.FILE 2G 3G 4G 5G
Måns Jonasson och Aisha Mossberg håller i ett Internetstiftelsehjärta

Max Schrems och Bellingcat-grundaren Eliot Higgins på Internetdagarna

Den världskände aktivisten och juristen Max Schrems, och Eliot Higgins, grundare av journalistgruppen Bellingcat som bland annat avslöjade förgiftningen av den ryska avhopparen Sergei Skripal, är två av huvudtalarna på Internetdagarna.

Ungt par som får hot på mobilen när de deltar i det politiska samtalet på nätet
6 min läsning

Kämpigt att diskutera politik på nätet

Internet har gjort att fler kan delta i det politiska samtalet. Men var femte person avstår från att uttrycka sina åsikter på nätet för att undvika hård kritik, hat eller hot. Det väcker frågan om sociala medieplattformarnas roll i debatten och vilket ansvar de har över sitt innehåll.

Två personer i en soffa tittar på mobiltelefon.
6 min läsning

Sociala medier viktiga för politisk information – men förtroendet är lågt

Traditionella medier som tv, radio och tidningar är viktigast för politiskt innehåll tycker svenska väljare, och förtroendet för informationen på sociala medier är mycket lågt. Men de unga går i täten när det gäller att ta del av politiskt innehåll på kanaler som Instagram, Twitter och Tiktok.

En skolelev sitter vid en bärbar dator i sitt rum
5 min läsning

Årets källkritikshjältar prisas för arbete i skolan

Årets mottagare av källkritikspriset Det gyllene förstoringsglaset uppmärksammas bland annat för sina insatser för att förbättra det kritiska tänkandet bland barn och ungdomar i skolan.

En grupp människor tittar på olika digitala enheter – bärbar dator, läsplatta, mobil
3 min läsning

Att stärka demokratin i en digital tid

Under våren 2022 belyser Internetstiftelsen en viktig demokratifråga, nämligen nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion. I maj kan du ta del av en eventserie där vi fördjupar oss i det demokratiska samtalet på nätet.

Händerna på en äldre person som knappar på en dator.
6 min läsning

Var femte litar inte på digitala samhällstjänster

Allt fler viktiga tjänster flyttar ut på nätet, men många saknar förtroende för digitaliseringen. Var femte svensk internetanvändare avstår från att använda digitala samhällstjänster eftersom de känns osäkra.

7 min läsning

Så är de ungas digitala liv

Youtube, Snapchat, och Tiktok. 2000-talister har sina egna digitala plattformar och ett eget sätt att använda dem på. Många föräldrar upplever att de har koll på vad deras barn gör på nätet – men barnen svarar att de inte vet allt.

Par som sitter i soffan tillsammans.
6 min läsning

Vänner, familj och kärlek – internet för oss närmare varandra

När Facebooks olika tjänster gick ner nyligen syntes något viktigt – internet är fortfarande först och främst ett kommunikationssystem. Vi använder det för att prata med nära och kära, träffa nya vänner – eller för att hitta den stora kärleken.

Pensionär som använder internet på sin mobiltelefon.
7 min läsning

"Flera av mina vänner är väldigt rädda för internet"

Många äldre nyttjar samhällets digitala tjänster och använder internet för spel, avkoppling och kommunikation. Men var femte pensionär använder inte nätet alls, och det finns en utbredd oro för bedrägerier och näthat.

Maria Ressa, Nobelpristagare fredspriset 2021
4 min läsning

"Våldet online stannar inte online"

Maria Ressa är journalist och tilldelades i år Nobels fredspris för sin kamp för yttrandefrihet. På Internetdagarna 2021 kommer hon att prata om hur sociala medier påverkar oberoende journalistik i en förtryckt stat. 

sida 1 av 11 Nästa sida
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn