Man sitter i soffa med en laptop i knät och hörlurar på huvudet.

Goto 10 – där drömmar och idéer kan växa

3 min läsning

Goto 10 är Internetstiftelsens start- och mötesplats för internetrelaterade frågor. I Goto 10:s coworking space har företag kunnat hyra subventionerade kontorsplatser i två år. Nu har det blivit dags för de första hyresgästerna ta nästa steg ut i världen.

Goto 10, som finns i Internetstiftelsens lokaler på Hammarby kaj i Stockholm, är en lokal och mötesplats där idéer och innovation ska få en chans att växa. Goto 10 består av två våningar; plan 1 är en öppen yta dit du kan gå för att arbeta helt kostnadsfritt under kontorstid, det finns alltifrån 3D-skrivare till poddutrustning du kan låna. På plan 2 har Goto 10 ett coworking space med fasta och aktivitetsbaserade kontorsplatser för den som vill skapa en bas för sitt företag till ett förmånligt pris.

Som längst får man hyra platser på andra våningen i två år – efter det är tanken att man ska vara redo att fortsätta till andra lokaler. I maj passerade vi en milstolpe när de allra första företagen nådde denna tvåårsgräns.

Snowflake Education

Ett av företagen är Snowflake Education som skapar pedagogiska brädspel och onlineverktyg för både skolor och universitet. Företaget grundades av universitetsläraren Jon-Erik Dahlin, och syftet är att öka kunskapen kring hållbar utveckling.

Snowflake Education, tre anställda med Jon-Erik Dahlin i mitten.
De tre medarbetarna på Snowflake Education lämnar nu Goto 10.

– Jag var konsult innan, men ville ha ett eget ställe där det också gick att expandera. Jag hörde talas om Goto 10 lite av en slump genom ett startupnätverk och vi flyttade in, säger han.

När Snowflake Education kom var Goto 10 precis nystartat. Företaget har under de senaste två åren vuxit till fyra anställda och enligt Jon-Erik har Goto 10 och det coworking space som finns där varit en viktig del i utvecklingen.

– Kontoret, konferensrummen och det material som finns gör att man kan känna sig som ett etablerat företag även om man själv inte har resurser att vara det. Man har allt man behöver utan att behöva sätta sig i osäkerhet, säger Jon-Erik Dahlin.

Kontoret, konferensrummen och det material som finns gör att man kan känna sig som ett etablerat företag även om man själv inte har resurser att vara det.

Jon-Erik Dahlin

– Det är också skönt att kunna gå till en plats där det finns andra människor och företag. Det är en väldigt stor bredd på de som sitter här och man får chansen att använda det nätverket om man vill, fortsätter han.

Stateless Digital

Det andra företaget som nu lämnat Goto 10 är Stateless Digital, en digital byrå som efter att ha vuxit på vägen landade på fem fasta kontorsplatser. Gustav Dafnäs, en av bolagets två grundare, säger att de hade nytta av möjligheten att växa inom huset.

– Vi började med att sitta på nedervåningen i några veckor, skaffade sedan aktivitetsbaserade platser här uppe och till sist fasta platser. Det är klockrent att man får möjligheten att testa platsen och inte behöver skriva upp sig definitivt på något man inte vet vad det är, säger han.

Stateless Digital har "levlat upp" hos Goto 10 och går nu vidare.

Något som är svårt att missa när man besöker Goto 10 är utsikten över kanalen med Södermalm på andra sidan och tät trafik av stora och små båtar, framför allt under sommaren.

Det är klockrent att man får möjligheten att testa platsen och inte behöver skriva upp sig definitivt på något man inte vet vad det är.

Gustav Dafnäs

– Läget och de fina lokalerna var stora anledningar till att vi kom hit från början. Att det ligger så vattennära skapar också ett lugn, säger Gustav Dafnäs.

För Snowflake Education väntar nu en plats på Kontoret Globen medan Stateless Digital flyttar vidare till The Park; ett annat coworking space nära centralstationen.