Två personer håller i ett hjärta framför bakgrund med färgade geografiska former.
20–21 NOVEMBER | ONLINE

Internetdagarna 2023

Äntligen är biljetterna släppta till Internetdagarna – Sveriges viktigaste konferens för dig som vill ha kunskap om internet och hur digitaliseringen påverkar individ och samhälle. Säkra din biljett redan idag!

En kvinna står med en mobil och ta en bild på en reklamtavla, tavlan visar att rapporten Svenskarna och internet ska släppas.
Lansering

Svenskarna och internet 2023

Årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet släpps tisdag 10:e oktober. Klockan 9:00 samma dag kan du delta vid presentationen där du får en aktuell bild av svenskarnas internetvanor och digitaliseringen i Sverige.

Jannike Tillå med Tänk-säkert-broschyrer.
Broschyr

Hjälp oss att sprida kunskap

Vill du sprida kunskap om säkerhet på nätet? Beställ vår broschyr och sprid i ditt nätverk. Broschyren innehåller information om hur de vanligaste bedrägerierna går till och hur du kan skydda dig. Broschyren är kostnadsfri och finns på svenska, engelska och arabiska. Beställ genom att skicka ett mejl där du fyller i hur många exemplar du vill ha, på vilket språk och var de ska skickas.

Digital idag med Internetstiftelsen

Välkommen till ett digitalt event med fokus på hur vi kan bli mer säkra och medvetna internetanvändare! Eventet är kostnadsfritt och riktar sig främst till seniorer och alla som erbjuder digitalt stöd till äldre. Skriv upp 13:e oktober kl. 10:30–12:30 i kalendern!

En robot står i en lokal med mycket neonljus.

Få koll på AI

Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Hur lär sig en AI och kan den tänka som en människa? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Här får du lära dig grunderna om AI – artificiell intelligens.

Internetstiftelsens hjärtan i röd neon på en vägg, i korridoren vid sidan syns en man med laptop.

Om Internetstiftelsen

Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Affärsverksamhetens intäkter finansierar en rad satsningar så som rapporten Svenskarna och internet, konferensen Internetdagarna och identitetsfederationer inom skola och sjukvård.

Två personer håller i ett hjärta framför bakgrund med färgade geografiska former.

Cory Doctorow huvudtalare på Internetdagarna

PRESSMEDDELANDE: Cory Doctorow är en av världens främsta opinionsbildare för medborgerliga rättigheter på internet. På Internetdagarna i november är han en av fyra huvudtalare och kommer prata om maktobalansen mellan nätjättarna och användarna.

Artiklar från Internetstiftelsen

Äldre par tittar på mobiltelefon
6 min

Många svenskar känner sig otrygga på nätet

Internetanvändningen i Sverige ligger fortsatt högt. Men många internetanvändare undviker att vara aktiva på nätet för att de känner sig otrygga eller har problem med tekniken, visar Svenskarna och internet 2022.

Ungt par som får hot på mobilen när de deltar i det politiska samtalet på nätet
6 min

Kämpigt att diskutera politik på nätet

Internet har gjort att fler kan delta i det politiska samtalet. Men var femte person avstår från att uttrycka sina åsikter på nätet för att undvika hård kritik, hat eller hot. Det väcker frågan om sociala medieplattformarnas roll i debatten och vilket ansvar de har över sitt innehåll.

Två personer i en soffa tittar på mobiltelefon.
6 min

Sociala medier viktiga för politisk information – men förtroendet är lågt

Traditionella medier som tv, radio och tidningar är viktigast för politiskt innehåll tycker svenska väljare, och förtroendet för informationen på sociala medier är mycket lågt. Men de unga går i täten när det gäller att ta del av politiskt innehåll på kanaler som Instagram, Twitter och Tiktok.

Hjärtefråga

Digital kompetens

Att kunna hantera digitala verktyg och förstå hur de fungerar är idag en fråga om demokrati. Vi erbjuder utbildningsmaterial för alla som vill höja sin digitala kompetens, oavsett ålder och kunskapsnivå.

Fyra personer sitter på rad med varsin skärm.

Bli en säkrare internetanvändare

Stärk din kunskap och bli säkrare på nätet med hjälp av våra snabbkurser. De lär dig bland annat hur du känner igen ett bluffmejl, hur du skyddar dig mot nätfiske och hur du skapar starka lösenord.

Ung pojke använder mobiltelefon

Barnen och internet

Föräldrar känner ofta inte till vilka deras barn umgås med på nätet, och inte heller om barnen drabbats av näthat eller trakasserier online. Ändå har andelen barn som utsatts för näthat nästan fördubblats.

HJÄRTEFRÅGA

Innovation för ett öppet internet

Ett öppet och fritt internet där kommunikation kan ske obehindrat är en grundförutsättning för yttrandefrihet och demokrati. Och för att internet ska fortsätta utvecklas är vi också med och driver och stödjer innovation och forskning.

HJÄRTEFRÅGA

Säker och trygg på internet

Vi vill att alla ska kunna använda internet på ett medvetet och säkert sätt. Därför har vi flera olika satsningar för att stärka kunskapen kring bedrägerier, nätfiske, falska nyheter och andra frågor som rör säkerhet på nätet.

övervakningskamera som aktiveras från mobiltelefonen

Internetkunskap om integritet

På internet är data värdefullt, men vill du verkligen dela med dig av allting? Integritet handlar om att veta vilka spår du lämnar på nätet, och att kunna bestämma vad andra får veta om dig.

Elev i mellanstadieålder sitter på golvet i skolmiljö och använder en dator.

Digitala lektioner om värdegrund

Öka dina elevers kunskap om de lagar och regler som skyddar, styr och reglerar den egna och andras närvaro på nätet. Lektionerna finns för alla stadier och är helt kostnadsfria.

En man sitter vid en dator med ett mindre tangentbord på varje sida och jobbar med DNS

I framkant inom DNS

DNS-Labs är Internetstiftelsens team för forskningssamarbeten och utveckling av nya lösningar inom domännamnssystemet, DNS. Se vad de jobbar med just nu på deras engelska sajt.