Porträtt av Harper Reed

Möt Harper Reed – den jonglerande futuristen

6 min läsning
Internetdagarna

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är Sveriges viktigaste kunskapsnav för alla som älskar internet. Här kan du läsa om vad du har att se fram emot under nästa konferens i slutet av november.

Harper Reed har haft sina fingrar med i det mesta vi associerar med dagens internet; politik, teknik, affärer och kreativitet. I november är han en av huvudtalarna på Internetdagarna och lovar att berätta hur vi ska göra för att överleva.

Harper Reed har kallats en av de ledande tekniktänkarna i vår generation. Det kan låta som en överdrift, innan man betraktar alla områden där Reed varit involverad de senaste åren. Crowdsourcing, mobila betalningslösningar och inte minst den teknologiska sidan av en amerikansk presidentvalskampanj. Dessutom kan han jonglera, och är övertygad om att det under allt som verkar kaotiskt och rörigt finns ett vackert och organiserat system.

Nu kan du se Harper Reeds framträdande från Internetdagarna 2019.

Fakta om Harper Reed

  • Gästade Internetdagarna redan 2014 och gav ett mycket hyllat tal.
  • Har arbetat som professionell jonglör och varit medlem i en protestgrupp som hette "jonglörer mot homofobi".
  • Enligt hans egen webbplats är han "förmodligen av de coolaste personerna någonsin".

Harper Reed växte upp i delstaten Colorado utan någon tv, men med en Apple IIC-dator i hemmet. På frågan om den datorn betytt något särskilt för honom svarar han:

– För mig var det den enda datorn jag hade. Det var det bästa med den – att jag hade den. Om jag haft en Commodore istället hade svaret blivit detsamma. Om du läser historieböckerna sägs det ofta att de tidiga Apple-datorerna var väldigt användarvänliga och tillgängliga. Men den var också fruktansvärt dyr! Jag hade en väldig tur som hade tillgång till en dator hemma.

Reed började sin karriär som ingenjör hos World Book Publishing, ett företag som ger ut encyklopedier. Större påverkan hade nog jobbet som utvecklingsansvarig på klädföretaget Threadless, som säljer t-tröjor med tryck som designas och väljs ut genom omröstningar på internet. 

Threadless räknas som ett av de första framgångsrika crowdsourcingföretagen, och under Reeds tid där tiodubblades omsättningen. Idag kopplar vi kanske samman crowdsourcing mer med taxibolaget Uber, eller den närliggande termen crowdfunding där intresserade ombeds skjuta in pengar till olika projekt. Reed menar att det i grund och botten är samma mekanismer, men att användingen är väldigt annorlunda idag.

Det finns ett vackert och organiserat system dolt bakom allt som verkar kaosartat och rörigt, tror Harper Reed.

– Crowdsourcing förvandlades till något helt annat. Under 2000-talet handlade det huvudsakligen om att använda den stora massans kreativitet. Att tillsammans med folk skapa och uppfinna nya produkter, tröjor och så vidare. Idag använder vi folkmassan för arbete; som chaufförer, bud, kunskapsarbetare med mera. Det har blivit väldigt populärt, och det är fortfarande baserat på samma princip. Men jag kallar det inte crowdsourcing.

Politisk datahantering

Mest känd är förmodligen Reed för sin roll i den amerikanske presidenten Barack Obamas återvalskampanj 2012. Som IT-chef för Obamas kampanjhögkvarter byggde han upp det som förmodligen är den mest tekniskt avancerade politiska kampanjen som genomförts. Kärnan i detta gick under namnet Project Narwhal – ett försök att slå samman och kategorisera information om kampanjens väljare, sympatisörer och donatorer. Detta gjorde att Obama mycket mer effektivt kunde nå ut till sina olika målgrupper online, och använda sig av riktad marknadsföring.

Reed menar trots detta att Project Narwhal knappast hade någon stor betydelse för själva valresultatet. Att så många tekniker och ingenjörer arbetade med kampanjen snarare än politiker har däremot haft en inverkan på senare kampanjer, tror Reed.

– Jag tror att det skapade antagandet att en kampanj behövde denna typ av människor för att vara framgångsrik. Jag tror inte det stämmer. Trumps presidentkampanj 2016 hade inte alls denna typ av expertis, och de klarade sig bra. Det finns många skäl till att Trump vann – men han vann utan att ha den infrastruktur som vi hade 2012.

