15 kommuner får stöd för att stärka invånarnas digitala kompetens
Allt fler kontakter med både myndigheter och företag förväntas skötas digitalt. Samtidigt finns det en halv miljon svenskar som inte använder internet alls och ytterligare 600 000 som är sällananvändare, enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2018”. På de nya DigidelCentren kommer just de här grupperna kunna få hjälp och stöd med digitala tjänster och färdigheter.
– DigidelCenter är ett sätt att minska det digitala utanförskapet som visat sig vara väldigt framgångsrikt. Därför är det mycket glädjande att se att både regeringen, som valt att satsa pengar på detta, samt kommunerna runtom i landet är så engagerade och tar den här frågan på allvar, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen.
Stort intresse från kommunerna gör att Internetstiftelsen skjuter till extra pengar
Internetstiftelsen är initiativtagare till det DigidelCenter som redan i dag finns på Motala bibliotek och det är det här konceptet som nu sprids till fler kommuner med hjälp av medel från regeringen.
– Jag har själv besökt DigidelCentret i Motala och är glad för att regeringen nu bidrar till att sprida konceptet som hjälper människor att ta del av den nya tekniken och de möjligheter som den erbjuder, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Intresset har varit stort, totalt har 50 kommuner ansökt om finansiering. Något som gör att Internetstiftelsen väljer att skjuta till 2,4 miljoner kronor utöver de beviljade medlen från regeringen. Totalt får kommunerna dela på 10,4 miljoner kronor.
Kommunerna som beviljats finansiering är utspridda över hela landet och av varierande storlek, ett medvetet val för att se hur konceptet kan utvecklas utifrån olika förutsättningar. Förhoppningen är också att inspirera fler kommuner att komma igång med liknande verksamheter.
– Vår förhoppning är att redan nästa år kunna dela ut medel för att starta DigidelCenter till ännu fler kommuner.
Danny Aerts, vd Internetstiftelsen
Här kommer DigidelCenter att öppna:
- Båstad kommun
- Gällivare kommun
- Götene kommun
- Hylte kommun
- Jokkmokks kommun
- Kramfors kommun
- Krokoms kommun
- Luleå kommun
- Mönsterås kommun
- Norrköpings kommun
- Rättviks kommun
- Säters kommun
- Sävsjö kommun
- Torsby kommun
- Vingåkers kommun
Om Internetstiftelsen
Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.
Vi ansvarar för den svenska toppdomänen .se och för driften av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar inom forskning och utbildning i syfte att internetanvändare i Sverige ska kunna vidareutveckla sin användning på ett medvetet sätt och att ge kunskap om internetanvändningen i Sverige och digitaliseringens påverkan på samhället.
Exempel på våra satsningar är start- och mötesplatsen Goto 10, rapporten Svenskarna och Internet, Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet.