.se- och .nu-domäner som snart kan bli lediga

Internetstiftelsen producerar varje natt en lista med .nu-domännamn och en lista med .se-domännamn som kan komma att bli lediga inom de närmaste månaderna. Listorna innehåller domännamn som är deaktiverade, vilket innebär att de inte längre fungerar på internet men fortfarande är registrerade på en innehavare.

Varje domännamn på deaktiveringslistan har ett frisläppningsdatum (det datum då det blir ledigt). Om innehavaren förnyar domännamnet innan frisläppningsdatumet tas det bort från listan. Listorna finns i JSON-format samt som .txt

.se-domännamn som kan bli lediga (JSON)
.se-domännamn som kan bli lediga (textfil)

.nu-domännamn som kan bli lediga (JSON)
.nu-domännamn som kan bli lediga (textfil)

Tidpunkt för frisläppande

Listan över deaktiverade domännamn uppdateras varje natt. Om domännamnen blir tillgängliga för registrering sker det när frisläppningsdatumet infaller, tidigast klockan 04.00 UTC (svensk tid klockan 05.00 vintertid, klockan 06.00 sommartid). Frisläppningsdatum för respektive domännamn är angivet i listan.

Kontakta någon av Internetstiftelsens återförsäljare (registrarer) om du är intresserad av att registrera en .nu eller .se-domän som ska frisläppas. Här hittar du samtliga återförsäljare för .nu- och .se-domäner.

Domännamnets cykel

Om du gör en sökning på ett .nu- eller .se-domännamn via domän- och kontaktsökningen på vår webbplats får du bland annat information om när domänen registrerades och när den förfaller. Nedan har vi beskrivit de benämningar som används i den informationen.

 • Skapad - Datumet då domännamnet registrerades första gången. Domänen kan ha bytt innehavare sedan dess.
 • Senast ändrad - Datumet då den senaste ändringen kring domänen skedde i Internetstiftelsens register. Ändringen kan till exempel vara att man bytt registrar, namnserver, innehavare eller kontakter.
 • Förfallodatum - Ett .se- eller .nu-domännamn kan registreras med en period mellan 12-120 månader. Förfallodatum är det datum då den innevarande registreringsperioden förfaller. Efter att ett domännamn förfallit kommer den att få statusen ”Expired” i tio dagar.
 • Deaktiveringsdatum - Om domänen inte förnyas inom tio dagar efter att den har förfallit ändras statusen på domänen till ”Deactivated”, vilket innebär att den inte kommer med i zonfilen. Då slutar domänen att fungera på internet, men är fortfarande registrerad på samma innehavare i Internetstiftelsens register. Domänen är deaktiverad i 60 dagar om ingen förnyelse sker. Under deaktiveringsperioden är det möjligt för den nuvarande innehavaren att förnya domänen.
 • Avregistreringsdatum - Om innehavaren inte återtar domännamnet efter att det har deaktiverats så avregistreras innehavaren från och med detta datum. Domännamnet placeras då i karantän hos Internetstiftelsen fram till datumet för dess frisläppande.
 • Datum för frisläppande - På detta datum släpps domännamnet fritt och kan registreras av en ny innehavare. Det sker tidigast klockan 04.00 UTC (svensk tid klockan 05.00 vintertid, klockan 06.00 sommartid) detta datum.
 • Namnserver - När en domän byter namnservrar tar det ett tag innan uppdateringen slår igenom på internet. Vi uppdaterar zonfilerna följande tider:
  • .nu: en gång i timmen, vid halvtimme, 11.30, 12.30 och så vidare.
  • .se: en gång i timmen, vid heltimme, 11.00, 12.00 och så vidare.