Dessvärre verkar vi ha förpassat byggandet av framtidens internetsamhälle till plutokraterna och deras privata företag.

Idag är datainsamling och skapandet av digitala profiler en känsligare fråga än den var 2012. Samtidigt samlas det in enorma mängder information om de flesta internetanvändare. Efter de senaste årens olika skandaler runt de stora internetföretagen, kan vi verkligen lita på att Facebook och andra aktörer agerar ansvarsfullt? Nej, menar Harper Reed. De har bevisat att de inte är särskilt bra på att ta hand om vår data. 

Om vi inte kan lita på de stora företagen, vem bör då ta ledningen i att bygga framtidens internet, och därmed en stor del av morgondagens samhälle? Reed svarar: 

– Jag skulle egentligen säga att stater, individer och icke vinstdrivande organisationer borde ha den största och viktigaste rollen i det arbetet. Dessvärre verkar vi ha förpassat byggandet av framtidens internetsamhälle till plutokraterna och deras privata företag.

Betala med mobilen

Under 2012 befann sig Harper Reed inte bara i den politiska hetluften, han började också utveckla en betalningslösning för datorer och mobiltelefoner. Han grundade företaget Modest, med finansiering från bland annat Googles tidigare vd Eric Schmidt. 2015 köptes Modest upp och blev en del av betalningsjätten Paypal. Harper Reed berättar:

– Vi grundade Modest eftersom vi inte kunde hitta den produkten på marknaden. Vi visste att den behövde existera, men den gjorde inte det. Så vi byggde den. Ganska enkelt, men så var det. Det var också en riktigt, riktigt jobbig produkt att bygga, vilket förmodligen är anledningen till att den inte redan fanns.

Betalning med kort och mobiltelefon.
Harper Reed grundade betalföretaget Modest, idag en del av Paypal. Det kontantfria samhället är på väg, enligt Reed.

Återigen har det hänt mycket sedan 2015. Idag erbjuder stora teknikföretag som Apple, Google och Samsung sina egna betaltjänster, och även Facebook har planer på en egen digital valuta. Finns det fortfarande plats för specialiserade lösningar som Paypal eller Stripe, och vilken betydelse har dessa företag?

– Hemligheten är att Paypal och Stripe ofta är det som driver de lösningar som de stora företagen använder. De är "järnvägsspåren" som de stora jättarna åker på. På många sätt konkurrerar inte Paypal och liknande system med företag som Google och Facebook, utan samarbetar med dem. Men med det sagt – alla vill vinna och vara "den enda lösningen". Ingen har kommit i närheten av det ännu förutom Paypal och Apple. Vi får se vad som händer!

Är vi alltså på väg mot ett kontantfritt samhälle? Harper Reed svarar:

– Ja förmodligen. Redan nu bär jag inte särskilt ofta kontanter. Gör du?

Vi är förmodligen på väg mot ett kontantfritt samhälle. Redan nu bär jag inte särskilt ofta kontanter. Gör du?

Väl mött på Internetdagarna

I november är det alltså dags för Harper Reed att göra en efterlängtad återkomst som huvudtalare på Internetdagarna i Stockholm. Biljetterna är redan slutsålda, men Reeds tal kommer även att livesändas över nätet. Han säger att det kommer bli ett framträdande värdigt en futurist:

– Jag hoppas kunna tala om vår framtida värld och om artificiell intelligens. Vad vi bör förvänta oss, vad vi borde kräva och hur vi ska överleva.

Ladda upp inför Harper Reeds presentation på årets Internetdagarna genom att titta på talet han höll hos oss 2014.

Som vi gjort med övriga huvudtalare frågar vi också om Harper Reed vill tipsa om ett musikstycke, en bok eller något annat för att sätta stämningen inför hans tal på Internetdagarna.

– OMG så många! Men istället för att välja ut hundra olika saker skulle jag vilja rekommendera den här korta berättelsen som heter Goodnigt, Melancholy. Den är skriven av XIA JIA och översatt från kinesiska av KEN LIU.

Internetdagarna 2019

  • Internetdagarna går av stapeln 25–26 november på Stockholm Waterfront.
  • Biljetterna är slutsålda, men en hel del av konferensens keynotetal och framträdanden kommer att livesändas över nätet.
  • Prenumerera på Internetstiftelsens Youtube-kanal för att ta del av materialet.

Relaterat