För skolan

Genom digitala lektioner och fortbildning av lärare bidrar Internetstiftelsen till att höja den digitala kompetensen i den svenska skolan. Allt för att barn och lärare ska få möjlighet att fördjupa sig och förstå mer om internet, programmering och digitala tjänster.

internetstiftelsens hjärta i mossa

Nyhetsbrev för skolan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för skolan så får du information om nya lektioner, utbildningar och alla andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare först av alla!

Elever sitter i ett klassrum och arbetar med programmeringsverktyget Scratch på en dator.

Digitala lektioners fortbildningsdagar

Över 2600 lärare, bibliotekarier och skolpersonal deltog på Digitala lektioners fortbildningsdagar 15-16 juni. Tack alla ni som deltog! För dig som deltog och vill se eventet i efterhand kommer det att gå att göra från och med 18 juni på eventplattformen fram till den 15 juli.

En kille med keps sitter framför sin dator vid ett skrivbord i sitt rum hemma och studerar

Majoriteten av dem som deltagit i distansstudier föredrar fysisk undervisning

Skolan är ännu ett område som coronapandemin tvingat till stora omställningar på kort tid. I rapporten Svenskarna och internet 2020 kan du läsa om hur olika grupper har upplevt distansundervisning och om de haft tillgång till den utrustning som krävts.

Digital kompetens

Vi har utbildningsmaterial om internet och digital teknik för alla åldrar, men vi är särskilt stolta över vår satsning på lektioner för grundskolan. Du som är pedagog kan välja mellan över hundra lektioner och enkelt sortera dem efter årskurs, ämnesområde och skolämne.

Person med keps som surfar på mobiltelefon.

Digitala lektioner

Digitala lektioner är en fri lärresurs med lektioner som täcker allt som rör digital kompetens i grundskolan.

Kristina Alexanderson

Inspirerande podd för lärare om digital kompetens

Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla i Digitala lektioners podd.

Kvinna sitter vid dator i ett klassrum.

Fortbildning för pedagoger

Internetstiftelsen erbjuder kostnadsfri fortbildning för pedagoger kring digital kompetens.

Lektioner för grundskolan

Digitala lektioner är en öppen digital lärresurs från Internetstiftelsen. Du hittar färdiga lektioner inom olika ämnesområden för alla stadier i grundskolan.

Lärare i klassrum

Lektionspaket i värdegrund

Våra lektioner i värdegrund för de tre stadierna i grundskolan kan du använda direkt i klassrummet eller ha som inspiration när du förbereder din undervisning.

barnhänder på tangentbord

Lektionspaket i digitalisering

Vad innebär digitalisering, och hur påverkar den oss och vår vardag? Digitala lektioner ger eleverna möjlighet att få syn på och förstå vad digitaliseringen och den digitala tekniken innebär för utvecklingen av individ och samhälle.

Pojke sitter i en soffa och läser på sin laptop som finns i knäet

Skola överallt med Digitala lektioner

Spridningen av coronaviruset gör att distansundervisning kan bli det nya normala för många lärare och elever. Materialet hos Digitala lektioner är lätt att bearbeta så att det passar när eleverna studerar hemifrån.

Källkritik och programmering

Två färdigheter inom digital kompetens är digital källkritik och programmering. Här har vi samlat några tips på hur du kan arbeta med det tillsammans med dina elever.

Dator och pennskrin på bord.

Arbeta med källkritik

På Digitala lektioner finns det massor av lektioner kring digital källkritik som riktar sig till hela grundskolan.

Dator och elektronik på bord.

Introducera programmering

Lektionen "Varför behöver vi förstå programmering?" som handlar om att skapa en instruktion för att programmera en hiss, ger en introduktion till varför vi behöver förstå programmering.

Man föreläser om programmering.

Programmering för grundskolan

Här hittar du olika paket med lektioner i programmering för hela grundskolan.