Anne-Marie Eklund Löwinder

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetsexpert på Internetstiftelsen. Hon är rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter.

2018 mottog Anne-Marie Svenskt Näringslivs Säkerhetsstipendium samt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj som tilldelas personer för unika och betydelsefulla insatser inom något av akademins områden. Anne-Marie valdes som första svensk in i Internet Hall of Fame 2013, där hon hamnade i sällskap med internetpionjärer som Vint Cerf och Steve Crocker. Hon blev Årets säkerhetsprofil 2012 med motiveringen att hon är den kompletta säkerhetspersonen med bred och djup kunskap kring IT-säkerhetsfrågorna.

Anne-Marie är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Avdelning XII, Informationsteknik. Hon sitter även som ledamot i styrelsen för IRI (Institutet för Rättsinformatik) vid Stockholms universitet och som ledamot i MSB:s informationssäkerhetsråd.

Anne-Marie är en av de få personer i världen som har valts till Trusted Community Representative och i rollen som Crypto Officer deltar i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för internet, därtill utsedd av den internationella organisationen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hon är också en av medlemmarna i The Registry Services Technical Evaluation Panel (RSTEP), en teknisk grupp vars främsta ansvar är att utvärdera ansökningar från helt nya generiska toppdomäner (gTLD:er).

Hon är en ofta tillfrågad expert i både media och offentliga utredningar om frågor som rör internet och säkerhet. Hon besvarar även flitigt remisser inom samma område. Bland tidigare arbetsgivare finns Statskontoret och IT-kommissionen. Anne-Marie Eklund Löwinder har systemvetenskaplig utbildning från Stockholms universitet.

Ladda ner en högupplöst bild på Anne-Marie här.


Relaterat