.FILE 2G 3G 4G 5G
Varför finns det en bajs-emoji?
15:20 minuter | 18 mars, 2020

Varför finns det en bajs-emoji?

Hur kom det sig att bajs-emojin var en av de allra första emojierna som skapades? Hur uppfanns de, och dessutom slår vi hål på myten att strålningen från wifi-nätverk är farligt.

Använder du någonsin emojier när du skriver på mobilen, eller är du en sån som avslutar nästan varje mening med en emoji? Kanske har du funderat över vem som bestämmer över de små bilderna, och vilka som ska få finnas i telefonens tangentbord. Du kanske undrar vilka emojier som används mest, och historien bakom hur några av dom blev till? Varför finns det till exempel en bajs-emoji?

I det här avsnittet av Dumma frågor om internet berättar Internetstiftelsens Måns och Jannike historien om bajs-emojin.

Möt nätets viktigaste språk

Emojins historia

På Internetmuseum kan du läsa mer om hur smilande ansikten gick från antikt klotter till världsspråk i var persons ficka.

Emojihistoria

1980-talet: Smileyn börjar användas på en tidig form av internet.

1997: Världens första emojier skapas. Den japanska mobiltillverkaren Softbank släpper en ny telefon där användarna kan välja bland 90 symboler. Däribland finns "pile of poo" som bajshögen heter officiellt. 

2008: Emojierna lanseras för Iphone, men först bara i Japan. 

2010: Unicode tar hand om standardiseringen av emojier. Exempel på standard: U+0041 är "A" och U+1F346 är 🍆

Hur skapas nya emojier?

Vem som helst kan egentligen ansöka om att en ny emoji ska läggas till standarden hos Unicode.org. Varje år tillkommer mellan 50 och 100 nya emojier. Urvalet sker i en seriös process där du förväntas kunna argumentera ordentligt för varför ditt förslag ska få ta plats bland nuvarande symboler. 

År 2020 släpptes exempelvis 65 stycken nya emojier och med alla variationer inräknade landade antalet nya ikoner på 117 stycken. Bland annat tillkom en könsneutral tomte, en ninja och en kackerlacka.

Varför finns det en bajs-emoji?

Hur är det nu med bajs-emojin, varför skapades den? Jo, i en japansk manga, tecknad serie, som heter Dr Slump fanns den lilla högen med bajs med som en komisk karaktär, "Poop-boy", när huvudpersonen som åkte bil behövde bajsa på vägkanten utan att ha med toalettpapper. Den lilla lila högen bajs gick sedan genom världen och träffade bland annat en mjukglass, så förvirringen fanns med från början. 

Det är däremot högst oklart varför skaparna av de första 90 emojierna i Japan från 1997 valde att ha med bajshögen. Kanske tyckte de om mangan? Kanske hade "Poop-boy" redan nått en slags kultstatus i Japan? 

Det är i alla fall helt tekniskt korrekt att säga att bajs-emojin är en av de allra äldsta symbolerna i emoji-biblioteket. Hur man använder den är en annan historia. Många har till exempel misstagit den för chokladglass!

De 10 mest populära emojierna

1. 😂 – Ansikte med glädjetårar

2. ❤️ – Rött hjärta

3. 😍 – Leende ansikte med hjärtformade ögon

4. 🤣 – Rullar runt på golvet och skrattar

5. 😊 – Leende ansikte med leende ögon

6. 🙏 – Sammanpressade händer

7. 💕 – Två hjärtan

8. 😭 – Storgråtande ansikte

9. 😘 – Ansikte som ger en slängkyss

10. 👍 – Tummen upp-tecken

Är det farligt med wifi?

I det här avsnittet pratar Internetstiftelsens Olle Hallberg om hur det är med trådlösa nätverk, är det farligt? I Sverige har vi Strålsäkerhetsmyndigheten och precis som namnet säger jobbar de med strålsäkerhet. Förutom kärnkraft och laser har de stenkoll på trådlösa nätverk. Vad säger de? I ett trådlöst nätverk används radiovågor för att skicka och ta emot data. De har inte hittat något som tyder på att det finns hälsorisker med att använda trådlösa nätverk.

Slutsatsen har gjorts efter en studie i skolmiljö där det visat sig att strålningsexponeringen från trådlösa nätverk var väldigt låg – faktiskt så låg att den var lägre än en hundratusendel av det som krävs för att kunna orsaka det som kallas för en säkerställd hälsopåverkan. Och det är inte bara Strålsäkerhetsmyndigheten som har kommit fram till den slutsatsen. Även Världshälsoorganisationen, WHO, EU:s vetenskapliga kommitté och många andra strålsäkerhetsmyndigheter i andra länder gör samma bedömning. Trådlösa nätverk använder alltså radiovågor, men det finns inga kända hälsorisker med radiovågorna.

Fler avsnitt

Om podden Dumma frågor om internet

Vad vill du veta om nätet? Måns och Jannike från Internetstiftelsen besvarar en fråga om internet i varje avsnitt. Vem uppfann internet, vad är Darknet, vem kan se bilderna jag lägger upp på nätet och vad är molnet? Svaren på dessa och många fler frågor får du här!

Har du själv en internetfråga du vill ha besvarad? Skriv till Måns och Jannike så kanske de tar upp den i ett kommande avsnitt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-