Tvådimensionella pixelmoln av blå genomskinlig plast.

Säkerhetskopiera bilderna på mobilen

3 min läsning

De flesta av oss använder idag mobilen som sin enda kamera, och det är därför oerhört viktigt att säkerhetskopiera regelbundet. Lär dig mer om hur du på enklaste sätt flyttar upp bilderna till molnet för trygg förvaring.

Sedan dagen då våra mobiler förvandlades till fullfjädrade kameror har goda säkerhetskopieringsrutiner varit oumbärliga. En borttappad mobil leder inte längre bara till att vår kontaktlista och några meddelanden går förlorade. Det leder också till att vi blir av med våra oersättliga foton och filmer, åtminstone om vi inte har bra säkerhetskopior på dem. 

I ett tidigare reportage skrev vi om hur lätt du säkerhetskopierar din dator. Att säkerhetskopiera våra mobilbilder är ännu enklare. Google och Apple vet hur värdefulla våra bilder är och har gjort det enkelt för oss säkerhetskopiera dem för en låg eller obefintlig kostnad. 

Säkerhetskopiera med Google Foto

Google Foto är Googles dedikerade tjänst för hantering, delning och säkerhetskopiering av foton och videoklipp. Den är tillgänglig som en app för både Android och Iphone. Via den appen kan vi säkerhetskopiera upp till 15 GB med foton och videoklipp helt utan kostnad. Om utrymmet inte räcker kan vi utöka lagringsytan till 100 GB för 19 kr i månaden (pris från maj 2019). 

Dagens mobilbilder tar cirka 3 MB utrymme (exakt storlek varierar mellan olika mobiler och deras inställningar). 15 GB räcker för 5 000 sådana 3 MB-bilder.

Google Foto-appen på Iphone
Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Goole Foto.

Bland inställningarna för säkerhetskopiering kan vi välja mellan Originalkvalitet och Hög kvalitet. Om vi växlar över till det sistnämnda alternativet får vi säkerhetskopiera hur många foton och filmer vi vill utan att det kostar en enda krona. Då komprimerar nämligen Google våra foton och filmer, vilket innebär att de molnlagrade versionerna får något lägre bildkvalitet jämfört med originalen på mobilen.

Fotografiernas upplösning sänks också till som mest 16 megapixel och videoklippens dito sänks till Full HD (1080p). Denna gratismetod är, per definition, ett sämre val än säkerhetskopiering av originalfilerna, men det är helt klart ett bättre val än ingen säkerhetskopia alls. 

Obs! Varken Apples eller Samsungs senaste flaggskepp (Iphone XS resp. Galaxy S10) fotograferar i högre upplösning än 16 megapixel. Bilder från dagens mobiler påverkas därför inte av upplösningsbegränsningen, men bildkvaliteten försämras ändå något på grund av extrakomprimeringen. 

Säkerhetskopiera med Icloud

Genom åren har Apple erbjudit många olika lösningar för säkerhetskopiering av bilder. Tidigare lösningar som Icloud-bildström orsakade stor förvirring, men dagens lösning är både lättförståelig och välfungerande. 

Genom att slå på Icloud-bilder i Iphonens Icloud-inställningar överförs alla våra foton och videoklipp till Apples moln. Där ligger de permanent lagrade i originalkvalitet (utan kvalitetssänkande extrakomprimering). Vi kan välja om vi också vill behålla filerna i originalkvalitet på mobilen eller om vi vid utrymmesbrist vill ersätta de lokala originalen med lågupplösta kopior. 

Inställningar för Icloud-bilden på Iphone.
Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Icloud.

För denna tjänst tillkommer en kostnad. Apple ger alla Icloud-användare 5 GB gratis lagringsutrymme, men om det inte räcker får vi uppgradera utrymmet till 50 GB för 9 kr i månaden eller 200 GB för 29 kr i månaden (pris från maj 2019). 

Kontrollera säkerhetskopiorna

Oavsett hur vi säkerhetskopierar våra bilder bör vi säkerställa att säkerhetskopieringen fungerar. Vi bör därför, på regelbunden basis, kontrollera att de senaste fotografierna och videoklippen har laddats upp till vår säkerhetskopieringstjänst. Detta är framförallt viktigt vid användning av Google Foto på Iphone, eftersom Iphones strömsparfunktioner begränsar aktiviteten för appar som körs i bakgrunden. Eventuella uppladdningsproblem löser vi genom att helt enkelt öppna appen (så att säkerhetskopieringen triggas) och säkerställa att Bakgrundsuppdatering tillåts. Det gör vi genom att öppna Inställningar och välja Google Foto.


Relaterat