Tips innan du registrerar ett domännamn

Innan du skaffar en egen adress på nätet är det några saker som kan vara bra att tänka på. Vi har samlat några handfasta råd för dig som vill registrera ditt eget domännamn.

1. Krångla inte till det

Det är praktiskt om webbplatsens namn och domänens namn är identiska, med undantag för vedertagna förkortningar. Om din sportförenings sajt är tänkt att heta Vår Sportklubb blir det förvirrande för besökarna om adressen är visportar.se. Prova med vårsportklubb.se eller vårsportklubb.nu i stället, vilket är mer logiskt och därför kommer att tilltala fler människor.

2. Tänk på uttalet

Säg webbadressen som du vill registrera högt för dig själv några gånger. Om det låter konstigt och är svårt att säga adressen är domännamnet antagligen inte bra om du vill ha många besökare på sajten. Webbadresser används ofta i dagligt tal och då är det viktigt att domännamnet går att uttala utan större problem.

3. Undvik missförstånd

När du hittat ett domännamn som fungerar, sök på ordet eller webbplatsens namn i närmaste söktjänst. Finns det en adress som redan är inarbetad och som dessutom har ett innehåll som liknar det du kommer att syssla med på din webbplats, överväg då att registrera en annan adress. Om det är lätt att förväxla webbplatserna via deras namn och domännamn är det förmodligen inte bra för någon. Tänk på att kontrollera att det domännamn du väljer inte gör intrång i annans rätt.

4. Fråga om råd

Kolla med dina kollegor och vänner vad de tycker om ditt val av domännamn. Är adressen enkel nog? Går den att lägga på minnet? Speglar sajtens namn det du kommer att ha den till? Testa gärna ditt domännamn på dem som inte är ständigt uppkopplade nätproffs för bästa kvalitet på åsikterna.

5. Fler än en adress

När du skaffar dig adressen varsportklubb.se/varsportklubb.nu kan du även registrera vårsportklubb.se/vårsportklubb.nu. Det finns otaliga varianter på detta, exempelvis registrering av vedertagen förkortning som används i dagligt tal, varsk.se, vårsk.se och så vidare. Glöm inte att peka om dina olika adresser till en huvudadress, till exempel varsportklubb.se. Det kan du göra i domänhanteraren hos din registrar där du registrerar domännamnet eller få hjälp av dem med pekningen.

6. Registrera med en gång

När du hittat fram till rätt domännamn och det är ledigt kan du fundera på att registrera det så snart som möjligt. Det är inte omöjligt att någon annan hinner registrera adressen om du tar lång tid på dig att göra den till din. Detta gäller i synnerhet dig som avser att använda domännamnet i kommersiellt syfte och därför kan ha svårt att ändra namn på den tänkta webbplatsen.