Läs Svenskarna och internet 2019
Svenskarna och internet är en årlig undersökning av svenska folkets internetvanor, hur användningen av internet utvecklas och digitaliseringen av samhället. Klicka på rubriken för att läsa rapporten.
Pristagarna i Internetstiftelsens källkritikpris Det gyllene förstoringsglaset 2020 är korade. Juryns ordförande Björn Appelgren berättar om varför dessa exempel på källkritik vunnit, och hur svårt det var att kora vinnare.
Det gyllene förstoringsglaset har delats ut sedan 2017 med syfte att uppmärksamma initiativ som ökar kunskapen om vikten av källkritik när man tar del av information på nätet och sociala medier. I år delas priset ut till Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning i kategori allmänheten och till projektet Nätsmart Mora i kategori skola. Dessutom delas ett hederspris ut till Torsten Thurén, docent i journalistik.
Prisets vinnare utses av en jury som består av representanter från bland annat Internetstiftelsen, Statens medieråd och Tidningsutgivarna. Juryns ordförande är Björn Appelgren på Internetstiftelsen, och han berättar att det kom in ovanligt många nomineringar i år – kanske ett tecken på att källkritik är en het och aktuell fråga.
Varför är det så viktigt med källkritik?
– Att kunna söka och värdera information och förstå olika digitala informationsflöden blir allt viktigare. I tider när vem som helst kan publicera vad som helst på nätet har ansvaret för att bedöma en källas tillförlitlighet förflyttats till oss som konsumerar information. Källkritik behövs, dels för att inte bli lurad av bedragare som vill åt våra personuppgifter och pengar, dels för att vår förståelse av omvärlden behöver bygga på beskrivningar som ligger så nära verkligheten som möjligt.
Blir vi i allmänhet bättre eller sämre på källkritik?
– Med viss försiktighet vill jag påstå att vi långsamt blir bättre ju mer vi förstår våra digitala informationsflöden. I Internetstiftelsens årliga undersökning Svenskarna och internet, från 2019, anger dock nästan hälften att de inte kan avgöra om information på nätet är sann eller falsk. Det behövs med andra ord fortfarande kunskapsstärkande insatser på området.
Hur har nomineringsprocessen sett ut?
– Nomineringsrundan har varit öppen för alla och totalt har dryga 30 bidrag nominerats, 14 till skolpriset och 17 till allmänhetens pris.
Har det varit svårt att välja vinnare?
– Vi fick in väldigt många bra bidrag i år och juryn fick arbeta hårt för att sålla fram både finalister och vinnare i varje kategori. Det görs väldigt mycket bra arbete i skolorna runt om i landet och i samhället i stort.
Vad hoppas ni att priset kommer att innebära för pristagarna?
– Vi hoppas givetvis att vinnarna känner att deras arbete är viktigt och att de fortsätter på inslagen väg. Sedan hoppas vi såklart att andra låter sig inspireras av vad vinnarna gör.