Nobelpristagaren Maria Ressa talar på Internetdagarna

Maria Ressa är journalist i Filippinerna och tilldelas i år Nobels fredspris för sin kamp för yttrandefriheten.

whitney phillips

"Det finns inget som existerar utanför samspelet på sociala medier"

Whitney Phillips är en av världens främsta medieforskare och expert på frågor som rör digital etik, extremism och sociala mediers roll i samhället. På Internetdagarna 2021 kommer hon att förklara samspelet mellan kultur, teknik och makt.

Doktor Ayesha Khanna står på en innergård med växter i bakgrunden. Hon har kavaj på sig och tittar uppåt åt höger

"Människor förtjänar att få veta hur AI påverkar deras liv"

Dr Ayesha Khanna är AI-expert och strategisk rådgivare till världsledande företag och regeringar runt om i världen. På Internetdagarna 2021 ger hon konkreta exempel på hur artificiell intelligens förändrar hur vi lever, arbetar och umgås.

Kakor och kaksmulor

Tredjepartscookies – vad är det och hur påverkar det dig?

År 2022 slutar Google stödja så kallade tredjepartscookies. Syftet är att värna den personliga integriteten och att data om ditt surfbeteende inte ska skickas runt i onödan. Men hur påverkar det dig? Kommer du att översköljas av annonser om saker du är helt ointresserad av?

En man sitter i ett coworkingspace med en bärbar dator och en takeawaymugg kaffe

Nätets hälsokoll visar att mycket behöver göras för säkerheten

Hur säkra är egentligen de samhällsviktiga webbplatserna vi använder varje dag? Internetstiftelsens löpande mätning av hälsoläget i .se-zonen visar att det fortfarande finns mycket att göra för säkerheten.

Hjärtefråga

Digital kompetens

Att kunna hantera digitala verktyg och förstå hur de fungerar är idag en fråga om demokrati. Vi erbjuder utbildningsmaterial för alla som vill höja sin digitala kompetens, oavsett ålder och kunskapsnivå.

HJÄRTEFRÅGA

Innovation för ett öppet internet

Ett öppet och fritt internet där kommunikation kan ske obehindrat är en grundförutsättning för yttrandefrihet och demokrati. Och för att internet ska fortsätta utvecklas är vi också med och driver och stödjer innovation och forskning.

HJÄRTEFRÅGA

Säker och trygg på internet

Vi vill att alla ska kunna använda internet på ett medvetet och säkert sätt. Därför har vi flera olika satsningar för att stärka kunskapen kring bedrägerier, nätfiske, falska nyheter och andra frågor som rör säkerhet på nätet.

Internetkunskap om integritet

På internet är data värdefullt, men vill du verkligen dela med dig av allting? Integritet handlar om att veta vilka spår du lämnar på nätet, och att kunna bestämma vad andra får veta om dig.

Digitala lektioner om värdegrund

Öka dina elevers kunskap om de lagar och regler som skyddar, styr och reglerar den egna och andras närvaro på nätet. Lektionerna finns för alla stadier och är helt kostnadsfria.

Medarbetare står och samtalar i möte med laptops

I framkant inom DNS

DNS-Labs är Internetstiftelsens team för forskningssamarbeten och utveckling av nya lösningar inom domännamnssystemet, DNS. Se vad de jobbar med just nu på deras engelska sajt.