Korridor på Goto 10.

Internetstiftelsens mötesplats Goto 10 fyller fem år

2 min läsning

Nästan 17 500 medlemmar, 1 200 evenemang och 1 100 inspelade poddar – det är resultatet sedan öppningen av mötesplatsen Goto 10, som nu firar fem år.

Internetstiftelsen öppnade den första mötesplatsen, Goto 10, den 4 maj 2017 i Stockholm. Satsningen vänder sig till alla som vill mötas kring idéer kopplade till internet. Medlemmar kan nyttja arbetsplatser och telefonbås, boka möteslokaler, spela in poddar, använda 3d-skrivare och arrangera egna evenemang. Allt som behövs för att nyttja lokalerna och utrustningen är ett kostnadsfritt medlemskap.

– I mer än 20 år har Internetstiftelsen arbetat med att främja internets utveckling i Sverige på olika sätt. Genom Goto 10 vill vi hjälpa alla som har en idé att testa, personer som kanske befinner sig i lindan av en företagsresa, eller de som bara vill sprida kunskap och ta del av andras erfarenheter, säger Carl Piva, vd på Internetstiftelsen.

Fortsätter att växa – öppnar i ny stad

Sedan starten 2017 har nära 17 500 personer blivit medlemmar på Goto 10. Tillsammans har de genomfört nära 1 200 evenemang och spelat in över 1 100 poddavsnitt.

– En vanlig dag på Goto 10 sjuder av liv. Några spelar in en podd om samhällsfrågor, det hålls ett evenemang om öppna data, en annan klurar på en ny tjänst med öppen källkod. Efter fem år är det tydligt att Goto 10 är en framgångssaga som har fyllt ett tomrum i ekosystemet, och som har hjälpt människor i just deras utmaningar. Det känns därför extra roligt att snart slå upp dörrarna i en ny stad, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Just nu pågår arbetet med att färdigställa ett tredje Goto 10, som planeras att öppna i slutet av sommaren i Linköping Science Park i anslutning till universitetet. I slutet av oktober 2020 öppnade Internetstiftelsen Goto 10 i Slagthuset i Malmö.

Firande i slutet av månaden

Femårsjubileet kommer att uppmärksammas vid ett evenemang på Goto 10 i Stockholm den 30 maj, där man bland annat kommer att få en smygtitt av den nya mötesplatsen i Linköping.

Namnet då? I programmeringens linda började många Basic-kodare på rad nummer 10, för att kunna spara saker på raderna före. Kommandot ”GOTO 10” innebar att en sekvens började om från rad 10. Så namnet Goto 10 handlar om att ”börja från början”, men är också en uppmaning att gå till nummer 10 på Hammarby Kaj, vilket är adressen till Goto 10 i Stockholm.

Mer om Goto 10: https://www.goto10.se/

För mer information

Olle Hallberg, pressansvarig, Internetstiftelsen
070-689 11 91
olle.hallberg@internetstiftelsen.se

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.

Exempel på våra satsningar är start- och mötesplatsen Goto 10, rapporten Svenskarna och Internet, lärresursen Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet.