Parisa Amiri med en megafon

Internetstiftelsen i samarbete med Parisa Amiri släpper Youtube-serie om personlig integritet på internet

2 min läsning

Avlyssnas vi av mobiltelefonen? I en ny Youtube-serie från Internetstiftelsen kommer journalisten och tv-profilen Parisa Amiri tillsammans med experter att reda ut frågor som rör den personliga integriteten på nätet.

Vad gör du om någon laddar upp sexvideo med dig? Varför känns det som att du får riktad reklam i sociala medier om saker du nyss pratade om på lunchen? Och borde du skaffa en burnerphone?

I den nya Youtube-serien Spårad från Internetstiftelsen samarbetar man med Parisa Amiri, journalist och programledare, som tillsammans med experter söker svar på frågor kopplade till den personliga integriteten på internet. Avsnitten är både utbildande och underhållande, och innehåller handfasta tips för tittaren. Youtube-serien Spårad är en del av Internetstiftelsens satsning på att stärka vuxnas digitala kompetens. 

– Problematiken med integritet på nätet känns verkligen högaktuell på många sätt. Folk är nyfikna på frågor som sharenting, diskussionen kring att hemassistenter lyssnar, och hur riktade annonser fungerar. Men så har vi mer allvarliga exempel också, som vad som gäller när du filmar olyckor eller blir utsatt för hämndporr. Då detta är en förhållandevis ny och i viss utsträckning oreglerad samhällsarena känns det på tiden att hjälpsam information erbjuds i den här formen, säger Parisa Amiri.

Rapporten Svenskarna och internet 2019 från Internetstiftelsen visar att nära hälften av internetanvändarna känner sig övervakade på internet. Och sedan 2015 har oron för att storföretag som Google och Facebook inkräktar på ens personliga integritet på nätet, ökat från 29 procent till 46 procent.

– Genom serien Spårad vill vi lyfta upp frågor som vi vet är vanliga hos allmänheten. Vi vill öka kunskapen och hjälpa användarna att göra medvetna val, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Avsnitten i Spårad publiceras löpande i en spellista på Internetstiftelsen Youtube-kanal. Totalt blir det tio avsnitt:

  • Jag googlade på gympaskor, nu är det överallt. 
  • Tjuvlyssnar min mobil på mig?
  • Bryr sig någon om vad jag gör på Facebook?
  • Hur skraj behöver jag vara för dataläckor?
  • Kan appar sno min data?
  • Jag filmade ett slagsmål. Får jag ladda upp det på Youtube?
  • Är det läge att skaffa en burnerphone?
  • Hjälp, det finns bilder av mig på en porrsajt.
  • Enligt GDPR har jag rätt att bli glömd. Hur funkar det?
  • Pysslar jag med sharenting nu?

För mer information

Björn Appelgren, projektledare, Internetstiftelsen
E-post: bjorn.appelgren@internetstiftelsen.se
Telefon: 079-076 38 37

Olle Hallberg, pressansvarig, Internetstiftelsen
E-post: olle.hallberg@internetstiftelsen.se
Telefon: 072-003 29 91 

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Vi ansvarar för den svenska toppdomänen .se och för driften av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar inom forskning och utbildning i syfte att internetanvändare i Sverige ska kunna vidareutveckla sin användning på ett medvetet sätt, samt ge kunskap om internetanvändningen i Sverige och digitaliseringens påverkan på samhället.

Exempel på våra satsningar är start- och mötesplatsen Goto 10, rapporten Svenskarna och Internet, lärresursen Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet.