.FILE 2G 3G 4G 5G
Vad är Roblox, och är det farligt?
10:29 minuter | 27 maj, 2020

Vad är Roblox, och är det farligt?

Många spelar Roblox, även väldigt små barn. Är det lämpligt för barn och hur funkar det med Robux? Få svar på en massa frågor om Roblox och lär dig vad VPN är.

I det här avsnittet av podden Dumma frågor om internet pratar Internetstiftelsens Måns och Jannike om spelet Roblox. Fast är det verkligen ett spel? Egentligen inte – det är snarare en plattform där det finns många olika spel. Roblox är en slags virtuell värld där man kan skapa egna spel, chatta med varandra och hitta på olika aktiviteter. Men hur går det till, och borde jag som förälder vara orolig över att mitt barn spenderar tid på Roblox?

Roblox består av många olika spel

Till skillnad från många andra spelvärldar finns det i Roblox inte en färdigbyggd miljö med utmaningar att lösa, utan det är upp till deltagarna att själva och tillsammans skapa små spel och uppgifter. De som spelar är alltså själva med och bygger innehållet.

En spännande sak med Roblox är därför att det hjälper unga att komma igång med att skapa eget innehåll på nätet. Många barn har på det sättet till exempel kommit igång med grundläggande programmering, även om många kanske mest spelar det andra har gjort.

Hur många spelar Roblox?

Och Roblox är populärt, liksom spel i stort. Enligt undersökningen Barnen och internet 2019 spelar 6 av 10 spel varje dag i åldern 11-19 år. Det är mest killar som spelar, men också många tjejer. Vad gäller Roblox så är det sammanlagt över 100 miljoner människor världen över som spelar.

Kvinna som spelar mobilspel.
Allt fler spelar spel, och Roblox har blivit väldigt populärt bland barn och unga.

Vem skapade Roblox?

Roblox började utvecklas i USA år 2004 av David Baszucki och Eric Cassel, och den första versionen släpptes 2006. Tanken från början var att skapa en plattform där spelarna lätt kunde skapa egna banor. Den som spelar loggar in på Roblox, och har i spelet sin egen figur som går att anpassa på olika sätt. Men inne i Roblox kan alla skapa sina egna världar och minispel.

Ordlista – vad är en Robux?

  • Robux – En virtuell valuta som du kan köpa digitala saker för i Roblox. Det kostar riktiga pengar att köpa Robux.
  • Spelvärld – En virtuell värld där spelet eller spelen sker. Om spelvärlden finns online kan många personer ansluta samtidigt, och träffa varandra i spelvärlden.
  • VPN – Förkortning för Virtual Private Network, ett sätt att surfa genom en säker förbindelse eller ”tunnel” där trafiken är osynlig för de som är utanför tunneln.

Är Roblox farligt?

Eftersom en så stor del av Roblox skapas av användarna själva, är det också svårt att svara på frågan om det är en bra eller dålig miljö för barn att vara i. Det finns både barnvänliga och trevliga spel på Roblox, men också sådant som inte är särskilt lämpligt för unga. Enligt Jannike Tillå är den bästa taktiken att du pratar med dina barn, och sätter dig in i vad de gör i Roblox. Om du hjälper barnen att skapa ett konto, titta då igenom så att kontot har rätt inställningar. Det går till exempel att ställa in om man har lov att chatta med andra spelare, och om man får byta virtuella saker med varandra i spelen.

Roblox har en egen valuta

Roblox har en egen intern valuta som kallas Robux. För att få Robux måste man köpa dem med verkliga pengar, och de kan sen användas för att köpa nya saker i spelen, till exempel andra kläder och särskilda prylar till ens spelfigur. Det går att spela Roblox helt gratis, men många barn vill såklart ha nya saker till sina spelfigurer. Runt detta finns en ganska hård kultur bland de som spelar, och det händer att barn kan bli mobbade för att de inte har smyckat ut sin karaktär i spelet. Det här kan jämföras med barn på skolgården som trakasseras för att de inte har rätt märkeskläder på sig.

Vad kostar saker i Roblux?

En Robux kostar ungefär 10 öre, men det är väldigt stor skillnad på vad de olika sakerna inuti Roblox kostar. Vissa prylar kostar bara några kronor, men de dyraste kostar tusentals kronor. För många vuxna verkar det säkert helt galet att använda riktiga pengar för att köpa virtuella saker i ett spel, men det är ett fenomen som blivit väldigt vanligt, och finns i de flesta online-spel nuförtiden.

– Jag vägrade själv länge betala för virtuella prylar i de spel jag själv spelar. Men jag har börjat göra det nu så länge själva spelet är gratis, och jag inte lägger ut totalt mer än vad jag hade gjort för ett spel som kostar pengar. Men jag vet vuxna män som lagt tiotusentals kronor på att köpa virtuella kläder och vapen i spel, säger Måns Jonasson i avsnittet.

För många vuxna verkar det säkert helt galet att använda riktiga pengar för att köpa virtuella saker i ett spel.

Sexuella trakasserier i Roblox

Ett annat problem med Roblox är rapporter om att det förekommit grooming och att spelare blivit utsatta för sexuella närmanden. Precis som på alla ställen där barn samlas finns tyvärr en möjlighet att bli utsatt för hemskheter, då det kan dra till sig människor som vill skada barn. För föräldrar gäller det alltså att hålla koll på vad som händer på Roblox, precis som på internet i stort. Bara för att det ser ut som ett spel så behöver det inte vara barnvänligt.

– Visa intresse och för en dialog med ditt barn. Sitt med när de spelar, fråga vad som händer och skaffa dig lite koll, säger Jannike Tillå.

Det finns alltså risker och problem i Roblox. Men ändå är det på många sätt en fantastisk värld, som hjälper barn att utveckla sin kreativitet. Fokus ligger på att vanliga spelare kan skapa och bygga nytt innehåll i spelet. Man är inte bara en konsument som spelar, utan också en medproducent som gör eget. Kanske är detta framtiden i de flesta slags spel?

Vad är VPN?

Internetstiftelsens Olle Hallberg berättar i det här avsnittet om förkortningen VPN. Vad är det? VPN är en förkortning och står för Virtual Private Network. När du till exempel mejlar, chattar eller skickar bilder över nätet så är det faktiskt möjligt för en person med de rätta kunskaperna att ta del av innehållet. VPN är en slags digital tunnel som skapas mellan dig själv och den du vill kommunicera med. Bara de som befinner sig i tunneln kan ta del av kommunikationen.

Många företag har it-system som egentligen bara går att använda om du befinner sig på kontorets nätverk. Men med hjälp av VPN kan du komma åt jobbsystemen hemifrån, tack vare den säkra digitala tunneln som har sin ena ände hemma hos dig, och den andra på kontoret. På så vis har det skapats en säker digital förbindelse mellan dig och jobbsystemet.

Förutom för arbete så används VPN också för att kunna surfa anonymt, och för att komma åt till exempel film och musik som annars bara finns tillgängliga i ett visst land. Exempelvis kan du med en VPN-anslutning komma åt Netflix amerikanska utbud, fastän du egentligen sitter hemma i Sverige.

Fler avsnitt

  • Vad är Tiktok, och hur fungerar det?
    16:59 minuter | 29 april, 2020

    Vad är Tiktok, och hur fungerar det?

    En av världens mest populära tjänster bland barn och ungdomar heter Tiktok. Vad gör man på Tiktok, och vem ligger bakom tjänsten? Får svar på det och lär dig skillnaden mellan "IRL" och "AFK".
  • Vad gör en influencer för något?
    18:35 minuter | 2 december, 2020

    Vad gör en influencer för något?

    Har du köpt nåt någon gång för att du sett en kändis göra reklam för just den produkten? Vad är egentligen en influencer? Välkommen till Dumma frågor om internet där Måns och Jannike från Internetstiftelsen reder ut begreppet.
  • Vad är Darknet – ett hemligt internet?
    13:28 minuter | 10 juni, 2020

    Vad är Darknet – ett hemligt internet?

    Darknet beskrivs ofta som ett mörkt hörn av internet. Men vad är darknet, och riskerar du att snubbla in på den här mörka platsen av misstag? Dessutom slår vi hål på myten att Al Gore uppfann internet.

Om podden Dumma frågor om internet

Vad vill du veta om nätet? Måns och Jannike från Internetstiftelsen besvarar en fråga om internet i varje avsnitt. Vem uppfann internet, vad är Darknet, vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet och vad är molnet? Svaren på dessa och många fler frågor får du här!

Har du själv en internetfråga du vill ha besvarad? Skriv till Måns och Jannike så kanske de tar upp den i ett kommande avsnitt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-