Mobilsurfen i Sverige har aldrig varit snabbare

3 min läsning

Surfhastigheterna i Sverige fortsätter att öka. Snittet för Sverige är rekordsnabba 31Mbit/s. Men fortfarande skiljer hastigheterna sig åt beroende på var du bor: snabbast surf i Sverige finns på Gotland där du kan mobilsurfa med en snitthastighet på hela 43 Mbit/s och långsammast surf har Blekinge län där snitthastigheten ligger på 23 Mbit/s. Det visar en ny sammanställning av 4,3 miljoner mätningar gjorda med Bredbandskollens appar i mobilnäten i Sverige under tiden 1 januari till 31 mars 2017.

Bredbandskollen är ett oberoende verktyg från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som hjälper konsumenter att mäta och utvärdera sin internethastighet. Totalt gjordes mätningar från 794 000 olika mobiler eller surfplattor under mätperioden. Den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data i mobilnäten är 31 Mbit/s och den hastigheten har ökat med ungefär 5 Mbit/s årligen de senaste fem åren.

Att surfhastigheten fortsätter att öka beror på förbättrad teknik och ett mer utbyggt mobilsurfnät i Sverige. När de första mätningarna gjordes i Sverige låg de på hastigheter som 2 Mbit/s.

– Mobilt bredband i Sverige är idag snabbt, även på de ställen där det går långsammast enligt våra mätningar. Men fortfarande borde inte den hastighet du kan komma upp i påverkas av var du bor. Gotland har nu sprungit förbi Stockholm när det gäller mobil surfhastighet, det vore intressant att titta närmare på hur de har lyckats så bra och vilken strategi de har haft för att bygga ut och öka så mycket de senaste åren, säger Cia Bohlin, operativ chef Statistik, utbildning och fakta på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Gotland i topp och Blekinge i botten

Högst hastighet för att ta emot data har Gotlands län med 43 Mbit/s. På andra plats kommer Västernorrlands län med 37 Mbit/s. På tredje plats kommer Stockholms län med 36 Mbit/s.
Sämst surfhastighet har Blekinge och Kronobergs län som har 23 Mbit/s.

4G-nätet

Drygt tre av fyra mätningar med Bredbandskollens app i mobilnäten görs nu i 4G-nät. För två år sedan var det två av fyra som gjordes i 4G-nät. På Gotland har 91 procent av mätningarna gjorts i 4G-nät vilket gör Gotland till det län som har högst andel 4G-mätningar, och Gotland har ju även uppmätt de snabbaste surfhastigheterna i Sverige.

Operatörval påverkar

Telia är den operatör som har haft snabbast hastighet för att ta emot data under 2015, 2016 och första kvartalet 2017. Telias genomsnitt för att ta emot data var drygt 36 Mbit/s under första kvartalet 2017. Telia hade även högst värde i 17 av landets län och i över hälften av Sveriges kommuner (149 av 290 kommuner).

Så kan du förbättra din mobila hastighet

  • Hur nära masten du är spelar roll och vilka tjänster operatören erbjuder.
  • Studera operatörernas täckningskartor eller ring operatören och fråga var närmsta mast är.
  • Du kan också prova olika operatörer, alla operatörer har kontantkort utan bindningstid så att du lätt kan byta sim-kort.
  • Betongväggar, väder och vind och till och med löv på träd kan göra att hastigheten blir sämre.
  • Vill du använda mobilt bredband på en och samma plats hela sommaren, till exempel i en stuga på landet, så kan du köpa en mobil router som du också kan koppla till en utomhusantenn.
  • Små justeringar kan spela roll, så mät med Bredbandskollen och se var du har bäst hastighet.

Mer statistik

Här hittar du hela rapporten https://internetstiftelsen.se/kunskap/rapporter-och-guider/mobil-surfhastighet-2017/

För lokal statistik hör av dig till:
Pamela Davidsson, Statistikansvarig, Internetstiftelsen i Sverige, IIS
E-post: redaktion@internetstiftelsen.se

För ytterligare information kontakta:
Cia Bohlin, Operativ chef Statistik, utbildning & fakta, Internetstiftelsen i Sverige, IIS
E-post: cia.bohlin@internetstiftelsen.se