En kvinna står vid en paketbox och ska hämta ett paket.

Så undviker du att bli lurad i julhandeln

Nu tar julhandeln fart på allvar och bedragare står redo att utnyttja tillfället genom bluff-sms och falska webbsidor. Läs våra tips på hur du undviker att bli lurad!

Jannike Tillå med Tänk-säkert-broschyrer.

Hjälp oss att sprida kunskap

Vill du sprida kunskap om säkerhet på nätet? Beställ vår broschyr och sprid i ditt nätverk. Broschyren innehåller information om hur de vanligaste bedrägerierna går till och hur du kan skydda dig. Den är kostnadsfri och finns på svenska, engelska och arabiska. Skicka ett mejl där du fyller i hur många exemplar du vill ha, på vilket språk och var de ska skickas.

En robot står i en lokal med mycket neonljus.

Få koll på AI

Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Hur lär sig en AI och kan den tänka som en människa? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Här får du lära dig grunderna om AI – artificiell intelligens.

Internetstiftelsens hjärtan i röd neon på en vägg, i korridoren vid sidan syns en man med laptop.

Om Internetstiftelsen

Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Affärsverksamhetens intäkter finansierar en rad satsningar så som rapporten Svenskarna och internet, konferensen Internetdagarna och identitetsfederationer inom skola och sjukvård.

Svenskarna och AI

AI har fått mycket uppmärksamhet under år 2023, bland annat för att ett flertal kraftfulla verktyg blivit tillgängliga för allmänheten. Allt fler funktioner i mobiltelefoner, datorsystem och på internet bygger också på AI och tekniken påverkar oss dagligen. Därför har vi valt att ställa frågor om AI i en kompletterande studie till huvudrapporten Svenskarna och internet.

En person tar en bild av en solnedgång med mobilkameran.

Brottsbekämpning viktigare än integritet på nätet

PRESSMEDDELANDE: Den personliga integriteten trumfas av brottsbekämpning, samhällskritiska cyberattacker är troliga, internet har positiv klimatpåverkan, AI påverkar framtiden negativt, och många följer personer för samhällsnyheter. Här är Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2023”.

Artiklar från Internetstiftelsen

Nätbedragare utnyttjar julhandeln. Kvinna tar emot ett paket i en postbox.
4 min

Var vaksam i julhandeln – bedragare lurar med paketbluffar

Bedragare utnyttjar julhandeln för att skapa falska nätbutiker och skicka bluff-sms om paketleveranser. Här är Internetstiftelsens tips på hur du kan skydda dig.

Person loggar in med sin dator och mobiltelefon.
4 min

Gör ditt digitala liv säkrare

I oktober genomförs den nationella kampanjen ”Tänk säkert” av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Polisen. Tillsammans med samarbetspartners belyser man digital kompetens och informationssäkerhet på nätet.

Två personer i en soffa tittar på mobiltelefon.
6 min

Sociala medier viktiga för politisk information – men förtroendet är lågt

Traditionella medier som tv, radio och tidningar är viktigast för politiskt innehåll tycker svenska väljare, och förtroendet för informationen på sociala medier är mycket lågt. Men de unga går i täten när det gäller att ta del av politiskt innehåll på kanaler som Instagram, Twitter och Tiktok.

Hjärtefråga

Digital kompetens

Att kunna hantera digitala verktyg och förstå hur de fungerar är idag en fråga om demokrati. Vi erbjuder utbildningsmaterial för alla som vill höja sin digitala kompetens, oavsett ålder och kunskapsnivå.

Fyra personer sitter på rad med varsin skärm.

Bli en säkrare internetanvändare

Stärk din kunskap och bli säkrare på nätet med hjälp av våra snabbkurser. De lär dig bland annat hur du känner igen ett bluffmejl, hur du skyddar dig mot nätfiske och hur du skapar starka lösenord.

Ung pojke använder mobiltelefon

Barnen och internet

Många föräldrar har god kännedom om var deras barn befinner sig genom att följa platsdata från barnens mobiltelefon. De har däremot ofta en mycket begränsad insyn när barn utsätts för näthat, kränkningar eller får så kallade nudes (nakenbilder) skickade till sig.

HJÄRTEFRÅGA

Innovation för ett öppet internet

Ett öppet och fritt internet där kommunikation kan ske obehindrat är en grundförutsättning för yttrandefrihet och demokrati. Och för att internet ska fortsätta utvecklas är vi också med och driver och stödjer innovation och forskning.

HJÄRTEFRÅGA

Säker och trygg på internet

Vi vill att alla ska kunna använda internet på ett medvetet och säkert sätt. Därför har vi flera olika satsningar för att stärka kunskapen kring bedrägerier, nätfiske, falska nyheter och andra frågor som rör säkerhet på nätet.

övervakningskamera som aktiveras från mobiltelefonen

Internetkunskap om integritet

På internet är data värdefullt, men vill du verkligen dela med dig av allting? Integritet handlar om att veta vilka spår du lämnar på nätet, och att kunna bestämma vad andra får veta om dig.

Elev i mellanstadieålder sitter på golvet i skolmiljö och använder en dator.

Digitala lektioner om värdegrund

Öka dina elevers kunskap om de lagar och regler som skyddar, styr och reglerar den egna och andras närvaro på nätet. Lektionerna finns för alla stadier och är helt kostnadsfria.

En man sitter vid en dator med ett mindre tangentbord på varje sida och jobbar med DNS

I framkant inom DNS

DNS-Labs är Internetstiftelsens team för forskningssamarbeten och utveckling av nya lösningar inom domännamnssystemet, DNS. Se vad de jobbar med just nu på deras engelska sajt.