Hastigheten för mobilsurf fortsätter uppåt i hela landet
På sex år har hastigheten för mobilsurf mer än tiodubblats. Bara i år har den genomsnittliga hastigheten i landet ökat med över 20 procent och ligger nu på 23,7 Mbit/s. Men fortfarande är skillnaderna stora beroende på var i landet man bor. Det visar en ny sammanställning av nära tre miljoner mätningar gjorda med Bredbandskollens appar i mobilnäten i Sverige under tiden 1 januari till 15 maj 2016.
Bredbandskollen är ett kostnadsfritt verktyg från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som hjälper konsumenter att mäta och utvärdera sin internethastighet.
Anledningen till att hastigheten för mobilsurf ökar är flera, utbyggnaden av 4G, fler master och modernare telefoner.
– Mobilt Bredband har nu hastigheterna och kapaciteten att på allvar konkurrera med fast bredband, men förbrukningstaken gör att det fortfarande är för dyrt, till exempel om man vill titta på film, säger Bredbandskollens projektledare Rickard Dahlstrand.
Högst hastighet för att ta emot data har Gotlands län med 28,9 Mbit/s, vilket är en ökning med 42 procent från förra årets 20,4 Mbit/s. På andra plats kommer Västernorrlands län som även står för den största procentuella ökningen och gick från 18,8 Mbit/s 2015 till 28,8 Mbit/sek 2016. På tredje plats kommer förra årets etta Stockholms län med 27,6 Mbit/s mot förra årets 23,2 Mbit/s.
På jumboplatserna hamnar Blekinge och Kronobergs län som är de enda län med en genomsnittlig hastighet under 20 Mbit/s. Blekinge med en snitthastighet på 15,3 Mbit/s och Kronoberg med 19,8 Mbit/s.
Här hittar du hela tabellen som Exceldokument samt som PDF-dokument.
Sotenäs i topp och Sjöbo i botten av landets kommuner
Landets snabbaste kommun är Sotenäs i Västra Götalands län där den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data är 38,5 Mbit/s. Landets långsammaste kommun är Sjöbo i Skåne län där den genomsnittliga hastigheten var 13,4 Mbit/s. Den allra högsta uppmätta hastigheten i landet är 67,1 Mbit/s och uppmättes i Kållekärr i Tjörns kommun.
Kraftig utbyggnad av 4G
Tre av fyra mätningar med Bredbandskollens appar i mobilnäten görs nu i 4G-nät. För ett år sedan (första kvartalet 2015) gjordes två av fyra i 4G-nät. I Norrbottens län har 84 procent av mätningarna 2016 skett i 4G-nät. Det är störst andel 4G-mätningar av alla Sveriges län. Lägst andel 4G-mätningar har det varit i Blekinge län, vilket även kan vara en förklaring till varför Blekinge har lägst medelhastighet för att ta emot data.
Operatörval påverkar
Rapporten innehåller även en jämförelse mellan de fyra största operatörerna (Telia, Telenor, Tele2 och Tre) som tillsammans står för över 98 procent av alla mätningar.
Liksom förra året är det Telia som haft den högsta genomsnittliga hastigheten under perioden (1 januari – 15 maj 2016) med 27,2 Mbit/s, följt av Tele2 med 23,3 Mbit/s. Telenor och Tre har båda haft ett genomsnitt på 21,2 Mbit/s under 2016.
Så kan du förbättra din mobila hastighet
På Bredbandskollens hastighetskarta finns mätningar gjorda med alla operatörer. Där kan du se vilken operatör som är bäst för dig där du använder telefonen mest.
Är du inomhus kan väggar och fönster dämpa signalen. Prova att gå till ett fönster och mät igen.
Titta i Bredbandskollens listor över hur snabba olika mobiler är, det skiljer sig nämligen rätt mycket.
Mer statistik
En lista på hastigheter i samtliga län finns under fliken ”Alla län” i bifogade Excelfilen. Lista med över 1000 orter finns under fliken ”Orter”.
För mer information
Rickard Dahlstrand, ansvarig för Bredbandskollen på IIS
Mejl: redaktion@internetstiftelsen.se
Om Bredbandskollen
Bredbandskollen är ett oberoende verktyg där alla kan testa sin internetuppkoppling gratis. Med hjälp av verktyget kan konsumenten få ett mätvärde och en rekommendation hur väl detta mätvärde stämmer överens med den förväntade kapaciteten på Internetanslutningen. Bakom Bredbandskollen står Internetstiftelsen i Sverige, IIS, en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. IIS ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret.