Par som sitter i soffan tillsammans.

Vänner, familj och kärlek – internet för oss närmare varandra

6 min läsning

När Facebooks olika tjänster gick ner nyligen syntes något viktigt – internet är fortfarande först och främst ett kommunikationssystem. Vi använder det för att prata med nära och kära, träffa nya vänner – eller för att hitta den stora kärleken.

Som många andra svenskar just nu träffades Lisa och Erik på Tinder. Erik hade bara haft appen i några månader, medan Lisa redan tidigare testat den i ett par omgångar.

Deras första dejt var en promenad, vilket var ganska typiskt för den tiden. Det var nämligen mars 2020 och restriktionerna på grund av coronapandemin hade börjat komma igång. Förresten underlättade det att gå och prata istället för träffas på en bar eller ett café, tyckte de.

– Att promenera är ett bra sätt att bryta isen. Det blir lite mindre nervöst när man inte behöver titta på varandra över ett bord. Det blev ett bra och avslappnat snack, säger Lisa.

Hälften av alla yngre nätdejtar

Att träffas på nätet är egentligen inte nytt. Redan innan smarta telefoner fanns Spraydate – Sveriges första uttalade dejtingsajt som startade 1999. Andra sajter var Qruiser (2000) och Mötesplatsen (2001), där kärlekstörstande svenskar kunde leta upp någon som passade dem.

Men de senaste åren har det digitala dejtandet exploderat. Mer än var fjärde svensk singel över 16 år har letat kärleken på nätet bara under det senaste året. Bland 90- och 00-talisterna handlar det om 45 procent av alla som inte är i ett förhållande. Detta enligt Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet. Tinder, där fokus ligger på att svepa och snabbt bestämma om man gillar en person eller inte, dominerar numera helt bland tjänsterna.

– Jag tror att Tinder definitivt gjort det lättare att träffa nya människor och gå på fler dejter, men det skapar också illusionen att det alltid finns någon bättre där ute. Det är lätt att snöa in på att leta efter en hel checklista av egenskaper man vill ha hos en person, säger Erik.

Par som sitter i soffan och tittar på mobilen.
Som många andra svenskar just nu träffades Lisa och Erik på Tinder.

Nätdejting inte längre någon skam

En bild med hjärtan och texten "Love at first byte", till Internetmuseums utställning Nätromans

Lär dig mer om nätdejting på Internetmuseum

Internetmuseums utställning Nätromans tar dig med på en resa genom den svenska nätdejtingens historia. Klicka här för att lära dig mer om detjtingtjänster, kärlekschattar och virtuella fjärilar i magen!

Att dejtingtjänster funnits på nätet i mer än 20 år har gjort avtryck bland befolkningen i stort. Var femte svensk över 16 år som just nu är i en relation har träffat sin partner via nätet. De allra flesta som letar kärleken på nätet just nu gör det via en app eller sajt menad för dejting. Var femte använder istället olika sociala medier. Enligt undersökningen finns det också ett par någonstans i Sverige som träffades när de spelade backgammon på TV4:s gamla spelsajt blip.se.

– Även om nätdejting funnits länge har det för många känts lite fult att ha träffats via nätet. Jag tror att Tinder brutit det sista stigmat och gjort det lika socialt accepterat att träffas där som någon annanstans. I och med att så stor del av de yngre använder dejtingappar kommer andelen som träffats där bara öka, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Pressbild Måns Jonasson, digital strateg, Internetstiftelsen
Nu är det lika socialt accepterat att träffas på nätet som någon annanstans, säger internetexperten Måns Jonasson.

Lisa och Erik håller med om att Tinder gjort att nätdejtandet numera ses som helt normalt.

– Tidigare fanns det en känsla av att nätdejting betydde att man var på Mötesplatsen, något som min pappas generation höll på med. Men nu är det supernormaliserat, och det har gått jättefort, säger Lisa.

– Bara för fem år sedan var det nog jobbigare för många att erkänna. En kompis hade en påhittad historia om hur de träffats för att slippa säga att det var på Tinder, säger Erik.

