Ett äldre par tar en selfie i trädgården

Fler äldre upptäcker det roliga med internet

5 min läsning
Förälder som sitter på golvet och leker med ett barn.

Läs rapporten Svenskarna och internet 2020

Svenskarna och internet är en årlig rapport om svenska folkets internetvanor. I år fokuserar rapporten på hur digitaliseringen har påverkats av pandemin. Klicka på rubriken för att läsa rapporten.

De äldre är i majoritet i det digitala utanförskapet, men under pandemin har många pensionärer också upptäckt nya tjänster och lösningar på nätet.

Rapporten Svenskarna och internet 2020 visar att de flesta nya internetanvändarna under pandemin är äldre – och att de känner sig mer sociala av sin skärmtid.

Den 1 april 2020 infördes nya allmänna råd för att bromsa smittspridningen bland äldre: personer över 70 år skulle i möjligaste mån begränsa sina fysiska kontakter och undvika att vistas på platser med många människor. På grund av det blev många äldre isolerade och ensamma.

Men Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2020 visar att de äldre under tiden har förändrade sitt digitala beteende i grunden. Nästan var tredje svensk internetanvändare har börjat använda internet mer under pandemin och de flesta nya internetanvändarna under pandemin är just äldre.

Porträtt av Måns Jonasson, digital strateg, Internetstiftelsen
Måns Jonasson gläds åt de äldre som blivit mer aktiva internetanvändare.

– Det som kanske är mest glädjande i den här tuffa tiden är att många äldre har tagit till sig nya digitala beteenden. De har videochattat och e-handlat för första gången och de säger också att de gärna fortsätter med det efter pandemin, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Och medan gruppen unga studerande i spåren av sin distansutbildning har blivit allt mer negativa till sin tid framför skärmarna är det tvärt om för de äldre. Undersökningen visar att 88 procent av pensionärerna är positiva till sin skärmtid. Den får dem att känna sig mer sociala. I gruppen som helhet uppger 37 procent att tiden framför skärmarna fått dem att känna sig mer sociala och i gruppen över 76 år är siffran hela 42 procent.

Lusten avgörande

Måns Jonasson har länge sett att det är svårt att locka in äldre till internet med till exempel tjänster som deklarering online. Istället handlar det om att hitta lusten till nätet. Den har de hittat nu, konstaterar han.

När man väl får folk att testa internet så tycker de också att det är kul och bra.

Måns Jonasson

– När de äldre inte längre fick träffa barnbarnen kunde de istället göra det på internet. Det är en bekräftelse på att när man väl får folk att testa internet så tycker de också att det är kul och bra, säger Måns Jonasson.

Firade födelsedag med videosamtal

Lena Björklund, 70 år, bor en bit utanför Norrtälje och är en av de äldre svenskar som har haft stor glädje och nytta av internet under pandemin. Näter var redan tidigare en viktig del av hennes liv, där hon framför allt läste nyheter och sökte information men också såg filmer och e-handlade.

Men med pandemin har hennes digitala vanor, precis som rapporten visar, ökat markant. Bland annat har Lena haft digitala Teams-möten i sin trädgårdsförening i stället för att träffas hos varandra som de brukar. Hon har också firat sin födelsedag med familjen – fast på länk.

Lena Björklund, äldre som börjat använda internet mer under pandemijn
Att beställa hem mat är ett av de sätt Lena Björklund haft nytta av nätet under pandemin.

– Vi bad barnen att köpa hem god mat till sig själva, köpte egen mat och kom sedan överens om att vi skulle videochatta och äta och skåla samtidigt. Det är inte som att man är på plats tillsammans, men det är bättre än telefon. Flera kan vara med samtidigt och man ser varandra. Det gör stor skillnad, säger Lena Björklund.

En annan förändring är Lenas sätt att använda internet för att handla. Före pandemin köpte hon framförallt kapitalvaror och kläder, nu har mängden köp ökat och hon har också börjat köpa mat via internet.     

– Vi åkte alltid och handlade mat förut men nu beställer vi i stort sett all mat via internet. Det här sättet att handla sparar massor av tid och man blir inte frestad att köpa en massa mat, godis eller det där extra goda brödet som ligger framme. För oss som är pensionärer är det självklart också en ekonomisk fördel, säger Lena Björklund.

Pensionär

Diagram 10.12.3

Digitalt beteende som pensionärerna vill fortsätta med i högre utsträckning efter pandemin, tredje kvartalet 2020.

Positiva till digital kultur

I Svenskarna och internet 2020 uppger två procent av de äldre internetanvändarna att de har e-handlat för första gången. Och nästan var fjärde, 24 procent, säger att de under året har handlat mer på nätet än tidigare. Undersökningen visar också att äldre är den grupp svenskar som är mest positiva till att uppleva kultur på nätet.

– Det är slående att pensionärerna själva säger att de vill ägna sig ännu mer åt digitala aktiviteter även efter pandemin. Samtidigt säger var fjärde internetanvändare som är 76 år eller äldre att de har sett kulturevenemang online. Det är jättespännande, Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Många nya äldre användare skapar också en utmaning framöver. De allra äldsta användarna, som är nya på nätet, riskerar att göra samma misstag på som vi andra har gjort tidigare, konstaterar Måns Jonasson. Här behöver vi andra kanske vara lite extra hjälpsamma.

Riskerar digitala minor

– Även om de har mycket erfarenheter av andra saker kan de ha lite erfarenhet av internet. De har kanske lite större risk att bli utsatta för bedrägerier och gå på vissa internetminor. Det tar ett tag att bli en slipad internetanvändare, säger Måns Jonasson.

Men att internet har varit till stor glädje när det fysiska rummet har blivit mindre skriver åtminstone 70-åringen Lena Björklund under på.

– Det blir helt klart verktyg som hjälper en att kunna göra de saker man vill, så att man inte blir hindrad. Hade vi inte haft internet hade det varit vidrigt. Det hade varit förfärligt att bli så isolerad, utanför och kontaktlös. Så tack internet!