Internetpionjären Annica Tigers webbsidor bevaras av Internetmuseum

2 min läsning

I webbens barndom hjälpte internetpionjären Annica Tiger och hennes legendariska HTML-guide tusentals svenskar att lära sig koda och bygga egna hemsidor – många av dem i dag framgångsrika inom webb och digital utveckling. För en tid sedan gick Annica bort vilket reste frågan vad som skulle hända med hennes webbsidor. Nu är det klart att Internetmuseum får förtroendet att förvalta Annica Tigers digitala arv.

Annica Tiger var en digital folkbildare av rang som gjorde kunskap tillgänglig för gemene man och inte bara för de tekniskt insatta och intresserade. Hon var också en stark och uppmuntrande röst för kvinnors självklara rätt och möjlighet att använda internet. Under åren 1996 – 2004 ägnade hon varje dag timmar av sin fritid åt att svara på frågor som kom in till hennes HTML-guide – helt ideellt.

–En av mammas högsta önskningar var att hennes webbsidor skulle få fortsätta leva vidare även när hon inte längre fanns kvar. Att ge det uppdraget till Internetmuseum som är en seriös och kunnig aktör känns bra, berättar hennes dotter Carina Tiger.

Webbens barndom i Sverige

–För oss är det en ära att få förvalta Annicas digitala arv. Hennes HTML-guide är ett monument över den svenska webbens barndom och Annica själv en stark förebild och inspirationskälla för många, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetmuseum.

Internetmuseum drivs av Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och jobbar med att dokumentera den svenska internethistorien. I satsningen ingår att bevara tidiga svenska webbsidor. Sedan tidigare har Internetmuseum tagit över driften för Swipnet, Sveriges första kommersiella internetoperatör där många svenskar hade sina första webbsidor.

–De tidiga svenska hemsidorna är viktiga tidsdokument över den svenska webbens barndom och vår digitala historia. Tyvärr har de allra flesta försvunnit. Vi vill medverka till att rädda åtminstone några, säger Måns Jonasson.

Annica Tiger bodde i Sollentuna utanför Stockholm. Hon blev 62 år gammal.

Fler röster om Annica Tiger

“Utan henne hade det svenska internet sett helt annorlunda ut. Sämre. Mindre öppet.Hon är ett bevis på att en människa kan göra skillnad genom passion, tålamod och envishet.”
Deeped Niclas Strandh, Digital varumärkes-strateg, utsedd till Sveriges mest inflytelserika PR-konsult i Cision PR Influencer Award 2015

“Hon var otroligt stor under hela 90-talet, större än man kanske kan förstå i dag. Väldigt många lärde sig skapa egna kreationer på Internet tack vare henne.”
Mikael Pawlo, Internetentreprenör

"En pionjär inom svensk webbutveckling har lämnat oss. Annica Tiger inspirerade mig att börja programmera."
Marie Mejerwall, spelutvecklare och e-sport-veteran

”Utan eldsjälar som Annica Tiger har jag svårt att se hur det kunnat bli något svenskt internetunder”.
Fredrik Wass, bloggare på bisonblog.se och digital strateg på Rebel & Bird

Läs en krönika Annica Tiger skrev för Internetmuseum om sitt arbete några månader före hon gick bort: http://www.internetmuseum.se/kronika/design-var-egentligen-overkurs/

Fördjupning: Hela internets historia på fem minuter