Chatt är livsviktig infrastruktur

De stora chattjänsterna på 90- och 00-talet som ICQ, MSN Messenger och Aftonbladet Chat var en förströelse och ett sätt att umgås vid sin stationära dator. Men numera är chatt viktig infrastruktur som vi behöver för att nå varandra i vardagen. I princip alla internetanvändare äldre än 12 år chattar, och 76 procent gör det varje dag. Även bland äldre internetanvändare födda på 1920- och 30-talet chattar över hälften minst en gång i veckan. Det vanligaste verktyget för chatt är sms (76% av internetanvändarna över 12 år) och Facebook Messenger (65%). Ingen annan tjänst kommer i närheten av dessa två.

Numera är chatt viktig infrastruktur som vi behöver för att nå varandra i vardagen.

Nätet skapar också möjligheter att kommunicera med andra än de man redan känner. Svenskarna och internet visar att nästan hälften av internetanvändarna har chattat socialt med människor de aldrig träffat. Det är vanligare bland barn och ungdomar, men gäller inte bara dem. Även bland arbetande vuxna har hälften chattat med människor de bara känner genom nätet under det senaste året.

– Ungdomar hittar till exempel nya människor att prata med i onlinespel eller när de kommenterar på stora sociala konton. När man har något gemensamt, som att gilla ett visst spel eller en kändis, går det att gå vidare till att prata om andra saker också, säger Måns Jonasson.

Videosamtal med mormor – men inte mellan ungdomar

En annan kommunikationsform som används flitigt är videosamtalen. Under pandemin har både jobbmöten och lektioner i skolan flyttat till tjänster som Zoom och Microsoft Teams. På så sätt har videosamtalen blivit vardag. Bland 70-talisterna och de som är yngre har i princip alla använt videosamtal åtminstone någon gång det senaste året.

För de som jobbar på kontor eller går i skolan har det mer eller mindre varit nödvändigt, men faktum är att även pensionärerna i stor utsträckning hängt med på tåget. Bland de internetanvändande 50-talisterna har 35 procent ringt med video varje vecka. Även bland de allra äldsta som använder nätet, 20- och 30-talisterna, har nästan hälften gjort det åtminstone någon gång under året.

– För många äldre har videosamtal varit det enda sättet att ha kontakt med barn och barnbarn. Vissa kommer nog också att fortsätta efter pandemin. Så länge mormor inte tänker börja kommentera på Tiktok kan videosamtal vara det nya sättet att prata med henne. Men jag tror inte att ungdomar kommer fortsätta att ringa videosamtal till varandra, de har nog mest använt det för att skolan tvingade dem, säger Måns Jonasson.

Kille som ringer videosamtal till en tjej.
Bland de som är födda på 70-talet eller senare har i princip alla använt videosamtal det senaste året.

Internet är först och främst kommunikation

Internet har alltså blivit platsen där mycket av vardagskommunikationen med familj och vänner sker. Det märktes inte minst i oktober 2021 när Facebook och deras tjänster som Messenger och Whatsapp slutade fungera i mer än fem timmar över hela världen. Det påverkade företag och människor överallt, i många länder är Whatsapp den helt dominerande appen för att ringa och skicka meddelanden. I Brasilien använder till exempel mer än 90 procent av mobilanvändarna Whatsapp, vilket kan jämföras med de 35 procent som gör det i Sverige.

– Här i Sverige märktes det också tydligt att folks sociala liv påverkades – alla har inte telefonnummer sparade till vänner eller ens till familjen, utan kommunicerar via tjänster som Messenger och Whatsapp. Nu handlade det ju bara om några timmar, men en vecka utan de här tjänsterna skulle kunna ge stora effekter också för näringsliv, kundtjänst och liknande, säger Måns Jonasson.

Internet har gått från att ses som ett nischat intresse till att vara världens största nätverk på ett par decennier, och har idag fått en helt annan status. Måns Jonasson menar dock att makthavare fortfarande undervärderar den påverkan de stora tjänsterna har på världen.

– Det stora hotet är att vissa länder inte gillar att folk har tillgång till det stora och öppna internet. Om utvecklingen går mot att man istället bygger små intranät, eller om geoblockering gör att tjänst A blir för svår att använda i land B, då försvinner ju internets främsta fördel. Frågan är vad internet egentligen är utan tjänsterna som finns där, säger Måns Jonasson.


Relaterat