Kunskap

Internetstiftelsens vision är att alla vill, vågar och kan använda internet. Här har vi samlat våra utbildningssatsningar som gör att du enklare kan förstå och använda internets tjänster, och som bidrar till ökad digital kompetens.

Frukt av lego.

Internetkunskap

På vår webbplats internetkunskap.se hittar du korta filmer och texter om hur internet fungerar och hur du använder internet och digital teknik bättre och säkrare i vardagen.

Parisa Amiri med en megafon

Youtube-serien Spårad

Avlyssnas vi av mobiltelefonen? Kan appar sno min data? I Internetstiftelsens Youtube-serie Spårad reder journalisten och tv-profilen Parisa Amiri tillsammans med experter ut frågor som rör den personliga integriteten på nätet.

poddlyssnande internetanvändare

Internetstiftelsens poddar

På promenaden, vid städningen eller som bakgrundsljud till arbetsdagen – det finns en podd för varje tillfälle. Mediet blir allt mer populärt och bara mellan 2015 och 2019 fördubblades lyssnandet. Kanske hittar du en ny favoritpodd idag?

Digital kompetens i skolan

Jobbar du som grundskollärare? Vi har en guldgruva för dig som vill höja den digitala kompetensen, både för dig själv och dina elever. Genom lektionsmaterialet Digitala lektioner och fortbildning för pedagoger bidrar vi till att barn och lärare kan lära sig mer om internet, programmering och digitala tjänster.

Person med keps som surfar på mobiltelefon.

Digitala lektioner

Digitala lektioner är en fri lärresurs med lektioner som täcker allt som rör digital kompetens i grundskolan.

Två kvinnor sitter och pratar på en konferens

SETT-dagarna 2022

26–27 april kan du möta oss på Skandinaviens största konferens och mässa för modernt och innovativt lärande – SETT-dagarna. Säkra din biljett nu!

Pojke sitter i en soffa och läser på sin laptop som finns i knäet

Skola överallt med Digitala lektioner

Distansundervisning har blivit lika vanligt som lektioner i klassrum för många lärare och elever. Materialet på Digitala lektioner passar både när eleverna jobbar hemifrån och när de är på plats i skolan.

Digital kompetens för alla

Vi tycker om och tror på internet och brinner för att dela med oss av vår kunskap. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet. För att det ska bli verklighet krävs kunskap om hur internet och digital teknik fungerar, både vad gäller tekniska aspekter och saker som källkritik och riskmedvetenhet.

Earth seen from space, 3D rendered

Så fungerar internet

På vår webbplats internetkunskap.se kan du lära dig mer om vad som gör att du hittar rätt webbsida när du surfar, vilka lagar som gäller och vilka som styr över nätet.

Händer skriver på tangentbord.

Rapporter och guider

Vi tillhandahåller rapporter och guider som gör det enklare att förstå och använda internets tjänster och som bidrar till ökad digital kompetens.

Digitalisering av samhället

Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Därför är vi intresserade av hur internet i Sverige används och hur vi kan hjälpa medborgarna att använda det bättre. Arbetet med Identitetsfederationer är ett av de sätt som Internetstiftelsen bidrar till att digitaliseringen av samhället ska göra så mycket nytta som möjligt.

Två unga som sitter vid frukostbordet och tittar på en mobiltelefon

Svenskarna och internet 2021

Svenskarna och internet är vår årliga undersökning om svenska folkets digitala vanor. 2021 års rapport visar ett samhälle där det digitala livet är lika vardagligt som det verkliga, men inte för alla.

Man håller laptop framför whiteboard.

Vad är en federation?

Identitetsfederationer underlättar för både användare och leverantörer av digitala tjänster. Läs mer om Internetstiftelsens roll som federationsoperatör.

internetstiftelsens hjärta i mossa

Vi investerar i öppna data

Vi är majoritetsägare i MetaSolutions, ett ledande bolag inom öppna data som hjälper företag och organisationer att publicera och hantera länkade och öppna data.