För alla

Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet. För att det ska bli verklighet krävs kunskap om hur internet och digital teknik fungerar, både vad gäller tekniska aspekter och saker som källkritik och riskmedvetenhet.

Internetkunskap i vardagen

En allt större del av vår vardag flyttar ut på nätet och det gäller även brott och andra tråkigare delar av livet. Men hur gör du för att undvika att drabbas? Och hur kan du bidra till att göra internet till en bättre plats? I vår satsning Internetkunskap finns lättförståelig information om allt från bank-id-bedrägerier till näthat och fake news.

Övervakningskameror hänger utomhus på stolpar

Integritet - få kontroll över ditt digitala liv

Det pratas mer och mer om den personliga integriteten och risken att den kränks på internet. Men vad innebär egentligen integritet och varför är den viktig att skydda? Lär dig mer på internetkunskap.se.

Äldre par sitter i soffan med en laptop.

Därför ska du bry dig om källkritik

Behovet av källkritik ökar! Vilket ansvar har du själv, och vad kan du göra för att inte luras att sprida falskt innehåll?

Händer håller mobil med mobilt bank-ID.

Undvik vanligaste it-brotten

Lär dig mer om hur du kan undvika att bli utsatt för vanliga it-brott i vår satsning Internetkunskap.

Ett internet för alla

Flera av våra kunskapssatsningar syftar till att göra internet användbart för alla. Bredbandskollen hjälper användare att få internetuppkopplingen hemma att fungera, satsningarna på DigidelCenter ska minska det digitala utanförskapet. Våra guider och rapporter ger fördjupad kunskap för den som vill lära sig mer.

Äldre kvinna i elscooter tar bild med mobil.

Vi stöttar DigidelCenter

DigidelCenter är en plats dit medborgarna kan få hjälp med digital samhällsservice. Här kan du se om din kommun är med.

Tryckmätare.

Bredbandskollen

Har du den hastighet du betalar för? Testa din bredbandsuppkoppling med vårt verktyg.

Händer som skriver på ett tangentbord.

Rapporter och guider

Vi tillhandahåller rapporter och guider som gör det enklare att förstå och använda internets tjänster och som bidrar till ökad digital kompetens.

Allt om internets historia

Välkommen till Sveriges första digitala museum! Här tar vi dig med på en resa genom den svenska internethistorien och berättar om allt från Arpanet till LOL-cats och sociala medier.

Gammal dator och modem framför skylt med Internetstiftelsens logotyp.

Följ med på en resa genom den svenska internethistorien

Sveriges första digitala museum, Internetmuseum, bevarar det digitala kulturarvet och sprider kunskap om nätets historia.

Ipad ligger på bord.

Internetmuseum för unga

Varför finns internet? Vilka uppfann det? Och hur gick det till? Här kan du lära dig mer om världens bästa uppfinning.

dator med bubbla

Boomen, bubblan och det svenska it-undret

Internetmuseums utställning ”Boomen, bubblan och det svenska it-undret” skildrar den första svenska it-boomen och hur den lagt grunden för dagens svenska it-under.