.FILE 2G 3G 4G 5G
Vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet?
12:33 minuter | 2 september, 2020

Vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet?

Känner du dig osäker på vem som egentligen kan se bilder som du laddar upp på Instagram eller på Facebook? Och vad händer med bilder som lagras i molnet? Måns och Jannike går igenom hur det egentligen funkar när bilder...

Semesterbilder, bebisfoton och bilder från jobbfesten – förr var den här typen av privata bilder något vi visade i ett fotoalbum för våra närmaste. Idag delar vi med oss av våra privata foton på olika plattformar online istället. I det här avsnittet av Dumma frågor om internet pratar Jannike och Måns om vem som egentligen kan se bilderna du postar på nätet.

I ett annat avsnitt av Dumma frågor om internet pratade vi om molnet och vad en server är. Om du inte har lyssnat på det kan det vara en bra idé att göra innan du lyssnar på detta, för då blir det lättare att förstå innehållet i det här avsnittet.

Ordlista från avsnittet

 • Server – En ständigt uppkopplad dator vars uppgift är att “servera” information till andra system.
 • Moln – En server eller en uppsättning servrar på internet som lagrar och delar ut innehåll.
 • JPG – Står för joint photographer’s group och är ett filformat för att spara bilder digitalt. 
 • Flashmob – Är när en grupp människor samlas offentligt och gör något oväntat tillsammans för att sedan skingras. 

Vad är en digital bild?

En bild är en fil med en kod som inte är läsbar för ögat men som innehåller information som behövs för att rita upp bilden på en skärm. Ett exempel på detta är filformatet JPG. JPG-filer är en gammal bildstandard för hur man kan spara bilder digitalt. En fördel med JPG-formatet är att bilderna tar ganska lite plats, så de är lämpliga att dela på nätet.

Sparar Facebook och Instagram mina bilder? 

För att någon ska kunna se en bild du tagit med din egen mobil så måste den först lämna din telefon. Om den inte gör det skulle du behöva åka runt med telefonen och visa upp bilden för de du vill ska se den, när du tar en bild med din mobilkamera så sparas den bara på lagringsutrymmet i din telefon och kan inte visas någon annanstans. 

När du sedan ska publicera bilden på exempelvis Instagram laddas bilden upp på plattformen. Tekniskt sett så innebär detta att en kopia av din bild skickas i små, små delar till Instagrams servrar där delarna lagras som en eller flera kopior på deras hårddiskar. När någon av dina följare på Instagram sen ser bilden i sitt flöde betyder det att bilden återigen skickas i små delar ner till personens mobil. Det kan låta läskigt, men är alltså ett måste för att någon ska kunna se din bild – att bilden kopieras om och om igen. 

Bilden måste lämna din telefon och kopieras vidare för att andra ska kunna se den.

Vem kan se mina bilder online?

Exakt vem som ska kunna se dina bilder väljer du själv när du laddar ner och börjar använda en ny app, det står nämligen i användarvillkoren. Användarvillkoren är alltid bra att läsa igenom men har du tryckt “godkänn” utan att faktiskt ha läst dem så kan vi trösta dig med att du inte är ensam. Hela fyra av fem svenska internetanvändare trycker “godkänn” utan att ha läst igenom villkoren. Det visar 2019 års “Svenskarna och internet” som är Internetstiftelsens årliga undersökning av svenskarnas internetvanor. 

När du först skaffar ett konto på Instagram så är det automatiskt inställt på att vara öppet det vill säga att alla Instagramanvändare kan se bilderna du lägger upp. Under inställningar kan du ändra till privat konto, då kan bara de som du godkänner som följare se dina bilder. Så svaret på frågan om vem som kan se bilderna du lägger upp på nätet är att det är du som bestämmer. På Facebook kan du till och med ställa in på individnivå vem som kan och vem som inte kan se dina foton. 

När du publicerar en bild på Instagram så kopieras den från din telefon.

Kan bilderna jag lägger upp på nätet spridas?

Även om du väljer att ha ett privat konto så går det inte att vara helt säker på att bilderna du lägger upp inte sprids. Inte ens på Snapchat, där bilder försvinner efter att mottagaren sett dem, kan du vara säker på att ingen sparat ner bilden.

Är du rädd för att dina bilder ska spridas på nätet? Det säkraste sättet att undvika detta är att bara posta bilder du inte har något emot att alla ser. Kolla även med dina vänner om de tycker det är ok att du taggar dem i foton, och fråga alltid dina barn innan du postar bilder på dem online. 

Vill du läsa mer om vem som kan se dina bilder på nätet så kan du läsa vår artikel i ämnet på Internetstiftelsens webbplats Internetkunskap.

Vad är en flashmob?

I det här avsnittet pratar Internetstiftelsens Olle Hallberg om fenomenet flashmob. Tänk dig att du går på en offentlig plats i godan ro och det helt plötsligt börjar spelas musik, tjejen framför dig börjar dansa till musiken, och en efter en runt omkring dig ansluter – alla verkar kunna dansstegen utom du. När musiken tystnar så skingras alla dansare och går åt varsitt håll som om ingenting har hänt. Detta fenomen kallas flashmob. 

Flashmob på svenska blir ungefär blixtfolksamling, vilket beskriver ganska bra just vad som händer – folk samlas blixtsnabbt och utför någonting tillsammans för att sedan skiljas åt. Organiseringen inför en flashmob sker ofta i sociala medier.

Fler avsnitt

  Går det att vara anonym på internet?
  13:03 minuter | 3 februari, 2021

  Går det att vara anonym på internet?

  Det finns flera anledningar till att vilja vara hemlig på nätet – men går det? Du får också reda på hur det gick till när världens första mejl mellan två regeringschefer skickades.
  Vad är GDPR och vad innebär det?
  13:28 minuter | 16 december, 2020

  Vad är GDPR och vad innebär det?

  Varför är det rutor på nästan alla webbplatser som ber mig att godkänna hantering av mina personuppgifter, och vad händer egentligen om jag klickar på "Ja"? Måns Jonasson och Jannike Tillå från Internetstiftelsen diskuterar det komplexa begreppet "personuppgifter" och lagen...
  Vad sysslar egentligen en hacker med?
  13:24 minuter | 20 januari, 2021

  Vad sysslar egentligen en hacker med?

  Skummisar som begår brott på nätet eller bara väldigt datorintresserade människor som vill göra världen bättre? Hackare finns i många skepnader. Du får också lära dig mer om The Pirate Bay.

Om podden Dumma frågor om internet

Vad vill du veta om nätet? Måns och Jannike från Internetstiftelsen besvarar en fråga om internet i varje avsnitt. Vem uppfann internet, vad är Darknet, vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet och vad är molnet? Svaren på dessa och många fler frågor får du här!

Har du själv en internetfråga du vill ha besvarad? Skriv till Måns och Jannike så kanske de tar upp den i ett kommande avsnitt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-