Äldre par som sitter framför bärbar datorn i soffan

Digitala tjänster lyfter äldre ur ensamhet

5 min läsning

Många äldre som uppmanas att stanna hemma för att undvika coronasmitta har svårt att få till tekniken. Men digitala tjänster är ett sätt för dig som är äldre att minska känslan av isolering, uppdatera dig och må bättre.

När många äldre inte får träffa anhöriga på grund av risken att bli smittade av covid-19, ökar behovet av att kunna träffas digitalt. Men de som nu har störst behov av att umgås digitalt, är också de som har lägst kunskaper om digital teknik. Bland de cirka 500 000 svenskar som nästan aldrig använder internet är de flesta äldre, visar undersökningen Svenskarna och internet 2019.

Birgitta Jonsson, 85 år, är aktiv i nätverket Seniornet med cirka 9 000 medlemmar i Sverige som arbetar för att hjälpa och stötta äldre med it och digital teknik. De senaste veckorna har hon och vännen Gunilla Brattberg som också är engagerad i Seniornet Kungsholmen, tipsat om saker som man kan tänkas behöva extra stöd med när man ska undvika sociala kontakter och hålla sig hemma. Varje vecka skickar Seniornet Kungsholmen ut e-post bland annat om hjälp och stöd vid videosamtal och tips på e-böcker att låna på biblioteket för att fördriva tiden som isolerad i hemmet.

– Krisen synliggör vad äldre behöver internet till. Jag har videosamtal i grupp med min familj varje vecka och vi har en gemensam facebookgrupp där jag går in och ser vad mina barn och barnbarn gör varje dag, säger Birgitta Jonsson.

Äldre kvinna med glasögon
Birgitta Jonsson är aktiv i Seniornet och hjälper äldre med it och digital teknik.

– Vi försöker hjälpa till så gott det går, men det är mycket skiftande behov bland våra medlemmar. Vissa är väldigt duktiga och andra mer nybörjare. Men generellt har ju folk resurser i och med att de har mobiler. Problemet är att många inte har en aning om vad de kan göra med mobilerna förutom att ringa, säger Gunilla Brattberg.

Sociala medier gör det lättare att stanna hemma

Användningen av sociala medier är betydligt lägre bland äldre än bland befolkningen i stort. Bara 43 procent av dem över 66 år använder Facebook varje dag, jämfört med 76 procent totalt, visar Svenskarna och internet 2019.

Det känns jättebra att det är möjligt att umgås digitalt.

Eva Ekström, 73 år, håller kontakt med familj och vänner digitalt.

Men för dem som använder digitala tjänster blir det lättare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla sig hemma. Eva Ekström, 73 år, är aktiv på sociala medier som Facebook och Instagram, och använder videomötestjänsterna Facetime och Zoom för att prata med familj och vänner. Både Eva och hennes man Pelle Ekström hjälper barnbarnen med läxorna på distans.

– Det känns jättebra att det är möjligt att umgås digitalt, även om det inte riktigt ersätter att kunna träffas fysiskt. Egentligen är ju begreppet social distansering fel. Det är ju social fysisk distansering det handlar om, säger hon.

Därför behöver äldre tillgång till internet

  • Hålla kontakt med familj och vänner.
  • Hålla sig uppdaterad om vad som händer i omvärlden.
  • Underhållning och sysselsättning.
  • Handla på nätet, matvaror, mediciner.
  • Läkarbesök på nätet när man inte ska gå till vårdcentralen.
  • Hålla koll på sin vårdjournal.
  • Betala sina räkningar.

Aldrig för sent att komma igång

För Hasse Lerjebo, 76 år, har krisen fått honom att se nyttan och faktiskt skapa ett konto på Facebook. Det var på uppmaning av hans granne, Camilla, som också handlar åt honom ibland som han kom till skott.

Äldre man som öppnat sin ytterdörr.
Hasse öppnar för nya intryck och vänner på sociala medier.

– Camilla skulle gå och handla åt mig och sa att Ica nu har börjat med hemkörning. Det hade jag ingen aning om, men det hade de gått ut och berättat på Facebook. Hon sa till mig att jag skulle gå med för att hålla mig uppdaterad och då gjorde jag det, säger han.

Det är rätt kul, men jag är inte så jätteduktig. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, men man får göra så gott man kan.

Hasse, 76 år, nybörjare på Facebook.

Grannen Camilla blev Hasses första vän på Facebook, men på några veckor har han redan fått 30 vänner.

– Jag har fått flera kontakter med gamla bekanta, bland annat en tjej som jag var ihop med när jag var 18 år. Det är rätt kul, men jag är inte så jätteduktig. Man får lära sig och du vet ju vad man säger: att det är svårt att lära gamla hundar att sitta, men man får göra så gott man kan och det är riktigt bra, säger han.

Många äldreboende är utan internet

I samband med besöksförbudet på äldreboenden har det också blivit tydligt att många boenden inte ens erbjuder tillgång till internet. Bara tre av fyra boendeplatser erbjuder möjlighet till internetuppkoppling i det egna rummet eller lägenheten, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Men variationerna mellan kommunerna är stora och i vissa kommuner finns möjligheter till uppkoppling för 5 procent av boendeplatserna medan det i andra kommuner erbjuds för 100 procent, det vill säga för alla, enligt SKR:s webbtjänst Kolada.

Birgitta Jonsson anser att den dåliga tillgången till internet på äldreboenden är ett uttryck för den diskriminering som drabbar äldre även i andra sammanhang.

– Det är ett utslag av ålderism enligt samma modell som att du ska gå och lägga dig klockan åtta när du hamnar på äldreboendet. Man förlorar sitt egenbestämmande, säger hon.

Utmaningen är att ansvaret ligger på varje kommun och att det dessutom inom kommunen finns både privata och kommunala äldreboenden.

Kom igång med videosamtal

Det kan vara krångligt att komma igång med videosamtal, men hjälp finns. Här listar vi några webbplatser där du kan få tips och stöd om du har en smart telefon.

  • Dataprata är en gratistjänst riktad till äldre och datorovana som behöver hjälp med att komma igång med video, ljud och bild för att hålla kontakt med anhöriga. Du börjar med att uppge om du använder dator, Iphone eller Android och får sedan anpassat stöd utifrån din situation. Läs mer på Datapratas webbplats.
  • Telias guide för att komma igång med videosamtal (ladda ned dokumentet med guiden).
  • Seniornet Kungsholmens steg för steg-guide för videosamtal (ladda ned dokument med guide för videosamtal).
  • Seniorsurfarna är en tv-serie från UR där du lär dig mer om hur du gör för att använda digitala tjänster, vad du kan göra utan att fastna i tekniken. Till alla avsnitt och mer om Seniorsurfarna.

Tips på underhållning på nätet

När konserter, teaterföreställningar och spelningar är inställda finns mycket att hämta på nätet. Här kommer ett litet axplock av det som finns tillgängligt.

Vill du bara ha någon att prata med?

Stockholms Stadsmission har skapat samtalsgrupper via telefon för äldre som behöver någon att prata med och inte har möjlighet att koppla upp sig. Läs mer om stöd via telefon på Stadsmissionens webbplats.


Relaterat