Ibland kommer något barn på det själv, ibland får jag berätta. Det är vi människor som bestämmer över datorn. När vi la in kod för att man skulle få en poäng om man klickar på katten så var det just en poäng vi bestämde oss för. Vi skulle lika gärna kunna ha satt siffran 1000 där istället, eller varför inte en miljon? Sen gör jag en konstpaus och njuter av att se kugghjulen börjar arbeta i deras huvuden. 🙂

Nu har jag spelat in fyra korta filmer till. Den här gången är det inte en sammanhållen, längre kurs, utan fyra fristående projekt som alla fyller en specifik funktion även om huvudpoängen är att de ska vara roliga att bygga.

1. Det första projektet använder slumpen för att låta en fjäril flyga över skärmen och spela en slumpmässig melodi.

2. I det andra projektet visar jag hur lätt det är att använda webbkameran i Scratch. Genom att använda ett par smarta kodblock i Scratch går det att styra sprajtar på skärmen med kroppen. I mina kurser använder jag oftast detta för att låta barnen bygga ett tjuvlarm med en hund som skäller om någon rör sig på skärmen, men i det här projektet får man istället spela basketboll med kroppen.

3. Nästa projekt introducerar ”meddelanden” i Scratch, som är ett sätt för objekt att kommunicera med varandra. I detta projekt låter jag en sprajt skicka meddelanden som scenen uppfattar för att byta bakgrundsbild. Samtidigt introducerar jag visuella färgeffekter i Scratch och får det att se ut som att katten teleporterar sig runt på scenen.

4. Sist denna gång är det mest avancerade projektet. I ett väldigt populärt spel som heter Undertale används ett roligt stridssystem när man ska fajtas. Jag gör en enkel variant av stridssystemet och kan samtidigt visa på hur man använder ”kloner” i Scratch och hur man begränsar en sprajts rörelse på scenen med hjälp av villkor.

Sammantaget blir det fyra roliga projekt som var för sig förhoppningsvis kan öppna upp för nya idéer hos barnen, och som visar på hur enkel spelutveckling går till – en idé som omsätts i kod blir till något som går att bygga vidare på.

Jag hoppas att de nya kurserna ska bli till lika mycket glädje som de tidigare, och fortsätt gärna att tipsa mig om fler kurser ni vill se i framtiden!