Renée DiResta

Möt desinformationsexperten Renée DiResta på Internetdagarna

3 min läsning
Internetdagarna

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är Sveriges viktigaste kunskapsnav för alla som älskar internet. Här kan du läsa om vad du har att se fram emot under nästa konferens i slutet av november.

Renée DiResta är en av världens ledande experter på digital propaganda och spridningen av desinformation på sociala medier. I november gästar hon Internetdagarna för att tala om hur både sant och falskt om coronaviruset frodas på nätet.

Internet har gett oss helt nya möjligheter att blixtsnabbt sprida och dela information över hela världen. Tyvärr har nätet också öppnat upp för desinformation, faktaresistens och vilseledande propaganda. En som vet mer om det än de flesta är Renée DiResta. Hon är en av världens ledande auktoriteter på just hur desinformation sprids online, och kan användas som ett vapen. DiResta är dessutom en av huvudtalarna på Internetdagarna, som går av stapeln 23–24 november.

– Jag kommer att tala om hur desinformation påverkar samhället, och vilken roll både traditionella och sociala medier spelar i spridningen av både sann och falsk information. Jag kommer särskilt att prata om coronapandemin, och hur information om viruset har spridits i olika länder, säger Renée DiResta.

Om myndigheter inte kan ge oss korrekt information kommer andra att fylla det tomrummet med desinformation.

Renée DiResta

Den pågående coronapandemin har påverkat i stort sett samtliga delar av samhället i världens alla länder. Inte minst har viruset aktualiserat frågan om vad som är sant och falskt på nätet, och hur vi ska kunna lita på det vi läser. I maj skrev DiResta en artikel i tidningen The Atlantic, där hon riktade skarp kritik mot världens myndigheter i hur de hanterat informationsflödet kring corona. Här sammanfattar hon kort kritiken:

– Våra traditionella institutioner har inte kommunicerat på det sättet de bör göra, och i ljuset av pandemin borde det vara en varningsklocka för oss alla. Om myndigheter inte kan ge oss korrekt information kommer andra att fylla det tomrummet med desinformation.

Optimist i det långa loppet - trots desinformation

Övervakningskameror hänger utomhus på stolpar

Lär dig mer på Internetkunskap

Internetkunskap är en satsning från Internetstiftelsen med vardagskunskap om internet och digitala tjänster. Här kan du lära dig mer om personlig integritet på nätet och hur du gör för att bli en mer medveten användare. Klicka på rubriken för att läsa mer.

Den tekniska utvecklingen handlar inte bara om att människan får snabbare och bättre verktyg till sitt förfogande. Användningen av dessa verktyg förändrar också samhället i grunden, menar Renée DiResta. Hon säger:

– Jag är gammal nog att komma ihåg när mobiltelefoner bara användes för att ringa till folk. Idag har vi ett samhälle där alla går omkring med en kamera, videoutrustning, uppslagsverk och inspelningsstudio i fickan. Det har haft en oerhörd inverkan på våra sociala normer, och hur människor möter varandra.

Man med dator i knät vilar i soffa på kontor.
Myndigheter och andra institutioner har inte lyckats kommunicera korrekt kring coronapandemin, och har banat vägen för desinformation från andra menar Renée DiResta.

Trots sitt fokus på hur internet kan användas i falska syften är DiResta knappast teknikfientlig. Tvärtom har hon en hög tilltro på vad den tekniska utvecklingen ska kunna åstadkomma i framtiden.

– Teknologi är mycket mer än bara sociala medier! Dagens informationssamhälle har visserligen många utmaningar, men samtidigt utvecklas helt fenomenala verktyg för att skapa tillgänglighet, och inom hälsa. Just nu forskas det till exempel på personligt anpassade mediciner som skulle kunna revolutionera sjukvården. Jag hoppas att det blir verklighet och tillgängligt för allmänheten. I det långa loppet är jag optimistisk!

Fakta om Renée DiResta

  • Har forskat på digital propaganda, informationskrigföring och spridningen av vilseledande och skadlig information på sociala nätverk.
  • Leder den tekniska forskningen på Stanford Internet Observatory, och har agerat rådgivare åt både amerikanska kongressen och ett stort antal privata organisationer och företag.
  • Har publicerats i flera stora tidskrifter så som Wired, CNN, Bloomberg, Politico och Buzzfeed.
  • En av huvudtalarna på Internetdagarna på tisdag den 24 november, klockan 09.00. Säkra din biljett redan nu.

Relaterat