För skolan

Genom digitala lektioner och fortbildning av lärare bidrar Internetstiftelsen till att höja den digitala kompetensen i den svenska skolan. Allt för att barn och lärare ska få möjlighet att fördjupa sig och förstå mer om internet, programmering och digitala tjänster.

internetstiftelsens hjärta i mossa

Nyhetsbrev för skolan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för skolan så får du information om nya lektioner, utbildningar och alla andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare först av alla!

Kristina Alexanderson mottar priset Guldäpplet

Kristina vann Guldäpplet

Kristina Alexanderson, ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar, tilldelades Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021 i kategorin "Utvecklare vid nationella myndigheter och organisationer" för sitt arbete med satsningen Webbstjärnan.

En ung kille tittar ner på sin dator

Elever föredrar fysiska lektioner

Det råder samsyn mellan elever och deras föräldrar – fysiska lektioner är att föredra framför distanslektioner. Läs mer om hur elever har upplevt distansundervisningen i vår undersökning Svenskarna och internet 2021.

Digital kompetens

Vi har utbildningsmaterial om internet och digital teknik för alla åldrar, men vi är särskilt stolta över vår satsning på lektioner för grundskolan. Du som är pedagog kan välja mellan över hundra lektioner och enkelt sortera dem efter årskurs, ämnesområde och skolämne.

Person med keps som surfar på mobiltelefon.

Digitala lektioner

Digitala lektioner är en fri lärresurs med lektioner som täcker allt som rör digital kompetens i grundskolan.

Kristina Alexanderson föreläser på SETT-dagarna.

Kostnadsfria föreläsningar

Kristina Alexanderson ansvarar för Internetstiftelsens skolsatsningar, och är en av landets ledande experter på arbetet med digital kompetens i skolan. Vill du att hon ska föreläsa hos er? Läs mer här!

Internetstiftelsens tryckta lärarhandledningar.

Lärarhandledningar

Få bra förslag på teman och praktiska ingångar till undervisningen i klassrummet! Våra lärarhandledningar behandlar varsin aspekt av digital kompetens. Ladda ner dem här.

Lektioner för grundskolan

Digitala lektioner är en öppen digital lärresurs från Internetstiftelsen. Du hittar färdiga lektioner inom olika ämnesområden för alla stadier i grundskolan.

Lärare i klassrum

Lektionspaket i värdegrund

Våra lektioner i värdegrund för de tre stadierna i grundskolan kan du använda direkt i klassrummet eller ha som inspiration när du förbereder din undervisning.

barnhänder på tangentbord

Lektionspaket i digitalisering

Vad innebär digitalisering, och hur påverkar den oss och vår vardag? Digitala lektioner ger eleverna möjlighet att få syn på och förstå vad digitaliseringen och den digitala tekniken innebär för utvecklingen av individ och samhälle.

Pojke sitter i en soffa och läser på sin laptop som finns i knäet

Skola överallt med Digitala lektioner

Distansundervisning är numera lika vanligt som fysiska lektioner för många lärare och elever. Materialet på Digitala lektioner passar både när eleverna jobbar hemifrån och när de är på plats i skolan.

Källkritik och programmering

Två färdigheter inom digital kompetens är digital källkritik och programmering. Här har vi samlat några tips på hur du kan arbeta med det tillsammans med dina elever.

Dator och pennskrin på bord.

Arbeta med källkritik

På Digitala lektioner finns det massor av lektioner kring digital källkritik som riktar sig till hela grundskolan.

Dator och elektronik på bord.

Introducera programmering

Lektionen "Varför behöver vi förstå programmering?" som handlar om att skapa en instruktion för att programmera en hiss, ger en introduktion till varför vi behöver förstå programmering.