IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder utsedd till Årets Maktmappie 2018

2 min läsning

En av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter, Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, har utsetts till Årets Maktmappie av M-magasin.

Det är tidningen M-magasins läsare och redaktionens jury som har röstat fram vinnaren. Ordet mappie är lanserat av tidningen och står för Mogen, Attraktiv, Pionjär Person. Motiveringen till Årets Maktmappie 2018 lyder:

”Den enda kvinnan som äger en av de fjorton nycklarna till internet. Expert, pionjär och visionär. Hon står överst på listan över de som tar Sverige ut i världen. Men att hålla huvudet kallt är hennes bästa råd i den innovativa världen där allt är möjligt.”

Vill locka fler kvinnor till branschen

Anne-Marie Eklund Löwinder är nyligen hemkommen från den lilla staden Culpeper, utanför Washington, D.C. i USA, där hon deltog vid den så kallade nyckelceremonin. Två gånger om året åker hon till det välskyddade datacentret på USA:s östkust, för att tillsammans med de andra nyckelbärarna generera nya kryptografiska nycklar som ska skydda säkerhetssystemet DNSSEC. Ett måste för att internet ska fortsätta att fungera på ett säkert sätt.

Pressbild Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef, Internetstiftelsen
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef Internetstiftelsen

– Jag tycker det är underbart att internet och säkerhet får uppmärksamhet utanför de vanliga tekniska kretsarna, och att mina och andras insatser för säkerheten av den svenska och globala digitala infrastrukturen blir mer kända. En förhoppning är också att det kan locka fler kvinnor till branschen. Vi behöver många, många fler, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

Internet Hall of Fame

Anne-Marie Eklund Löwinder valdes 2013 in i Internet Hall of Fame, som första svensk. Hon har även tilldelats Kungliga Ingenjörsakademiens guldmedalj, mottagit Svenskt Näringslivs Säkerhetsstipendium, och utsetts till ”Världens bästa kända stockholmare” av Stockholms Handelskammare.

Några av de tidigare pristagarna av Årets Maktmappie är bland annat SVT:s tidigare vd Eva Hamilton och ärkebiskop Antje Jackélen.

M-magasin är en av Sveriges största tidningar för kvinnor. Utöver kategorien Makt delas även pris ut i kategorierna Stil, Hjälte, Kultur samt Årets Mappie.

För mer information:
Olle Hallberg, pressansvarig på Internetstiftelsen
E-post: olle.hallberg@internetstiftelsen.se
Telefon: 072-003 29 91

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Vi ansvarar för den svenska toppdomänen .se och för driften av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar inom forskning och utbildning i syfte att internetanvändare i Sverige ska kunna vidareutveckla sin användning på ett medvetet sätt, samt ge kunskap om internetanvändningen i Sverige och digitaliseringens påverkan på samhället.

Exempel på våra satsningar är start- och mötesplatsen Goto 10, rapporten Svenskarna och Internet, lärresursen Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet.