.FILE 2G 3G 4G 5G
Vad sysslar ett nättroll med egentligen?
12:18 minuter | 15 april, 2020

Vad sysslar ett nättroll med egentligen?

Att "trolla" och "troll på nätet" har du säkert hört talas om, men vad är egentligen ett nättroll och var kommer ordet ifrån? Dessutom lär dig vad om förkortningen lol betyder.

Har du råkat ut för ett nättroll någon gång? Även om du själv inte gjort det har du säkert hört talas om troll, och att "trolla". Men vad är egentligen ett troll på nätet, och varför heter det så? Det berättar Måns och Jannike om i det här avsnittet av podden Dumma frågor om internet.

Ordet troll för kanske tankarna till John Bauer och hans sagotroll, men ordet kommer faktiskt från det engelska ordet "trolling", alltså att dra en lina med krokar efter en båt för att få fiskar att fastna. På samma sätt försöker nättrollen få någon att fastna på en krok, kanske genom att låtsas ha åsikter man inte har eller skriva medvetet provocerande saker. Ibland det handlar om att vilja förstöra en diskussion, och ibland bara för om att ha roligt genom att skapa oreda. Troll är därför ofta anonyma eller använder en falsk identitet.

Vad är det som driver ett nättroll?

Att trolla är alltså att störa eller försvåra ett samtal på nätet, men varför gör troll så? Ja, en del är helt enkelt uttråkade människor som vill röra runt i grytan lite för skojs skull. Men det finns också troll med en politisk agenda, där syftet kan vara att påverka demokratiska val eller ett fritt samtal. Man pratar också ibland om ”trollsvansen”, vilket är människor som hänger på när någon annan sätter igång med ett troll-inlägg.

På senare år har troll därför fått en mycket mer allvarlig betydelse, där det handlar just om att driva en politisk agenda eller störa det demokratiska samtalet. I media brukar det ibland talas om ”ryska trollfabriker”, där Ryssland och säkert också andra länder använder hundratals människor, vars jobb det är just att försöka få diskussioner på internet att spåra ur, eller leda samtalet till att handla om en viss fråga.

Experter på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar exempelvis för att det pågår en kampanj för att påverka bilden av Sverige internationellt, och undergräva vår politik. Som en del av den kampanjen kan falska konton skriva inlägg som inte är sanna, eller bara sprida vidare nyheter som bekräftar deras världsbild så att andra nyheter inte kommer fram.

Nättroll har alltså till stor del gått från att helt enkelt vara en person som gillar att förstöra diskussioner, till att vara ett vapen i informationskrigföring. Det här är såklart ett problem, och stora sociala plattformar som Facebook arbetar aktivt för att försöka komma tillrätta med falska konton. Det är dock ett arbete som inte är helt lätt, bland annat för att det är väldigt enkelt för troll att skapa nya konton när ett gammalt plockas bort.

Person med smiley-kudde framför ansiktet och gul luvtröja använder dator i soffa.
Det finns troll som förstör diskussioner på nätet bara för att det är roligt, eller som en del av en politisk agenda.

Att kalla någon troll

Troll är numera alltså ett ganska välkänt begrepp på internet. En konsekvens av det är också att man själv ibland kan bli kallad för troll, till exempel när någon uppfattar en som omständig och provocerande. Att kalla någon troll har blivit ett skällsord, med den underförstådda innebörden att man då inte behöver lyssna på en person.

Det kan såklart vara ganska kränkande att bli kallad troll när man själv bara försöker ha en uppriktig diskussion, men det visar också på hur svårt det är att veta på förhand vem som faktiskt är ett troll och inte. För riktiga troll är den här osäkerheten något de använder sig av för att skapa ytterligare oreda.

En taktik är till exempel att trolla från båda hållen i en polariserad och känslig fråga, till exempel abort. Där kan olika falska konton skriva inlägg som tar ställning både för och emot, och så blir hela diskussionen mest ett brus där det är väldigt svårt att komma någonvart.

Vad är astroturfing?

En särskild typ av troll är de som sysslar med så kallad astroturfing. Det är personer som är anställda av ett företag för att tala väl om företaget och deras produkter på sociala medier. Astroturf är ett fabrikat av grönt konstgräs, och namnet kommer från arenan Astrodome i Texas som var den första som hade plastgräs. Men begreppet astroturfing har nu börjat användas för att beskriva falska gräsrötter. Det är alltså personer som låtsas vara riktiga gräsrotsmänniskor, men som egentligen är köpta av ett företag.

Varför säger man lol?

I avsnittet berättar också Olle Hallberg om internetbegreppet lol. Det är en förkortning för Laughing out Loud, alltså att skratta högt. Begreppet har funnits med väldigt länge, och det är inte riktigt känt när det började användas. Klart är iallafall att lol finns med i ett nyhetsbrev redan 1989, i en ordlista över internet-förkortningar som är bra att kunna.

Många förkortningar på nätet tillkom för att de skulle vara lätta att skriva snabbt i en chat för att förmedla en känsla. Idag har många av dessa förkortningar fått konkurrens från emojier på nätet, men ändå har många förkortningar tagit klivet ut i köttvärlden och bilvit en del av vårt vardagliga talspråk. Det är därför du ibland kan höra någon utropa "lol" som ett uttryck för att något är oväntat, roligt, sjukt eller pinsamt.

Fler avsnitt

  Vad sysslar egentligen en hacker med?
  13:24 minuter | 20 januari, 2021

  Vad sysslar egentligen en hacker med?

  Skummisar som begår brott på nätet eller bara väldigt datorintresserade människor som vill göra världen bättre? Hackare finns i många skepnader. Du får också lära dig mer om The Pirate Bay.
  Vad gör en influencer för något?
  18:35 minuter | 2 december, 2020

  Vad gör en influencer för något?

  Har du köpt nåt någon gång för att du sett en kändis göra reklam för just den produkten? Vad är egentligen en influencer? Välkommen till Dumma frågor om internet där Måns och Jannike från Internetstiftelsen reder ut begreppet.
  Vad är GDPR och vad innebär det?
  13:28 minuter | 16 december, 2020

  Vad är GDPR och vad innebär det?

  Varför är det rutor på nästan alla webbplatser som ber mig att godkänna hantering av mina personuppgifter, och vad händer egentligen om jag klickar på "Ja"? Måns Jonasson och Jannike Tillå från Internetstiftelsen diskuterar det komplexa begreppet "personuppgifter" och lagen...

Om podden Dumma frågor om internet

Vad vill du veta om nätet? Måns och Jannike från Internetstiftelsen besvarar en fråga om internet i varje avsnitt. Vem uppfann internet, vad är Darknet, vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet och vad är molnet? Svaren på dessa och många fler frågor får du här!

Har du själv en internetfråga du vill ha besvarad? Skriv till Måns och Jannike så kanske de tar upp den i ett kommande avsnitt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-