Undvik att bli lurad på nätet i sommar

Ta någon av våra snabbkurser i säkerhet på nätet. Genom dem kan du bli en mer medveten internetanvändare och undvika att bli lurad av bedragare i semestertider.

En robot står i en lokal med mycket neonljus.

Få koll på AI

Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Hur lär sig en AI och kan den tänka som en människa? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Här får du lära dig grunderna om AI – artificiell intelligens.

Svenskarna och AI

AI har fått mycket uppmärksamhet, bland annat för att ett flertal kraftfulla verktyg blivit tillgängliga för allmänheten. Allt fler funktioner i mobiltelefoner, datorsystem och på internet bygger också på AI och tekniken påverkar oss dagligen. Därför har vi valt att ställa frågor om AI i en kompletterande studie till huvudrapporten Svenskarna och internet.

Internetstiftelsens hjärtan i röd neon på en vägg, i korridoren vid sidan syns en man med laptop.

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation, och vårt arbete präglas av hög kvalitet, hållbarhet och pålitlighet. Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu.

En solig balkong på nedre plan i ett lägenhetshus.
PRESSMEDDELANDE

Digitalt utanförskap riskerar förstärka segregation och ojämlikhet

I en tid av ökad digitalisering är det viktig att alla medborgare har tillgång till och förmåga att använda digitala verktyg och tjänster på lika villkor. Järvaveckan Research släpper i samarbete med Internetstiftelsen en ny rapport om digital inkludering och utanförskap i Sverige.

Artiklar från Internetstiftelsen

EU flagga
7 min

Vad har EU med internet att göra?

EU påverkar på många sätt, inte minst tillvaron på nätet. Vi är mitt i EU:s digitala decennium och det finns all anledning att bry sig om EU-valet och vilka lagar som stiftas i unionen.

Kvinna sitter framför dator, tittar ut genom fönster.
8 min

EU:s plattformslagar är här – vad innebär det?

Två nya stora lagpaket har antagits i EU, och måltavlan är framför allt amerikanska teknikjättar som Apple och Meta. Men vad betyder egentligen DSA och DMA, och hur påverkar det EU:s internetanvändare?

4 min

Stort digitalt utanförskap i utsatta områden

Boende i utsatta områden har inte samma tillgång till nyheter, information och tjänster på nätet som i övriga Sverige. Det visar en ny rapport från Järvaveckan Research i samarbete med Internetstiftelsen.

Hjärtefråga

Digital kompetens

Att kunna hantera digitala verktyg och förstå hur de fungerar är idag en fråga om demokrati. Vi erbjuder utbildningsmaterial för alla som vill höja sin digitala kompetens, oavsett ålder och kunskapsnivå.

Fyra personer sitter på rad med varsin skärm.

Bli en säkrare internetanvändare

Stärk din kunskap och bli säkrare på nätet med hjälp av våra snabbkurser. De lär dig bland annat hur du känner igen ett bluffmejl, hur du skyddar dig mot nätfiske och hur du skapar starka lösenord.

Ung pojke använder mobiltelefon

Barnen och internet

Många föräldrar har god kännedom om var deras barn befinner sig genom att följa platsdata från barnens mobiltelefon. De har däremot ofta en mycket begränsad insyn när barn utsätts för näthat, kränkningar eller får så kallade nudes (nakenbilder) skickade till sig.

HJÄRTEFRÅGA

Innovation för ett öppet internet

Ett öppet och fritt internet där kommunikation kan ske obehindrat är en grundförutsättning för yttrandefrihet och demokrati. Och för att internet ska fortsätta utvecklas är vi också med och driver och stödjer innovation och forskning.

HJÄRTEFRÅGA

Säker och trygg på internet

Vi vill att alla ska kunna använda internet på ett medvetet och säkert sätt. Därför har vi flera olika satsningar för att stärka kunskapen kring bedrägerier, nätfiske, falska nyheter och andra frågor som rör säkerhet på nätet.

övervakningskamera som aktiveras från mobiltelefonen

Internetkunskap om integritet

På internet är data värdefullt, men vill du verkligen dela med dig av allting? Integritet handlar om att veta vilka spår du lämnar på nätet, och att kunna bestämma vad andra får veta om dig.

Elev i mellanstadieålder sitter på golvet i skolmiljö och använder en dator.

Digitala lektioner om värdegrund

Öka dina elevers kunskap om de lagar och regler som skyddar, styr och reglerar den egna och andras närvaro på nätet. Lektionerna finns för alla stadier och är helt kostnadsfria.

En man sitter vid en dator med ett mindre tangentbord på varje sida och jobbar med DNS

I framkant inom DNS

DNS-Labs är Internetstiftelsens team för forskningssamarbeten och utveckling av nya lösningar inom domännamnssystemet, DNS. Se vad de jobbar med just nu på deras engelska sajt.