En ung flicka som ligger i sängen och scrollar på mobilen.

Så påverkar sociala medier hur vi mår

5 min läsning

Sociala medier används av nästan alla svenskar, visar undersökningen Svenskarna och internet. Trots att sociala medier rymmer både glädje och gemenskap är det inte allt på nätet som får oss att må bra. Så hur påverkar sociala medier vår hälsa?

Sociala medier väcker både glädje och oro. Heta diskussioner om skärmtid, riktad annonsering och digital samvaro har letat sig in i både nyhetsflöden och det offentliga samtalet. När Internetstiftelsen undersöker svenskarnas internetvanor är det både fördelar och nackdelar som dyker upp i svaren kring sociala medier. Och det är en viss målgrupp som sticker ut särskilt.

I årets upplaga av undersökningen Svenskarna och internet får vi veta att nästan alla svenskar – 94 procent – använder sociala medier. Fler än 8 av 10 använder dessutom sociala medier dagligen. Det uppkopplade livet är alltså en självklarhet för de flesta, men hur det påverkar vårt mående skiljer sig ibland åt.

En majoritet – 6 av 10 – tycker att sociala medier underlättar sociala relationer. Samtidigt är det 4 av 10 som känner att det slukar för mycket tid. Dessutom upplever var tionde att de känner sig utanför eller misslyckade när de jämför sitt eget liv med andra människor på sociala medier.

Sociala medier påverkar unga kvinnors självbild

Rapporten visar att särskilt unga kvinnor blir påverkade av nackdelarna med sociala medier. Det handlar bland annat om att unga kvinnor upplever att de slänger bort för mycket tid på sociala medier. Men också om att en hets kring utseende kan ge upphov till en känsla av misslyckande.

Jannike Tillå är kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen som ger ut rapporten. Hon menar att fokus på kvinnors utseende är ett problem som funnits länge. Men det har förstärkts i och med sociala medier.

Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen. Hur mår vi av sociala medier?
Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen.

– Sociala medier har ofta ett stort fokus på bilder, vilket gör att vi ständigt matas med innehåll som påverkar hur vi ser på oss själva. Att växa upp med kommentarer kring allt man gör, notiser på allt som sker och synpunkter på vem man är – det gör oss mer sårbara, säger Jannike Tillå.

Det är fyra gånger vanligare bland kvinnor i åldern 12–34 år att känna sig mindre attraktiva på grund av sociala medier, jämfört med jämnåriga män. Det är också kvinnor som i högre utsträckning känner sig utanför och ensamma när de jämför sig med andra på plattformarna.

Sociala medier skildrar en för många ouppnåelig livsstil.

Ellen, 27 år

– Sociala medier skildrar en för många ouppnåelig livsstil. Man förväntas ha en viss lön, en avancerad hudvårdsrutin, stabil partner och egen bostad. Avsaknaden av samtliga får mig ofta att känna mig otillräcklig, berättar Ellen.

Olika ideal breddar synen på skönhet

Men allt med sociala medier är inte negativt. Svenskarna och internet visar till exempel att var fjärde ung kvinna anser att sociala medier har breddat deras syn på vad ett vackert utseende är. Detta för att man kan hitta många olika skönhetsideal på nätet.

– Jag upplever att algoritmerna i mitt flöde har ändrats allt eftersom jag blivit mer medveten om hur det fungerar. Idag ser jag en annan bredd av människor i mina flöden, men det tar tid och är en ständig kamp att tävla mot det som är populärt och som algoritmerna är programmerade att fånga upp, säger Ellen.

Sociala medier är en tidstjuv

Många tycker också att sociala medier är en riktig tidstjuv. Var fjärde svensk anser att sociala medier äter upp för mycket av deras tid, och siffran stiger ju yngre användarna är. Detta är kanske inte så konstigt, eftersom många sociala medier är designade för att ständigt erbjuda nytt innehåll och locka användaren att ständigt skrolla vidare. Jannike Tillå säger:

Två händer håller mobiltelefon och skriver i chat. Hur mår vi av sociala medier?
Sociala medier underlättar sociala kontakter, men är också en riktig tidstjuv, tycker svenskarna.

– Sociala medier tar en allt större plats i människors vardag, så stor att det för många blivit en källa till stress och beroende. Detta beror bland annat på att tjänsterna är utformade för att vi ska spendera mer tid i de miljöerna.

Lär dig mer

Du kan läsa mer om hur algoritmer styr innehållet på sociala medier och hur tjänsterna fungerar på webbplatsen Internetkunskap:

Sociala medier knyter oss samman

En av de fördelar som flest svenskar lyfter med sociala medier är att de underlättar kontakten med nära och kära. Drygt en tredjedel upplever också att umgänge på sociala medier ger en större känsla av gemenskap.

Vi ser att sociala medier förlänger och förstärker relationer.

Jannike Tillå

– Vi ser att sociala medier förlänger och förstärker relationer. Sociala medier är en plats för lärdomar, kultur och umgänge. Det är också en plattform för unga att engagera sig och uttrycka sig, säger Jannike Tillå.

De digitala plattformarna hjälper också många att hitta ett sammanhang och människor med liknande intressen. Totalt uppger var fjärde svensk att de är med i intressegrupper på sociala medier där de får värdefullt stöd och råd från andra medlemmar. Det kan handla om allt från grupper för odlingsprojekt, tankar kring föräldraskap eller teknikproblem.

En man sitter i en soffa med en laptop i knät.

Läs hela rapporten

Här hittar du insikter om svenskarnas internetanvändning. Du kan läsa hela rapporten Svenskarna och internet eller få en översikt.

– Det finns en trygghet i sociala medier och en känsla av att man aldrig är ensam. Du kan alltid hitta någon som känner och tänker som du. När jag åkte utomlands och kände mig lite vilsen, då hittade jag snabbt en grupp på Facebook för andra svenskar som var i min situation, och vips hade jag en kompisdejt på Bali, berättar Ellen, 27.

Viktigt att se helheten

Skärmtid förknippar man ofta med ohälsa, men aktiv närvaro på sociala medier kan alltså även ha positiva effekter på vårt mående. Undersökningen om sociala medier visar tydligt att svenskarna upplever både positivt och negativt med sin sociala medier-användning. Och tyvärr är det främst unga kvinnor som blir drabbade av nackdelarna.

– Innan man drar slutsatser kring hur användandet påverkar vårt mående är det viktigt att bredda bilden. Är det sociala medier som får unga att må dåligt, eller vänder sig unga till plattformarna när de redan mår dåligt. Det är lätt att skylla på sociala medier, men innan man kommer med en lösning så är det viktigt att förstå helheten, säger Jannike Tillå.