Tom Chatfield

Möt techfilosofen Tom Chatfield på Internetdagarna

3 min läsning
Internetdagarna

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är Sveriges viktigaste kunskapsnav för alla som älskar internet. Här kan du läsa om vad du har att se fram emot under nästa konferens i slutet av november.

Tom Chatfield är en av Storbritanniens mest insiktsfulla tänkare kring digitalisering, ny media, dataspel och framtidens kompetensområden. I november gästar han Internetdagarna för att tala om källkritik och maskiners partiskhet.

Kan dataspel användas för att förbättra världen? Ja, säger spelteoretikern och techfilosofen Tom Chatfield. Enligt honom har spelen en unik förmåga att motivera de som spelar, och i den digitala miljön går det att finjustera ett belöningssystem som anpassar sig efter varje person och de uppdrag som utförs.

Doktor Tom Chatfield är själv en inbiten gamer, och när han 2010 slog igenom som författare med boken Fun Inc. handlade den om just dataspelens kulturella status och potential. Men Chatfields intresse för teknik omfattar också hur digitaliseringen påverkar utbildning, politik och  kritiskt tänkande. Detta intresse har fört honom på en resa från den akademiska världen via samarbeten med exempelvis Google och Future Lab till skrivuppdrag åt några av världens ledande tekniska magasin. I november fortsätter den resan när Tom Chatfield gästar konferensen Internetdagarna som en av huvudtalarna.

Ted Chatfield under ett framträdande på TED Talk. I november gästar han Internetdagarna.

Styrkan i en riktigt bra förklaring

Två kvinnor använder och tittar på en dator.

Därför behöver du källtillit

Källkritik. Begreppet och förmågan har vi pratat om länge. Nu har det kompletterats med källtillit. Vad är det – och varför behöver vi den? Läs mer på Internetkunskap.

Chatfield ser både fördelar och utmaningar med den senaste tidens snabba digitalisering, särskilt under Corona-pandemin. Under en pratstund om hans kommande framträdande för Internetdagarnas publik är Tom Chatfield väldigt intresserad av att höra om hur svenskarna hanterat det enorma informationsflödet under pandemin.

Sverige har på många sätt hanterat pandemin annorlunda än andra länder, något som väckt medial uppmärksamhet världen över. Eftersom Sverige redan tidigare var ett av världens mest digitaliserade länder frågar vi Chatfield vad den digitala kunskapsinhämtningen har för utmaningar. I ett samhälle där allt fler väljer källor att lita på eller förkasta, blir det inte allt svårare att utbilda och informera människor?

– Jag är en varm anhängare av att lära ut källkritiskt tänkande, men en av svårigheterna idag är att vi skapar många skeptiker genom att lära ut källkritik på fel sätt. Istället för att behandla källkritik som att det inte går att lita på någon information alls, tror jag på styrkan i riktigt bra förklaringar. Det är själva grunden för den vetenskapliga metoden – som kan göra träffsäkra förutsägelser och därmed också trovärdigt förklara vår omvärld på ett bra sätt.

Istället för att behandla källkritik som att det inte går att lita på någon information alls, tror jag på styrkan i riktigt bra förklaringar

Tom Chatfield

Att övertyga genom riktigt bra förklaringar låter onekligen attraktivt, men det kanske inte är det lättaste för den som möter benhårda skeptiker. Vi frågar Chatfield om besökarna på Internetdagarna som lyssnar på honom kommer att få med sig kunskap för att skapa riktigt bra förklaringar. Han svarar:

– Jag kommer att prata om de absolut viktigaste förmågorna för källkritiskt tänkande på 2000-talet, och varför denna källkritiska verktygslåda är det enskilt viktigaste vi kan ta med oss för att göra internet till en positiv kraft för framtiden. Jag vill förmedla hur vi kan använda teknik på ett bra sätt, hur vi kan bli medvetna om både människors och maskiners partiskhet – och hur vi sen kan lära oss att tänka bortom dessa begränsningar.

Fakta om Tom Chatfield

  • Har utsetts till en av världens 100 största tänkare av den italienska tankesmedjan LSDP.
  • Har samarbetat med bland annat Facebook, Google, BBC, TED Global och Future Lab.
  • Doktorerade på St John´s College i Oxford, och har gästföreläst på flera universitet runt om i Europa.
  • Är dessutom jazzpianist och kaffedrickare av rang.
  • En av huvudtalarna på den digitala konferensen Internetdagarna 2020.