Steve Wozniak

Möt teknikpionjären Steve Wozniak på Internetdagarna

3 min läsning
Internetdagarna

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är Sveriges viktigaste kunskapsnav för alla som älskar internet. Här kan du läsa om vad du har att se fram emot under nästa konferens i slutet av november.

Steve Wozniak var med och grundade världens största teknikbolag Apple, och är en av de viktigaste utvecklarna av de första hemdatorerna. I november är "The Woz" en av huvudtalarna på Internetdagarna.

Idag är Apple ett av världens absolut största företag, och tillsammans med Google, Facebook och Amazon en av de mest inflytelserika aktörerna inom tech-industrin. Men en gång i tiden var Apple en liten firma som sålde byggsats-datorn Apple I från ett garage i Kalifornien. Garaget tillhörde Steve Jobs, men datorn byggdes av Steve Wozniak.

Wozniak, eller ”The Woz” som han ofta kallas, är på många sätt den arketypiska datornörden. Han är i grunden utbildad elektroingenjör med ett brinnande patos för öppen mjukvara och öppna nätverk. Han har en passion för vad vi kan åstadkomma med hjälp av teknik. Steve Wozniak är också en av huvudtalarna på den digitala konferensen Internetdagarna i november, där det kommer att ges möjlighet för alla besökare att ställa frågor.

– Jag älskar allt som har med teknik att göra, och ser fram mot att prata inför Internetdagarnas besökare och diskutera alla möjliga ämnen, säger Wozniak under vårt samtal med honom inför framträdandet i november.

Teknik kan förändra utbildning i grunden

Måns och Jannike från Internetstiftelsen står framför en betongvägg

Dumma frågor om internet

Undrar du vad Tiktok är? Lyssna på podden Dumma frågor om internet – där får du reda på det och mycket mer om internetfenomen, memes och förkortningar på nätet.

Steve Wozniak och Steve Jobs grundade Apple 1976 tillsammans med affärsmannen Ronald Wayne. Datorn Apple I ersattes snart av Apple II, också den utvecklad huvudsakligen av Wozniak. Apple II blev en ordentlig succé, och den första massproducerade storsäljaren från företaget som senare skulle lansera produkter som Macintosh, Ipod och Iphone.

Steve Wozniak var med och grundade Apple. I november är han en av huvudtalarna på Internetdagarna.

Steve Wozniak är fortfarande hedersanställd hos Apple, men driver idag sitt egna riskkapitalbolag som gör investeringar i ny teknik. Wozniak ägnar också en stor del av sin tid åt att driva frågor kring undervisning och utbildning med hjälp av teknik. Utmaningen att få pedagoger och lärare att känna entusiasm och tillit till datorer är något som Woz brinner extra starkt för. Han säger:

– När vi startade Apple var just möjligheten att påverka utbildning en drivande faktor. Inte många vet om det, men jag köpte den allra första Apple I-datorn som tillverkades och donerade den till en lärare att ta med in i klassrummet i en grundskola.

När vi startade Apple var just möjligheten att påverka utbildning en drivande faktor

Steve Wozniak

Vad Steve Wozniak kommer att prata om under Internetdagarna beror alltså till stor del på vad besökarna ställer för frågor. Men frågan om teknikens roll i utbildningen kommer definitivt att komma upp. 

– Vi kan förändra utbildning i grunden med hjälp av teknik, kanske något mer radikala idéer än att bara koppla upp klassrummen mot internet och se vad som händer av sig självt. Jag vill prata om teknik som möjliggörare och hur öppen mjukvara och öppna nätverk kan hjälpa hela mänskligheten till skillnad från dagens trend mot allt mer slutna system, särskilt när det gäller barn och unga.

Fakta om Steve Wozniak

  • Grundade bolaget Apple tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne.
  • Studerade inledningsvis på University of Colorado Boulder, men blev avstängd efter att ha hackat skolans datorsystem för att skicka skämtmeddelanden.
  • På film har Wozniak porträtterats av bland andra Josh Gad och Seth Rogen.
  • Tävlar i Segwaypolo, och världsmästerskapet i sporten kallas Woz Cup efter honom.
  • En av huvudtalarna på den digitala konferensen Internetdagarna 2020.