Upptäck Internetmuseums emojiutställning
- Se hela utställningen på Internetmuseum
- Läs mer om den svävande kostymmannen hos Newsweek
- Lär dig vad de mystiska japanska emojierna betyder här
- Läs mer om emojis i vår artikel om nätets viktigaste språk
- Få koll på hela internets historia på 5 minuter
Du använder emojier hela tiden, men visst finns det några du inte vet vad de föreställer? En av de mest gåtfulla ligger gömd mitt emellan selfiehanden och kärleksparen – det har blivit dags att titta närmare på den svävande mannen i kostym.
Kostymen och hatten går att urskilja även i emojiformatet, men den lilla, lilla skuggan under honom är svårare att se. Det officiella namnet avslöjar honom dock – det är ”Man in business suit levitating” vi har att göra med.
Men hur och varför kom denna emoji till? Vi firar öppnandet av Internetmuseums senaste utställning om just emojier med att undersöka det. Hans historia tar oss 22 år tillbaka i tiden och innefattar både mannen bakom Comic Sans och den brittiska skagruppen The Specials.
Det hela började 1997 då Microsoft skapade Webdings – en slags webbvariant av symbolspråket Wingdings som många säkert roat sig med i Word. Tanken med Webdings var att det skulle bestå av 230 små svartvita bilder, en för varje bokstav eller symbol på tangentbordet.
Typsnittsdesignern Vincent Connare, som bland annat har på sitt CV att han skapat internets favorittypsnitt Comic Sans, valde ut nyckelord som symboler sedan skulle skapas utifrån. För ordet ”jump” såg han framför sig en man som hoppade jämfota. Tankarna gick till en tecknad bild av en kostymklädd man i hans skivsamling – omslaget till en japansk utgåva av det brittiska skabandet The Specials självbetitlade album.
Mannen med svarta solglasögon, slips och hatt är egentligen skivbolaget 2 Tone Records logga och är tänkt att föreställa en brittisk rude boy, ett ska-fan (loggan har i sin tur tagit inspiration från en bild av Peter Tosh, medlem i Bob Marleys band The Wailers). Att loggan redan var tecknad och svartvit gjorde att den enkelt kunde lyftas in till Webdings, där den landade på bokstaven M och kunde ses som ett slags mänskligt utropstecken.
Det var 1997, men hur hamnade symbolen i våra telefoner idag? Som så mycket annat som har med emojier att göra berodde det på Unicode Consortium. Organisationen, som bland annat sköter om världens standarder för just emojier, bestämde sig 2014 för att lyfta in några av de gamla Webdingssymbolerna i en uppdatering. Så i dryga fem år har den svävande (eller hoppande?) mannen funnits i mobiler över hela världen.
När du faktiskt ska använda honom är en helt annan fråga – kanske ligger han bara där och väntar på en ny ska-våg.