Domännamn – vad är det?

Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på internet. Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbplatsen du vill besöka, till exempel svt.se eller som i vårt fall internetstiftelsen.se.

Bakom varje domännamn döljer sig en sifferkombination, en så kallad IP-adress, som används av datorer när de kommunicerar med varandra. IP-adressen utgörs av en rad siffror, men för att det ska vara lättare för oss människor att komma ihåg adressen använder vi till vardags istället översättningen: domännamnet.

Varje land har en toppdomän

Bokstäverna efter den sista punkten i ett domännamn kallas för toppdomän. Om ett domännamn slutar på .se betyder det att det ligger under den svenska landstoppdomänen .se. Varje land har en egen toppdomän. Norge har till exempel .no och Danmark .dk. Det finns också så kallade generiska toppdomäner som .com och .org. Vem som får registrera (äga) domännamn under de olika toppdomänerna varierar. Vissa är öppna för alla, medan andra har olika krav.

Din egen adress på nätet

När du registrerar en .se-domän så blir det din egen adress på nätet. Om du vill skapa en webbplats som är åtkomlig på internet så behöver du också skaffa ett webbhotell, vilket erbjuds av de flesta av Internetstiftelsens återförsäljare (kallas också registrarer). Därefter kan du även koppla på andra tjänster, till exempel en e-postadress baserad på ditt domännamn.

Det finns många olika verktyg för att komma igång med din webbplats. Ett av dem vi gillar bäst är WordPress.