Så blir du anonym på nätet med operativsystemet Tails – ny guide från IIS

1 min läsning

Att vara anonym på internet är svårt. Vi lämnar hela tiden digitala fotspår efter oss i form av ip-adresser, cookies, webbläsaravtryck och annat som vi inte tänker på. Operativsystemet Tails möjliggör att vara helt anonym på nätet, och fungerar via en USB-sticka. Internetstiftelsens guide om Tails är en grundlig genomgång av hur det säkra operativsystemet fungerar för den som inte vill lämna några spår efter sig på nätet.

Guiden är skriven av teknikjournalisten Anders Thoresson och är en del i en serie Internetguider som handlar om anonymitet. IIS har tidigare bland annat gett ut Digitalt självförsvar riktat till allmänheten och Digitalt källskydd till journalister. Du hittar båda här.

– Vi vill både utbilda journalister, som tar emot anonyma tips och behöver skydda sina källor, och alla andra internetanvändare. Rätten till anonymitet är livsviktig för yttrandefriheten och ett demokratiskt samhälle, säger Jessica Bäck, projektledare och ansvarig för guider på IIS.

Tails möjliggör nätanonymitet för vem som helst som använder operativsystemet, till exempel den som lever i i ett land där yttrandefriheten är hotad. Bakom finansieringen av Tails står bland annat Sida.

Allt som behövs för att använda Tails finns på en USB-sticka –  ett operativsystem som bygger på Linux-varianten Debian tillsammans med flera andra program, bland annat Tor för anonym surf (läs guiden om Tor här), Open PGP och OTR för kryptering av e-post respektive chatt.

IIS guide till Tails innehåller:

  • Vad operativsystemet Tails är
  • Hur Tails hänger ihop med anonymiseringsverktyget Tor
  • Hur du installerar Tails
  • Hur du använder Tails

Här hittar du den kostnadsfria guiden.