Skärmen upptar en stor del av våra barns liv, så stor att många somnar till sociala medier. Och var tredje förälder bråkar kring skärmanvändningen med barnen. Det visar nya rapporten Barnen och internet 2024.
”Jag är mitt uppe i en match!”
”Snälla, kan jag bara få kolla klart på avsnittet!?”
”Bara ett klipp till!”
Känns tjatet igen? När skärmarna tar allt mer plats i våra barns liv blir också bråken kring skärmanvändning vanligare. Enligt den nya rapporten Barnen och internet 2024 från Internetstiftelsen bråkar var tredje förälder med sina barn om skärmtid.
I botten finns en oro över att barnen använder för mycket skärm och att det i sin tur ska leda till stillasittande med fysiska besvär som övervikt, ont i nacken, huvudet och ögonen som resultat. Det finns också en stor oro för psykiska besvär. Många föräldrar vittnar om det de beskriver som dopaminberoende, rastlöshet och deppighet.
Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen, berättar att rapporten lyfter både positiva och negativa aspekter som föräldrar upplever med barnens skärmtid. Men även barnen själva får komma till tals.
– Många föräldrar ser möjligheterna med nätet. Samtidigt finns det en baksida som handlar om att barn och unga inte mår bra på sociala medier, säger Jannike Tillå.
Sju av tio använder skärm vid läggdags
Barnen och internet 2024 visar att så många som sju av tio använder skärm i sängen innan de ska sova. Vanligast är att barnen scrollar på sociala medier, bara en av tio lyssnar på ljudbok. Jannike Tillå är själv förvånad över de höga siffrorna.
– Det känns lite chockartat att så många använder mobilen innan de ska sova. Det är lätt att bli uppstressad om man spelar spel innan man ska somna. Och om man läser något elakt på sociala medier bär man nog med sig det när man släcker lampan, säger Jannike Tillå.
Barnen och internet visar att unga är medvetna om problemen
Många föräldrar har efterfrågat råd och stöd kring skärmanvändning. I höstas kom Folkhälsomyndigheten för första gången ut med rekommendationer för att främja en balans mellan skärmen och andra delar av livet. Råden kan ge vägledning, tror Jannike Tillå, men det viktigaste är att utgå från sin egen familjs och barns unika situation.
– När det kommer till livet utanför skärmen har vi som föräldrar ofta tydliga uppfattningar om vad som är bra för våra barn. Men när det kommer till nätet verkar vi ha dåligt självförtroende och vill gärna söka svar utifrån. Här är det jätteviktigt att vi inte duckar ansvaret och lär oss hantera de utmaningar som finns, menar Jannike Tillå.
Jannike Tillå poängterar vikten av att involvera barnen själva i samtalen kring skärmtid. De intervjusvar som finns med i rapporten Barnen och internet 2024 visar till exempel att många barn själva upplever att de använder skärm mer än de skulle vilja.
– Barn har ofta väldigt kloka tankar kring det här. Det är dags att vi slutar prata över deras huvuden.
Förbud fel väg att gå
Föräldrar oroar sig inte bara över tiden som barnen tillbringar på nätet utan också över innehållet som unga möter på skärmen. Den oron handlar om allt från att barnen riskerar att exponeras för våld och porr till skeva utseendeideal och fejkade nyheter.
Nyligen klubbades en lag igen i Australien som förbjuder sociala medier för barn och unga. Lagen har fått stor uppmärksamhet, men det är fel väg att gå tror Jannike Tillå. Det troliga är att barnen kommer fortsätta använda tjänsterna, men istället göra det i smyg. Eller att de börjar använda alternativa tjänster där föräldrar har ännu mindre insyn.
– Tyvärr är det många som efterfrågar rent tekniska lösningar på problemet, som innehållsfilter. Men det går inte att skydda barnen bara genom att använda teknik. Det viktigaste är att ständigt prata med barnen om vad de tar del av på nätet. Om man är för hård med förbud finns också en risk att de inte vågar komma och berätta om de upplevt något jobbigt, säger Jannike Tillå.
Många fördelar med skärmen
Rapporten visar alltså tydligt att det finns en hel del negativa aspekter kopplade till skärmarna. Men lika tydligt är att skärmanvändningen också ger positiva effekter. Majoriteten av föräldrarna i undersökningen ser lika många fördelar som nackdelar med skärmtid.
– Många föräldrar lyfter tillgången till kunskap och att barnen kan vara sociala och umgås med vänner på nätet, säger Jannike.
Andra fördelar som lyfts är att barnen genom skärmarna har lätt att lära sig engelska, att de löser problem tillsammans när de spelar spel online och att de förbereds för en digital vuxenvärld.
Verkligheten är inte svartvit
Jannike Tillå understryker att rapporten visar att den rådande samhällsdebatten kring skärmar behöver bli mer nyanserad. Frågan om barn och ungas skärmanvändning beskrivs ofta i svartvita termer, men verkligheten har en betydligt mer färgstark palett.
– Det finns en känsla av att vi är yrvakna, att vi behöver vakna till och se nyktert på situationen. Samtidigt finns det en risk att debatten slår över åt andra hållet och att vi inte ser det positiva med nätet. Vi måste kunna lyfta problemen men samtidigt se det som är viktigt är bra, säger Jannike Tillå.
Fem fakta från Barnen och internet 2024
- Var tredje förälder till barn 8–19 år uppger att de bråkar med sina barn om skärmtid.
- Bland barn 8–19 år använder 7 av 10 en skärm vid läggdags.
- Vart tionde barn strömmar ljudbok och vart tjugonde läser e-bok i sängen innan de ska somna.
- Ungefär hälften av alla barn 8–19 år ser främst fördelar med skärmar som dator och surfplatta på lektionerna i skolundervisningen.
- Både barn och föräldrar till barn med läs- och skrivsvårigheter som dyslexi, eller andra diagnoser som adhd eller autism är särskilt tacksamma över digitala läromedel.
Du kan läsa mer och fördjupa dig i rapporten Barnen och internet 2024.