Kunskap

Internetstiftelsens vision är att alla ska vilja, våga och kunna använda internet. Här har vi samlat våra utbildningssatsningar som bidrar till ökad digital kompetens och som gör att du enklare kan förstå och använda internets tjänster.

Äldre man sitter framför datorn och ringet ett telefonsamtal, orolig

Internetkunskap

På vår webbplats internetkunskap.se hittar du korta filmer och texter om hur internet fungerar och hur du använder internet och digital teknik bättre och säkrare i vardagen.

Säkerhet på nätet

Genom våra snabbkurser får du lära dig hur du känner igen ett bluffmejl, skyddar din e-legitimation och skapar starka lösenord. På så sätt blir du bättre rustad om du skulle råka ut för bedragare på nätet.

poddlyssnande internetanvändare

Internetstiftelsens poddar

På promenaden, vid städningen eller som bakgrundsljud till arbetsdagen – det finns en podd för varje tillfälle. Kanske hittar du en ny favoritpodd idag?

Digital kompetens i skolan

Jobbar du som grundskollärare? Vi har en guldgruva för dig som vill höja den digitala kompetensen, både för dig själv och dina elever. Genom lektionsmaterialet Digitala lektioner och fortbildning för pedagoger bidrar vi till att barn och lärare kan lära sig mer om internet, programmering och digitala tjänster.

Person med keps som surfar på mobiltelefon.

Digitala lektioner

Digitala lektioner är en fri lärresurs med lektioner som täcker allt som rör digital kompetens i grundskolan.

Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen.

Fortbildningspodd för lärare

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna nu!

Internetstiftelsens tryckta lärarhandledningar.

Lärarhandledningar

På vår sajt Digitala lektioner hittar du fem lärarhandledningar där varje behandlar varsin aspekt av digital kompetens.

Digital kompetens för alla

Vi tycker om och tror på internet, och vi brinner för att dela med oss av vår kunskap. Vår vision är att alla i Sverige ska vilja, våga och kunna använda internet. För att det ska bli verklighet krävs kunskap om hur internet och digital teknik fungerar, både vad gäller tekniska aspekter och saker som källkritik och riskmedvetenhet.

Earth seen from space, 3D rendered

Så fungerar internet

På vår webbplats internetkunskap.se kan du lära dig mer om vad som gör att du hittar rätt webbsida när du surfar, vilka lagar som gäller och vilka som styr över nätet.

En kvinna sitter vid ett bord med dator och telefon. Framför sitter en hund.

Källkritik

Vad är sant och vad är falskt på nätet? Internet är fullt av information och det är inte alltid lätt att avgöra vad som är trovärdigt. Källkritik handlar om att kunna värdera och ifrågasätta det du läser.

Digitalisering av samhället

Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Därför är vi intresserade av hur internet i Sverige används och hur vi kan hjälpa medborgarna att använda det bättre. Arbetet med Identitetsfederationer är ett av de sätt som Internetstiftelsen bidrar till att digitaliseringen av samhället ska göra så mycket nytta som möjligt.

Svenskarna och internet

Även om mycket är gemensamt så ser det digitala livet olika ut för olika människor. Många vidtar också åtgärder för att skydda sig från de risker som finns på nätet. Läs 2022 års rapport här.

Man håller laptop framför whiteboard.

Vad är en federation?

Identitetsfederationer underlättar för både användare och leverantörer av digitala tjänster. Läs mer om Internetstiftelsens roll som federationsoperatör.

internetstiftelsens hjärta i mossa

Vi investerar i öppna data

Vi är majoritetsägare i MetaSolutions, ett ledande bolag inom öppna data som hjälper företag och organisationer att publicera och hantera länkade och öppna data.