IIS storsatsar på ny öppen mötesplats för internetinnovation

3 min läsning

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, storsatsar på att starta en öppen mötesplats för internetinnovation. En långsiktig investering som uppskattas till 5 – 10 miljoner kronor per år. Målet är att skapa en kreativ mötesplats där nya idéer kan komma fram, testas och tillåtas växa på ett tidigt stadium.

IIS har under flera år främjat internetbaserad innovation, bland annat genom evenemang med entreprenörsfokus och forskningssamarbeten med Handelshögskolan i Stockholm. Satsningen på den nya mötesplatsen är nästa steg i detta långsiktiga arbete och en av de största i stiftelsens historia.

Många sitter på bra idéer som har potential att utvecklas till framgångsrika produkter och tjänster – entreprenörer, utvecklare, ”makers”, forskare och glada amatörer. Men fram till nu har det i Stockholm saknats en öppen plats för alla dessa krafter att mötas och utvecklas på.

–Bra ytor och nätverk som fokuserar på startups med en färdig affärsidé finns redan. Vi vill komplettera dessa och kommer därför framför allt att fokusera på att främja aktiviteter och idéer på ett tidigare stadium. Vi vill att mötesplatsen ska fungera både som en plattform för att testa nya idéer och som en språngbräda på vägen mot en färdig produkt eller företag, säger Niklas Serén, projektledare på IIS.

En inkluderande och kostnadsfri mötesplats

Målet är att den nya mötesplatsen ska bli en yta för att bygga nätverk, testa sina idéer, jobba med nya projekt och produkter och arrangera/delta på evenemang och utbildningar. Idéerna behöver inte nödvändigtvis ha en tydlig kommersiell potential. Skaparglädje och nyfikenhet kan räcka långt, och många bra innovationer leks fram.

Mötesplatsen kommer att vara öppen för alla och medlemskap kommer att vara kostnadsfritt. IIS kommer att slå upp portarna för mötesplatsen i april 2017 och den kommer att ligga i nybyggda lokaler i anslutning till IIS nya kontor i Hammarby Sjöstad, ett stenkast från Skanstull.

Förutom den öppna mötesplatsen kommer det också i lokalerna att finnas en katalysatorverksamhet för entreprenörer som kommit lite längre och startat ett företag. Ett flertal företag som IIS tror har potential att förbättra internet och dess användning kommer att erbjudas tillgång till kontorsplatser och ett utökat nätverk. Fokus kommer initialt att ligga på datadriven innovation, det vill säga företag som skapar nya tjänster med hjälp av öppna data.

–Vi vill bygga den här mötesplatsen tillsammans med internetsverige. Tiden fram till invigning ska nu användas inte bara till att bygga lokalen utan också färdigställa konceptet. Vi tar gärna emot förslag och synpunkter på vad den här mötesplatsen ska vara och ser gärna att möjliga intressenter tar kontakt med oss i ett tidigt skede, säger Niklas Serén.

För mer information:

Elisabeth Nilsson, pressansvarig IIS
Mejl: redaktion@internetstiftelsen.se

Om IIS

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för positiv utveckling av internet i Sverige. IIS ansvarar för internets svenska toppdomän, .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad olika satsningar på att utveckla användningen av internet i Sverige, som mätverktyget Bredbandskollen, skoltävlingen Webbstjärnan och Internetfonden. 

Jobba med oss

I samband med att vi planerar för starten av vår mötesplats söker vi även en Community Manager. Som Community Manager kommer din viktigaste uppgift bli att bygga upp ett starkt och kreativt community runt mötesplatsen och att attrahera flera olika målgrupper och intressenter. Det är därför avgörande att du som söker redan är van besökare av meetups, konferenser, makerspaces och mera. Läs mer på vår jobbsida.