robotforskaren Kate Darling

Möt robotforskaren Kate Darling på Internetdagarna

3 min läsning
Internetdagarna

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är Sveriges viktigaste kunskapsnav för alla som älskar internet. Här kan du läsa om vad du har att se fram emot under nästa konferens i slutet av november.

Kate Darling studerar den nya teknikens etiska konsekvenser, och hur samhället kan förbereda sig på AI-revolutionen. I november gästar hon Internetdagarna för att tala om det fördjupade samspelet mellan robotar och människor.

Är en robot ansvarig för sina handlingar? Om en självkörande bil kör på en människa, vem bär då skulden? Eller om en industrirobot orsakar en olycka på arbetsplatsen? I takt med att robotar blir allt mer kompetenta och ersätter allt fler av människors arbetsuppgifter, blir dessa frågor också mer relevanta.

En som länge varit intresserad av samspelet mellan robotar och människor är doktor Kate Darling. Hon undervisar bland annat i robotetik på Harvard University i USA och är dessutom forskningsspecialist på MIT Media Lab. Hon har också skrivit flera böcker om våra mekaniska kompanjoner – nästa utkommer i april. Men innan dess är hon en av huvudtalarna på den digitala konferensen Internetdagarna i november.

– Jag försöker verkligen få människor att tänka nytt kring de här frågorna. Jag arbetar med robotik, men har en bakgrund inom samhällsvetenskap, så jag är självklart intresserad av hur teknik påverkar hela samhället, säger Kate Darling när vi ringer upp för att prata inför Internetdagarna.

Robotforskaren Kate Darling på MIT Media Lab
Kate Darling är bland annat forskningsspecialist på amerikanska MIT Media Lab.

En robotrevolution

Måns och Jannike från Internetstiftelsen står framför en betongvägg

Dumma frågor om internet

Undrar du vad Tiktok är? Lyssna på podden Dumma frågor om internet – där får du reda på det och mycket mer om internetfenomen, memes och förkortningar på nätet.

Löftet om smarta och strävsamma robotar som kan göra människornas arbete har funnits länge, dels inom litteraturen men också i teknikbranschen. Och utvecklingen går framåt, även om vi ännu inte har varsin personlig robotbetjänt. Men för Kate Darling handlar frågan inte bara om vad robotarna kommer att kunna göra, utan i lika hög grad hur människorna kommer att reagera på förändringarna.

För robotiseringen av samhället kan få konsekvenser som är svåra att överblicka. Det handlar trots allt inte bara om robotar som är bra på att städa eller köra bil. Det handlar också om möjlig artificiell intelligens – datorer som är lika smarta som människor, eller rentav smartare. Hur skulle en människa reagera på att kanske bli utkonkurrerad av sin egen skapelse?

Jag kommer att prata om hur vi integrerar robotarna i samhället, som våra följeslagare och vänner.

Kate Darling

Darling tror att den kommande robotrevolutionen kommer att lära oss lika mycket om oss själva som om robotar och teknik. Vad betyder det exempelvis om en människa väljer att vara elak mot en robot eller en AI, och kan sättet vi agerar mot robotar påverka hur vi senare agerar mot andra människor?

I november tar alltså Kate Darling plats på Internetdagarnas digitala scen för att lära oss mer om vilken plats robotarna förväntas få i vår gemensamma framtid. Om huvudbudskapet blir positivt eller negativt vill hon däremot inte avslöja ännu. Kanske blir det lite av båda? Men Darling lovar att framträdandet kommer vara sevärt också för de som är mestadels intresserade av människor.

– Jag kommer att prata om mer än bara robotar! Jag kommer att prata om hur vi människor tänker på robotar och hur vi agerar mot dem. Och hur vi integrerar robotarna i samhället, som våra följeslagare och vänner.

Fakta om Kate Darling

  • Har en akademisk bakgrund inom juridik och immaterialrätt, innan robotintresset tog överhanden.  
  • Många stora tidskrifter har skrivit om Darlings arbete, till exempel Vogue, The New Yorker, The Guardian, BBC, NPR, PBS, Forbes, CBC, Wired, Die Zeit och många fler.
  • Har vårdnaden över flera hushållsrobotar på universitetet MIT, så som Pleos, Yochai och Mr. Spaghetti.
  • En av huvudtalarna på Internetdagarna på måndag den 23 november, klockan 09.00. Säkra din biljett redan nu.