För alla
Vår vision är att alla i Sverige ska vilja, våga och kunna använda internet. För att det ska bli verklighet krävs kunskap om hur internet och digital teknik fungerar, både vad gäller tekniska aspekter och saker som källkritik och riskmedvetenhet.
Internetkunskap i vardagen
En allt större del av vår vardag flyttar ut på nätet och det gäller även brott och andra tråkigare delar av livet. Men hur gör du för att undvika att drabbas? Och hur kan du bidra till att göra internet till en bättre plats? På vår webbplats Internetkunskap finns lättförståelig information om allt från Bank-id-bedrägerier till näthat och fake news.
![Ett äldre par sitter i köket och fikar med semla, kvinnan visar mannen något på sin mobil.](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2024/06/aldre-par-fikar-i-koket-semla-tidning-mobil-700x406.jpg)
Snabbkurser i säkerhet
Ta någon av våra snabbkurser i säkerhet på nätet. Genom dem kan du bli en mer medveten internetanvändare och undvika att bli lurad av bedragare.
![En ung kille visar upp skärmen på sin mobiltelefon för en kvinna.](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2022/04/internetstiftelsen-soi2021-kpa-1136-700x406.jpg)
Därför ska du bry dig om källkritik
Behovet av källkritik ökar! Vilket ansvar har du själv, och vad kan du göra för att inte luras att sprida falskt innehåll?
![Tre ungdomar tittar på en mobil tillsammans.](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2024/06/ungdomar-tittar-pa-mobil-700x406.jpg)
Nej, mobilen tjuvlyssnar inte
Många svenskar tror att mobiltelefonen tjuvlyssnar. Hur kommer det sig annars att det dyker upp annonser om sånt du bara diskuterat med din kompis? Här berättar experterna hur det ligger till.
Ett internet för alla
Flera av våra kunskapssatsningar syftar till att göra internet användbart för alla. Bredbandskollen hjälper användare att få internetuppkopplingen hemma att fungera, våra folkbildande insatser ska minska det digitala utanförskapet. Våra rapporter ger kunskap om hur svenskarna använder internet.
![En person som sitter vid ett bord med en bärbar dator.](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2025/02/8-mars_mangfald_2019_goto10-700x406.jpg)
Folkbildande digitala event
På vår Youtube-kanal hittar du både kommande event och event att se i efterhand. Eventen tar upp ämnen som källkritik och säkerhet på nätet tillsammans med experter inom respektive område.
![Tryckmätare.](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2019/01/matare_-700x406.jpg)
Bredbandskollen
Har du den hastighet du betalar för? Testa din bredbandsuppkoppling med vårt verktyg.
![En man sitter i en soffa med en laptop i knät.](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2024/06/Din-data-och-din-demokrati-20190402-700x406.jpg)
Rapporter om internetanvändning
Med våra rapporter vill vi ge förutsättningar till att digitaliseringen av det svenska samhället och näringslivet sker på välinformerad grund.
Allt om internets historia
Internetmuseum är Sveriges första digitala museum! Här tar vi dig med på en resa genom den svenska internethistorien och berättar om allt från Arpanet till LOL-cats och sociala medier.
![Gammalt modem bredvid ett hjärta.](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2023/03/imus-modem-700x406.jpg)
Följ med på en resa genom den svenska internethistorien
Sveriges första digitala museum, Internetmuseum, bevarar det digitala kulturarvet och sprider kunskap om nätets historia.
![](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2022/10/kpa-2714-700x406.jpg)
Internetmuseum för unga
Varför finns internet? Vilka uppfann det? Och hur gick det till? Här kan du lära dig mer om världens bästa uppfinning.
![dator med bubbla](https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2020/04/it-bubblan-2-700x406.jpg)
Boomen, bubblan och det svenska it-undret
Internetmuseums utställning "Boomen, bubblan och det svenska it-undret" skildrar den första svenska it-boomen och hur den lagt grunden för dagens svenska it-under.