Kunskap

Internetstiftelsens vision är att alla vill, vågar och kan använda internet. Här har vi samlat våra utbildningssatsningar som gör att du enklare kan förstå och använda internets tjänster, och som bidrar till ökad digital kompetens.

Frukt av lego.

Internetkunskap

På vår webbplats internetkunskap.se hittar du korta filmer och texter om hur internet fungerar och hur du använder internet och digital teknik bättre och säkrare i vardagen.

En ung kille och en äldre kvinna sitter i en soffa, kvinnan tittar på sin mobil, killen läser en tidning.

Säkerhet på nätet

Bli en säkrare internetanvändare! Vill du eller någon du känner surfa säkrare på nätet? Ta någon av våra snabbkurser där du kan lära dig hur du undviker att luras av bedragare på nätet.

poddlyssnande internetanvändare

Internetstiftelsens poddar

På promenaden, vid städningen eller som bakgrundsljud till arbetsdagen – det finns en podd för varje tillfälle. Kanske hittar du en ny favoritpodd idag?

Digital kompetens i skolan

Jobbar du som grundskollärare? Vi har en guldgruva för dig som vill höja den digitala kompetensen, både för dig själv och dina elever. Genom lektionsmaterialet Digitala lektioner och fortbildning för pedagoger bidrar vi till att barn och lärare kan lära sig mer om internet, programmering och digitala tjänster.

Person med keps som surfar på mobiltelefon.

Digitala lektioner

Digitala lektioner är en fri lärresurs med lektioner som täcker allt som rör digital kompetens i grundskolan.

Kristina Alexanderson föreläser på SETT-dagarna.

Kostnadsfria föreläsningar

Kristina Alexanderson har hjälpt skolor och lärare att komma igång med digital kompetens i över 10 år. Ta chansen att boka henne för en föreläsning om digital kompetens här.

Internetstiftelsens tryckta lärarhandledningar.

Lärarhandledningar

På vår sajt Digitala lektioner hittar du nu fem sprillans nya lärarhandledningar som behandlar varsin aspekt av digital kompetens.

Digital kompetens för alla

Vi tycker om och tror på internet och brinner för att dela med oss av vår kunskap. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet. För att det ska bli verklighet krävs kunskap om hur internet och digital teknik fungerar, både vad gäller tekniska aspekter och saker som källkritik och riskmedvetenhet.

Earth seen from space, 3D rendered

Så fungerar internet

På vår webbplats internetkunskap.se kan du lära dig mer om vad som gör att du hittar rätt webbsida när du surfar, vilka lagar som gäller och vilka som styr över nätet.

Event med fokus på demokrati

Under våren 2022 belyser Internetstiftelsen en viktig demokratifråga, nämligen nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion. Läs mer och anmäl dig här.

Digitalisering av samhället

Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Därför är vi intresserade av hur internet i Sverige används och hur vi kan hjälpa medborgarna att använda det bättre. Arbetet med Identitetsfederationer är ett av de sätt som Internetstiftelsen bidrar till att digitaliseringen av samhället ska göra så mycket nytta som möjligt.

Man håller laptop framför whiteboard.

Vad är en federation?

Identitetsfederationer underlättar för både användare och leverantörer av digitala tjänster. Läs mer om Internetstiftelsens roll som federationsoperatör.

internetstiftelsens hjärta i mossa

Vi investerar i öppna data

Vi är majoritetsägare i MetaSolutions, ett ledande bolag inom öppna data som hjälper företag och organisationer att publicera och hantera länkade och öppna data.