.FILE

Kunskap

Internetstiftelsens vision är att alla vill, vågar och kan använda internet. Här har vi samlat våra utbildningssatsningar som gör att du enklare kan förstå och använda internets tjänster, och som bidrar till ökad digital kompetens.

Frukt av lego.

Internetkunskap

På vår webbplats internetkunskap.se hittar du korta filmer och texter om hur du använder internet och digital teknik bättre och säkrare i vardagen.
Parisa Amiri med en megafon

Youtube-serien Spårad

Avlyssnas vi av mobiltelefonen? Kan appar sno min data? I Internetstiftelsens Youtube-serie Spårad reder journalisten och tv-profilen Parisa Amiri tillsammans med experter ut frågor som rör den personliga integriteten på nätet.
poddlyssnande internetanvändare

Internetstiftelsens poddar

På promenaden, vid städningen eller som bakgrundsljud till arbetsdagen – det finns en podd för varje tillfälle. Mediet blir allt mer populärt och bara mellan 2015 och 2019 fördubblades lyssnandet. Kanske hittar du en ny favoritpodd idag?

Digital kompetens i skolan

Jobbar du som grundskollärare? Vi har en guldgruva för dig som vill höja den digitala kompetensen, både för dig själv och dina elever. Genom lektionsmaterialet Digitala lektioner och fortbildning för pedagoger bidrar vi till att barn och lärare kan lära sig mer om internet, programmering och digitala tjänster.
kvinna sitter med mobil.

Digitala lektioner

Digitala lektioner är en fri lärresurs med lektioner som täcker allt som rör digital kompetens i grundskolan.

Pojke sitter i en soffa och läser på sin laptop som finns i knäet

Skola överallt med Digitala lektioner

Spridningen av coronaviruset gör att distansundervisning kan bli det nya normala för många lärare och elever. Materialet hos Digitala lektioner är lätt att bearbeta så att det passar när eleverna studerar hemifrån.

Digital kompetens för alla

Vi tycker om och tror på internet och brinner för att dela med oss av vår kunskap. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet. För att det ska bli verklighet krävs kunskap om hur internet och digital teknik fungerar, både vad gäller tekniska aspekter och saker som källkritik och riskmedvetenhet.
Man hjälper äldre kvinna med surfplatta i soffan.

Digital delaktighet

"Digidel" är ett nätverk för att öka den digitala delaktigheten genom mötesplatser, kampanjer och utbildningsmaterial.

Händer skriver på tangentbord.

Rapporter och guider

Vi tillhandahåller rapporter och guider som gör det enklare att förstå och använda internets tjänster och som bidrar till ökad digital kompetens.

Digitalisering av samhället

Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Därför är vi intresserade av hur internet i Sverige används och hur vi kan hjälpa medborgarna att använda det bättre och försäkra sig om att de får vad de betalar för.
Äldre par sitter framför datorn och arbetar tillsammans

Svenskarna och internet 2019

Svenskarna och internet är vår stora, årliga undersökning om hur internetanvändandet i Sverige utvecklas. Läs den senaste rapporten från 2019 här!

En hand öppnar en serverdörr

Projekt Internetaccess

Tillsammans med Netnod vill vi ta fram en definition av internetaccess för att underlätta för användare och leverantörer.

internetstiftelsens hjärta i mossa

Vi investerar i öppna data

Vi är majoritetsägare i MetaSolutions, ett ledande bolag inom öppna data som hjälper företag och organisationer att publicera och hantera länkade och öppna data. Läs mer här.

Mer nytta för samhället

Genom arbetet med Identitetsfederationer och genom att stötta forskning och andra satsningar bidrar Internetstiftelsen till att digitaliseringen av samhället ska göra så mycket nytta som möjligt.
Man håller laptop framför whiteboard.

Vad är en federation?

Identitetsfederationer underlättar för både användare och leverantörer av digitala tjänster. Läs mer om Internetstiftelsens roll som federationsoperatör.

linjal penna och suddigum

Skolfederation

Med Skolfederation når elever och lärare alla tjänsterna i skolmiljön, både skolans egna och externa, med ett inlogg.

Trafiksignal visar grönt.

Spännande forskning och projekt

Internetstiftelsen främjar en positiv utveckling av internet, bland annat genom att stötta forskning, företag och internetprojekt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn