Domäner

Internetstiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn, samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Internetstiftelsen sköter också drift och administration av toppdomänen .nu. Du kan enkelt söka efter lediga domännamn nedan.

Är domännamnet ledigt?

Skriv in domännamnet du vill registrera eller ha information om och klicka på "Sök". Om domännamnet är ledigt är det bara att välja den återförsäljare du vill registrera domännamnet hos

På grund av skyddet av personuppgifter döljs viss information vid en sökning. För innehavare som är privatpersoner/enskild firma visas inga kontaktuppgifter. Här kan du läsa mer om hur du begär att ta del av den information som döljs.

Här hittar du regler och beskrivningar av domännamnssökningar.

Man med kostym och slips sitter framför en laptop i ett konferensrum

Vem tar ansvar för innehåll på nätet?

Internetstiftelsens arbetar aktivt med att sprida information och kunskap till allmänheten samt till lagstiftare och rättsväsendet, så att de kan ta fram effektiva verktyg för att motverka olagligt innehåll på nätet. Läs mer om vem som ansvarar för innehåll på nätet här.

Servrar och sladdar.

För dig som jobbar i branschen

Här har vi samlat verktyg och information för dig i domännamnsbranschen. Tekniska artiklar, statistik och redskap för ett stabilt och säkert internet.

Registrera ett domännamn

Ett domännamn är som en gatuadress på internet och gör att alla nätsurfare enkelt hittar till din sida. Internetstiftelsen ser till så att alla .se- och .nu-domäner fungerar som de ska. Innan du skaffar en egen adress på nätet är det ett par saker som kan vara bra att tänka på.

Adresskylt för Hammarby Kaj.

Tips innan du registrerar ett domännamn

Innan du skaffar en egen adress på nätet är det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Därför ha vi samlat några handfasta råd för dig som vill registrera ett domännamn.

Äldre kvinna står med sin laptop på ett café.

Så fungerar domännamn

Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på internet. Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbplatsen du vill besöka.

Tvistlösning och domänskojare

Det är principen "först till kvarn" som gäller för tilldelning av .se- och .nu-domännamn; den som först ansöker om en ledig domän får den utan förprövning. Om du anser att någon annan har registrerat ett .se- eller .nu-domännamn som du själv har rätt till går det att överklaga tilldelningen av domännamnet i efterhand.

Clownnäsa i mobilskärm.

Undvik domänskojare

Det finns en del fula fiskar i domänbranschen. Ett exempel är domänskojare. Så här gör du för att undvika dem.