Internetdagarna har blivit Sveriges viktigaste kunskapsnav för alla som jobbar med internet och digitalisering, men också för alla som älskar nätet. Nu fyller Internetdagarna 20 år, och årets upplaga blir därför något alldeles extra.
Det är fortfarande tre månader kvar innan Internetdagarna 2019 går av stapeln, men bland de ansvariga på Internetstiftelsen pågår förarbetet febrilt. Inom kort startar nämligen biljettförsäljningen, och just nu läggs de sista delarna av tvådagarsprogrammet på plats.
Dessutom fyller Internetdagarna 20 år, vilket får räknas som en mindre evighet i den digitala tidsåldern. Under den tiden har konferensen blivit ett av Sveriges viktigaste kunskapsnav för alla som jobbar med nätet i olika fomer, eller för de som bara älskar internet. Den har gått från att vara en konferens för en ganska specifik yrkeskategori till en bred mötesplats där många olika delar av samhället sammanstrålar.
De som deltar kommer att gå därifrån fyllda av energi och nya idéer.
Erika Olsson
Erika Olsson och Jenny Liljestrand arbetar på Internetstiftelsen, och de håller båda med om att en stor och viktig del av Internetdagarna handlar om just möten.
– Internetdagarna är ett tillfälle att fördjupa sin kunskap och få koll på vad som händer – men också att träffa och lyssna på intressanta människor. Nu när Internetdagarna fyller 20 kommer det också vara "extra allt", så den som varit sugen på att gå tidigare bör passa på i år, säger Jenny Liljestrand som är projektkoordinator.
– Det är ett fantastiskt tillfälle att nätverka med andra personer och mötas över de vanliga yrkesgränserna, säger Erika Olsson, projektledare. De som deltar kommer att gå därifrån fyllda av energi och nya ideer.
Tips för Internetdagarna 2019
Vi bad arrangörerna av Internetdagarna att dela med sig av några tips för att göra konferensen så bra som möjligt. Här är dom!
- Är det lång kö till toaletterna på M1? Gå ner i källaren till plan 2, där finns flera toaletter, och dessutom fika.
- Var inte rädd att börja prata med främlingar. Om du är där med kollegor eller bekanta och ser någon som står själv – bjud in till er konversation. Vem vet vilken spännande människa du kan komma att lära känna?
- Se alla keynotes, och ta plats i stora salen i god tid innan talarna startar. Sen stängs dörrarna!
Internetdagarna - 20 år på nätet
De första Internetdagarna anordnades alltså år 2000, men det var på många sätt en konferens helt olik den som nu förbereds. Internet hade vid det laget blivit ett välkänt begrepp, men i många avseenden låg digitaliseringen i sin linda. Den första konferensen hade ungefär 200 anmälda deltagare, att jämföra med förra årets över 2 500 sålda biljetter.
Idag berör internet i stort sett alla, men den tidens Internetdagarna var i första hand en konferens för branschen, och det övriga samhället hade ingen stor närvaro. Internetstiftelsens Staffan Hagnell höll i trådarna under de första åren, och berättar att fokuset främst låg på själva tekniken:
– Internet på den tiden var inte ihopkopplat med resten av samhället, säger Staffan Hagnell. På många sätt var det lite av ett laglöst land på nätet, och det fanns heller inget riktigt intresse från samhällets sida. Detsamma gällde egentligen de som jobbade med att bygga internet – de var inte så intresserade av själva nätet, eller vad som faktiskt skedde där.
Internet och samhället
De första åren fortsatte Internetdagarna att vara en ganska tekniktung konferens, där mycket handlade om infrastruktur, utbyggnad av bredband och teknisk säkerhet. Ändå gjordes det ganska tidigt försök att integrera samhället i konferensen – en av de mer prominenta besökarna var Carl Bildt, som tidigt såg nätets betydelse. Redan 1994 hade Bildt gjort internethistoria genom att som dåvarande statsminister skicka e-post till en annan statschef, nämligen USA:s president Bill Clinton.
För Internetdagarna kom den stora förändringen år 2013, då huvudfokus skiftade från själva tekniken till hur internet används. Samma år tog Niklas Serén över som ansvarig för Internetdagarna.
– Det var dags för ett nytänk. Vi ville ge Internetdagarna en tydlig koppling till samhället, och att främja användandet av internet. Vi ville också skala upp och nå ut till fler, säger han.
Utmaningen var att stöpa om konferensen så att den både var så djuplodande att professionella internetanvändare ville komma, men också så bred att att den kunde tilltala en bredare massa. Lösningen blev att förvandla Internetdagarna till en konferens där olika externa aktörer ansvarar för sina respektive spår. Fasta punkter som de internationella keynotetalarna är gemensamma för alla, men därutöver hålls seminariepass inom det spår deltagaren själv anmäler sig till. Niklas Serén säger:
– Det här gjorde Internetdagarna betydligt större; vi gick från cirka 400 besökare år 2012 till närmare 1 500 besökare år 2013. Jag tror att det låg rätt i tiden – samhället hade blvit redo att börja diskutera och prata om de här lite mjukare frågorna, som digitalisering och vad internet ska användas till; inte bara hur det fungerar.
Integritet på spåren när Internetdagarna fyller 20
Internetdagarna i sin moderna tappning har alltså en tydlig koppling till den samhällsnytta digitalisering kan ge. Men det är viktigt att inte bara ta upp de ljusa delarna, menar Niklas Serén. Ett hett ämne som får mycket utrymme i år är till exempel AI – artificiell intelligens. Men också frågan om integritet på nätet kommer att lyftas; ett minst sagt aktuellt ämne.
– På tekniska konferenser blir det väldigt mycket evangelism. Vi vill ta upp även de mörka sidorna av internet och tekniken. Ett sätt som det märks på är att våra huvudtalare gärna får lyfta fram både problem och lösningar. Och vissa av våra talare kan vara kontroversiella; Edward Snowden är ett bra exempel. Men vi tycker att det ska vara utmanande, säger Niklas Serén.
Vissa av våra talare kan vara kontroversiella, men vi tycker att det ska vara utmanande.
Niklas Serén
Snowden talade på Internetdagarna 2016 via videolänk, och även i år utlovas stora internationella namn som keynotetalare. Vilka de är avslöjas först när programmet släpps, men det kommer att rymmas utmanande personer även denna gång. Niklas Serén säger:
– Ledordet när vi letar talare är perspektiv. De som kan erbjuda en särskild vinkel och utmana etablerade affärsmodeller. Att höra en mångfald av olika perspektiv är viktigt.
En fest för alla som älskar internet
De kända huvudtalarna är givetvis en viktig del av Internetdagarna, men det är ändå på de olika spåren som besökarna kommer att ägna största delen av tiden. I år kommer det att finnas hela arton spår, och då konferensen bara pågår i två dagar hinner en besökare inte delta i alla. Hur ska man välja rätt spår?
Isadora Hellegren är sedan förra året konferencier på Internetdagarna tillsammans med Måns Jonasson. Hennes tips är att kolla igenom programmet i lugn och ro och bestämma utifrån intressen.
– Det kan vara jättesvårt att välja, men mitt tips är att göra det enkelt. Vad gör att det kliar lite extra i huvudet? Välj ett spår där du är genuint intresserad av frågorna – då kommer du garanterat att träffa andra människor i liknande situation. Du skapar nya kontakter, lär dig något nytt och går därifrån några upplevelser och kunskaper rikare.
Internetdagarna 20 år går av stapeln 25-26 november 2019 på Stockholm Waterfront. Läs mer på Internetdagarnas webbplats.