Person loggar in med sin dator och mobiltelefon.

Gör ditt digitala liv säkrare

4 min läsning

Digital säkerhet är avgörande i ett uppkopplat samhälle, men behovet av kunskap är stort. Därför lyfter Internetstiftelsen tillsammans med en rad andra samhällsaktörer säkerhet på nätet under oktober månad.

Internet har skapat stora möjligheter för människor att mötas, samtala och utvecklas. Tack vare internet kan vi ha kontakt med släkt och vänner trots att de befinner sig på andra sidan jorden. På nätet kan vi också jämföra priser och utbud innan vi handlar och göra många läkarbesök hemifrån.

Men digitaliseringen innebär också risker. Över hälften av svenskarna har utsatts för något slags bedrägeriförsök på nätet visar undersökningen Svenskarna och internet. Det kan handla om allt från att få bluffmejl till att någon obehörig försöker köpa varor eller ta lån i ditt namn.

En av de drabbade är Gitte Pålsson, som i ett avancerat telefonbedrägeri lurades att använda sitt Bank-ID och blev bestulen på närmare 350 000 kronor. Gitte berättar själv sin historia i ett avsnitt av Internetpodden och i en artikel på webbplatsen Internetkunskap.

Tre äldre personer sitter vid ett bord med fika, tillsammans tittar de på en mobil.
Över hälften av svenskarna har utsatts för någon form av bedrägeriförsök på nätet.

Internetkunskap för ett säkrare internet

Digital säkerhet är en av Internetstiftelsens hjärtefrågor och målet är att bidra till ökad kunskap hos allmänheten för ett säkrare digitalt liv. Därför driver Internetstiftelsen flera olika satsningar för att öka kunskapen om det digitala livet hos den svenska allmänheten.

Ett exempel är webbplatsen Internetkunskap, där samlas kunskap om nätet och digitala tjänster som alla internetanvändare har nytta av i sin vardag. Björn Appelgren är projektledare på Internetstiftelsen och folkbildar om säkerhet på nätet. Han deltar regelbundet i tv och tidningar och nominerades till Årets säkerhetsprofil 2023 på Säkerhetsgalan som anordnas av Företagsuniversitetet.

Björn Appelgren
Björn Appelgren folkbildar om säkerhet på nätet.

Björn Appelgren berättar att man på Internetkunskap kan ta del av olika kunskapspaket som handlar om allt från säkerhet på nätet och smarta prylar, till sök- och källkritik och personlig integritet på internet.

– Det handlar om att öka internetanvändarnas kunskap så att de själva kan agera säkrare på nätet, säger Björn Appelgren.

Det handlar om att öka internetanvändarnas kunskap så att de själva kan agera säkrare på nätet.

– Björn Appelgren, Internetstiftelsen

Förebyggande tips – och råd för dig som drabbats

På Internetkunskap finns en särskild avdelning om säkerhet på nätet. Där finns tips och råd i förebyggande syfte. Den som på kort tid vill få bättre koll på exempelvis bluff-sms och starka lösenord kan göra någon av snabbkurserna som bara tar några minuter. Vill man fördjupa sig i ett ämne finns längre artiklar. För de som redan blivit drabbad av någon bluff eller bedrägeri finns dessutom tips och råd på hur man bäst går tillväga. Björn Appelgren berättar:

– Det finns både förebyggande, fördjupande och instruerande innehåll på Internetkunskaps säkerhetsdel. Snabbkurserna ger konkreta tips på hur man kan undvika och förebygga olika säkerhetsrisker på nätet. I våra fördjupande artiklar har vi intervjuat experter på området. Det instruerande materialet är korta steg-för-steg-instruktioner för den som har drabbats av en säkerhetsrisk, till exempel ett bedrägeri eller ett skadeprogram.

Säkerhetsmånad i oktober

Materialet på Internetkunskap finns tillgängligt året runt, men i oktober månad är det extra fokus på just säkerheten. Då genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Polisen den nationella kampanjen "Tänk säkert". 

Kampanjen är en del av EU:s informationssäkerhetsmånad. Internetstiftelsen deltar tillsammans med flera andra samarbetspartners i kampanjen. Årets teman är nätfiske, starka lösenord och säkerhetskopiering.

– Medvetenhet och kunskap är viktiga pusselbitar i arbetet för att motverka internetrelaterade bedrägerier och närliggande brottslighet. Därför känns det givet att vi deltar i denna viktiga kampanj, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef, Internetstiftelsen.

Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef, Internetstiftelsen
Att höja den digitala kompetensen och motverka internetbedrägerier hör till våra hjärtefrågor, säger Jannike Tillå på Internetstiftelsen.

Digital idag – en dag som främjar digital kompetens

En annan satsning där Internetstiftelsen deltar är Digital idag, en kampanjdag med fokus på att främja digitalisering och digital kompetens. Årets digital idag gick av stapeln den 13 oktober med en rad olika aktiviteter runt om i landet. Totalt deltog över 340 aktörer från bland annat näringslivet, myndigheter, bibliotek, kommuner och andra.

Internetstiftelsen bjöd för sin del in till ett digitalt event med fokus på hur vi kan bli mer säkra och medvetna internetanvändare. En stor del av deltagarna bestod av seniorer och alla som erbjuder digitalt stöd till äldre. Björn Appelgren säger:

– Många äldre är lika duktiga på digital teknik som yngre, men bland de äldre finns också fler som inte använder internet lika ofta. När vi frågar pensionärer som använder internet om vad de skulle önska var enklare är det vanligaste svaret "det mesta" eller "allt".

Eventet går att se i efterhand på Internetstiftelsens kanal på Youtube.

Så kan du bli en säkrare internetanvändare – helt kostnadsfritt


Relaterat