Person loggar in med sin dator och mobiltelefon.

Var femte svensk behöver hjälp med internet

4 min läsning

Digital säkerhet är avgörande i ett uppkopplat samhälle, men behovet av kunskap är stort. Därför lyfter Internetstiftelsen tillsammans med en rad andra samhällsaktörer säkerhet på nätet under oktober månad.

Internet skapar stora möjligheter för människor att mötas och utvecklas. Men det finns också risker på nätet – bland annat för olika former av bedrägerier. Det bästa sättet att skydda sig mot bedrägeriförsök är att öka sina egna kunskaper om nätet och det digitala.

Och behovet av ökad kunskap är stort. Enligt undersökningen Svenskarna och internet behöver var femte svensk över 18 år hjälp med något på nätet.

Vad är det du behöver hjälp med att utföra digitalt? Så här svarar svenska internetanvändare i undersökningen Svenskarna och internet.

Fråga: Vad är det du behöver hjälp med att utföra digitalt?

Diagram 1.4, Bas: Internetanvändare 18+ år, År 2024 (Studie 1)

Internetkunskap för säkrare internetanvändare

En av Internetstiftelsens hjärtefrågor är att arbeta för en ökad digital kunskap hos allmänheten. Det handlar både om att bidra till ett säkrare digitalt liv och att uppmuntra människor att upptäcka möjligheterna med internet.

Ett exempel är webbplatsen Internetkunskap. Där samlas kunskap om nätet och digitala tjänster som alla internetanvändare har nytta av i sin vardag. Björn Appelgren är projektledare på Internetstiftelsen och folkbildar om säkerhet på nätet. Han deltar också regelbundet i tv och tidningar.

– Vi vill öka internetanvändarnas kunskap så att de själva kan agera säkrare på nätet, säger Björn Appelgren.

Björn Appelgren
Björn Appelgren folkbildar om säkerhet på nätet.

Under oktober genomför Polisen tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, den nationella kampanjen "Tänk säkert". Internetstiftelsen deltar i kampanjen med ett event som kallas Tänk säkert och agera smart på nätet. Eventet sändes direkt den 11 oktober och går nu att ses i efterhand på Youtube.

Särskilt många äldre behöver hjälp

Sändningen var ett samarbete mellan Internetstiftelsen och flera av Sveriges pensionärsförbund. Siffror från Svenskarna och internet visar också att hjälpbehovet ökar ju äldre man är. Bland svenskar i pensionsåldern som är 65 år eller äldre är det fyra gånger fler som behöver hjälp än bland de som är yngre.

– Många äldre är lika duktiga på digital teknik som yngre, men bland de äldre finns också fler som inte använder internet eller olika AI-verktyg lika ofta, säger Björn Appelgren.

AI har på kort tid blivit en vanlig teknik som påverkar de flesta delarna av det digitala. Även här visar Svenskarna och internet att äldre är mer skeptiska eller osäkra på tekniken än yngre. För att få fler att bli bekanta med AI-tekniken och ge en lättläst introduktion till ämnet startades förra året en särskild AI-sektion på Internetkunskap. Där finns också en ny guide för nybörjar som vill komma igång med AI-verktyg. Det är dessutom ett av ämnena på eventet, berättar Björn Appelgren.

Tre äldre personer sitter vid ett bord med fika, tillsammans tittar de på en mobil.

– I sändningen pratar vi om hur man skyddar sig från bedrägerier på nätet samt hur man e-handlar säkert och smart, men också om hur man kan komma igång med AI och bli en kreativ kraft på sociala medier.

Detta får du lära dig på eventet – helt kostnadsfritt

  • Från sms- till AI-bedrägerier – så skyddar du dig. Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-brottscentrum ger konkreta tips om hur du kan skydda dig från bedrägerier..
  • Romansbedrägerier – den blinda längtan efter kärlek som ödelägger. Författarna Beata Hansson och Anna-Sara Fire berättar en verklig historia om romansbedrägeri och förklarar varför många blir lurade på det här sättet.
  • Glädjen av att finnas och vara kreativ på sociala medier – en oldfluencers berättelse. Maria Sörensson som driver Instagramkontot @aginginstyle berättar hur man kan uttrycka sin kreativitet på sociala medier.
  • Handla säkert. Säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka visar hur e-handelsbedrägerier går till och hur vi kan avslöja dem.
  • Handla smart. Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges konsumenter, lär ut hur du undviker de vanligaste fallgroparna när du handlar på nätet.
  • Kom igång med AI. Säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder tipsar om hur du kommer i gång med din användning av AI.

Eventet Tänk säkert och agera smart på nätet anordnades av Internetstiftelsen i samarbete med Digidel, Seniornet Sweden, PRO, SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna och Redig. Du kan titta på hela eventet här.