En pappa och ett barn står tillsammans och lagar mat i köket, framför sig har de en skärm med recept.

De flesta barn går och lägger sig med en skärm i sängen

3 min läsning

Fler barn har en skärm än en pappersbok i sängen innan de ska somna. Och var tredje förälder bråkar med sitt barn om skärmtid. Detta och mycket annat visar Internetstiftelsens nya rapport Barnen och internet.

Skärmar, som mobiler, surfplattor och datorer, är barns och ungas fönster till omvärlden. Men de skapar känslor både hos föräldrar och barn.

– Med skärmar i händerna på barn och unga kommer utmaningar men också många möjligheter. Med den här rapporten vill vi bredda bilden av och samtalet om skärmarna i barns och ungas liv, för att på så sätt ge förutsättningar till en säker skärmanvändning som ger meningsfullhet och delaktighet, säger Carl Piva, vd, Internetstiftelsen.

De flesta har skärm i sängen

Internetstiftelsens rapport Barnen och internet visar att skärmar är mer populära än böcker vid läggdags för barn och unga. Faktum är att nära 7 av 10 i åldrarna 8–19 år använder skärm i sängen innan de ska somna. Siffran är lägre bland lågstadieelever, 4 av 10, men redan vid mellanstadiet är det närmare 6 av 10. Pappersböcker däremot, läser bara drygt var tredje innan de ska sova. Barnens aktiviteter på skärmen i sängen innan de ska sova varierar.

– Det vanligaste är att man kollar sociala medier, och nästan lika många strömmar film, serier eller klipp. Ungefär 3 av 10 kommunicerar med kompisar. Vi ser också att ju äldre man är, desto vanligare är det att man spelar spel i sängen innan läggdags, säger Jannike Tillå, kommunikationschef och internetexpert, Internetstiftelsen.

Skärmar skapar känslor

De flesta föräldrar – hela två tredjedelar – ser lika många fördelar som nackdelar med skärmtid. Bland resterande föräldrar är det däremot fler som ser nackdelar.

– Rapporten visar att föräldrar uppskattar internet som kunskapskälla, att det är framtidsförberedande och att det möjliggör social delaktighet för barnen. Baksidan av medaljen enligt föräldrarna är exempelvis en negativ påverkan på barnens hälsa och att de kan ta del av dåligt innehåll, säger Jannike Tillå.

Men samtalen i hemmen om skärmtid sker inte friktionsfritt. Var tredje förälder bråkar med sina barn om skärmtid, ju yngre barnen är desto fler bråkar. Oftast handlar bråken om att barnen inte slutar använda skärmen eller att de tjatar om mer skärmtid.

– Föräldrar upplever att de har svårt att kontrollera vad barn tar del av. Man oroar sig för att inte kunna skydda barnen från exempelvis våldsamt, fördummande och dopaminframkallande innehåll. Intressant nog handlar samhällsdebatten oftast endast om tiden framför en skärm, men nu framkommer det att föräldrar ofta lyfter frågan om det faktiska innehållet på skärmen. Vi hoppas att rapporten kan ge färg och bredd till en diskussion om skärmar som oftast är i svartvitt, säger Jannike Tillå.

Hela rapporten hittar du på www.svenskarnaochinternet.se

Faktaruta Barnen och internet 2024

  • 2 av 3 föräldrar ser lika många fördelar som nackdelar med skärmtid för sitt barn
  • Nära var fjärde förälder ser främst nackdelar med skärmtid för sitt barn
  • Var tredje förälder bråkar med sitt barn om skärmtid
  • 7 av 10 barn använder skärm i sängen innan de ska sova
  • 4 av 10 barn läser en fysisk bok i sängen innan de ska sova
  • Det vanligaste barn gör på skärmen innan de ska sova är att kolla sociala medier (drygt 4 av 10), strömma film/tv-serier/klipp (knappt 4 av 10), kommunicera med kompisar (3 av 10)
  • Var femte barn spelar spel på skärmen vid läggdags
  • En tredjedel av flickor 12-19 år jämför sig ofta utseendemässigt med andra på sociala medier och känner sig därför mindre attraktiva
  • De rikstäckande nyhetsmedier som störst andel 12-19-åringar följer på sociala medier är Aftonbladet (27 procent), följt av SVT Nyheter (21 procent), Expressen (18 procent) och TV4 Nyheter (17 procent)
  • Dubbelt så många i åldern 12-19 år (69%) har använt ett AI-verktyg, jämfört med vuxna över 18 år (34%)
  • Gymnasieungdomar är bättre på källkritik än befolkningen i stort när det kommer till att dubbelkolla mot andra källor och att kolla upp källan/avsändaren

Källa: Internetstiftelsens rapport Barnen och internet, tillfrågade är föräldrar samt barn och unga i åldrarna 8–19 år

För mer information

Olle Hallberg, pressansvarig, Internetstiftelsen
Tel: 072-003 29 91 (ej sms)
olle.hallberg@internetstiftelsen.se

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.