Maria Ressa, Nobelpristagare fredspriset 2021

"Våldet online stannar inte online"

4 min läsning
Måns Jonasson och Aisha Mossberg håller i ett Internetstiftelsehjärta

Detta är Internetdagarna

Bredda ditt digitala perspektiv på onlinekonferensen Internetdagarna den 22-23 november. Här kan du läsa mer om våra keynotetalare och få mer information om våra olika spår.

Maria Ressa är journalist och tilldelades i år Nobels fredspris för sin kamp för yttrandefrihet. På Internetdagarna 2021 kommer hon att prata om hur sociala medier påverkar oberoende journalistik i en förtryckt stat. 

Sociala medier har totalt ändrat spelreglerna för hur våra informationsflöden ser ut. Med hjälp av olika algoritmer färdas information och data snabbare än någonsin. Reaktioner och delningar är den nya nyckeln till spridning. Men vilken information är det egentligen som delas mest och hur påverkar det medierna i en stat med svaga institutioner?   

Maria Ressa är journalist, författare och medgrundare av webbtidningen Rappler. Rappler är en av få medier som fortfarande bedriver oberoende journalistik i Filippinerna. I november är Maria Ressa keynotetalare på Internetdagarna. Hon kommer att prata om motsättningen mellan en fungerande demokrati och spridningen av desinformation på sociala medier.

– Sociala medier används idag som ett vapen. Det sprids en enorm mängd falsk information och nättroll betalas för att sprida hot, hat och rädsla. Vi ser även att radikalisering och mobilisering av grupper sker på sociala medier. Våldet online stannar inte online, säger Maria Ressa.

Enligt Maria Ressa har vi nått en brytpunkt för oberoende journalistik.

Algoritmer är inte neutrala

Maria Ressa riktar skarp kritik mot techjättar för att de möjliggör spridningen av desinformation. Särskilt mot Facebook som är en av världens största nyhetsdistributörer, men vars nyhetsflöde styrs av algoritmer som behandlar fakta och desinformation på samma sätt.

– Facebook har makten att påverka vilket innehåll som syns och blir delat på sina plattformar. Men algoritmerna som styr innehållet är inte neutrala. De är inställda på att dela information som skapar reaktioner och delningar, oavsett om det är fakta eller inte. Därför premieras sensationellt och skadligt innehåll, säger Maria Ressa.

På så sätt har sociala medier rubbat grunden som våra informationsflöden tidigare stått på. Det vi möts av i våra kanaler är baserat på vår personliga data och vad algoritmerna tror att vi kommer reagera på. Maria Ressa betonar att vi alla blir påverkade och hon är rädd att Facebook skapar en typ av ekokammare som i längden kan vara en fara mot demokratin. Hon lyfter hur situationen i Filippinerna ser ut som en konkret konsekvens.  

Utan fakta har vi ingen sanning, utan sanning har vi ingen tillit.

Maria Ressa

För många filippiner är Facebook hela internet

Filippiner är bland världens mest aktiva användare av sociala medier och Facebook är plattformen som används mest. Filippinerna var en av staterna i Facebooks initiativ ”Free Basics” som rullades ut under 2010-talet. Initiativet gav mobilanvändare tillgång till Facebook gratis. Maria Ressa berättar att – på grund av det – är Facebook hela internet för många filippiner. Och den enda nyhetskällan.

Under valet i Filippinerna 2016 utnyttjade Rodrigo Dutertes Facebooks ställning i landet. Han genomförde då en påverkanskampanj på plattformen ledd av betalda troll och fejk-användare som spred mängder av falska nyheter och propaganda. Efter att ha vunnit valet har Duterte vänt sig mer och mer mot granskande journalistik. Idag är Filippinerna ett av världens farligaste länder för journalister.

– Jag har funderat mycket på varför det var just två journalister som tilldelades fredspriset i år. Jag tror att Nobelkommittén har förstått att vi har nått en brytpunkt för oberoende journalistik. Vi kommer inte att kunna lösa det här problemet om inte alla förstår att sociala medier har förändrat våra informationsflöden totalt, säger Maria Ressa.

– Det är val här i Filippinerna nästa år, men vi kommer inte kunna hålla ett val utifrån demokratiska principer om vi inte har ett informationsflöde baserat på demokratiska principer. Utan fakta har vi ingen sanning, utan sanning har vi ingen tillit. Har vi inget av det är det ingen demokrati, fortsätter Maria Ressa.

Fakta om Maria Ressa

Maria Ressa är journalist, författare och medgrundare av webbtidningen Rappler. Hon är född i Filippinerna men spenderade en stor del av sin uppväxt i USA. Hon flyttade tillbaka till Filippinerna 1986 och började då sitt arbete med journalistik. I oktober 2021 tilldelades hon Nobels fredspris för sin kamp för yttrandefrihet.

År 2012 var hon med och grundade webbtidningen Rappler. Det är en av få medier i Filippinerna som fortfarande bedriver oberoende journalistik. Rappler är även en tredjepartsaktör som bidrar med faktakoll till Facebook.

Innan Maria Ressa startade Rappler arbetade hon med frågor kopplade till terrorism i Sydostasien. Hon är författare av böckerna “Seeds of Terror: An Eyewitness Account of al-Qaeda’s Newest Center of Operations in Southeast Asia” och “From Bin Laden to Facebook: 10 Days of Abduction, 10 Years of Terrorism”. Hon öppnade också upp och drev CNN:s kontor i Manila och Jakarta.


Relaterat